2023’ün en önemli pazarlama trendleri

Pazarlama dünyası ışık hızında ilerliyor. Herhangi bir deneyim seviyesindeki bir pazarlamacı olarak bu değişikliklere ayak uydurmak her zaman kolay değildir. Ancak, hızlı tempolu pazarlama dünyasında başarılı olmak ve hedef kitlenizle olan ilişkinizi sürdürmek için bu değişimlerin bir adım önünde olmak hayati önem taşıyor.

İşletmelerin 2023’te en yeni ve rekabetçi pazarlama stratejilerini oluşturmalarına yardımcı olmak için 1.000’den fazla küresel pazarlama uzmanıyla yapılan ankette, izlenecek pazarlama trendleri belirlendi.

1. Influencer pazarlaması yaygın bir pazarlama taktiğine dönüşecek

Influencer pazarlaması 2022’de oldukça hız kazandı ve bu trendin 2023’te de devam edeceği tahmin ediliyor. Şu anda influencer pazarlamasıyla ilgilenen pazarlamacıların %89’u önümüzdeki yıl yatırımlarını artıracak veya sürdürecek. Bunun da ötesinde, pazarlamacıların %17’si önümüzdeki yıl bu alana ilk kez yatırım yapmayı planlıyor.

Pazarlamacılar kendi sektörlerindeki influencer’lar ve sektörün fikir önderleriyle iş birliği yaptıklarında marka bilinirliğini artırabilir ve influencer’ın kendi kitlesinden hayranlar kazanabilirler. Influencer pazarlamasına yatırım yapan pazarlamacıların %56’sından fazlası mikro influencer’larla çalışıyor.

Mikro-etkileyiciler, daha az takipçisi olan sosyal medya destekçileridir. Daha az takipçileri olmasına rağmen, daha yüksek etkileşim düzeyleri nedeniyle paylaşımları genellikle daha güçlüdür. Bu influencer’lar da kendi sektörlerinde bir niş bulmuşlardır. Bu nedenle potansiyel müşterileri dönüştürmede, kitlelerle bağlantı kurmada ve marka bilinirliğini artırmada daha büyük bir rol oynamaya başladılar.

Bir influencer’ın markanız için uygun olup olmadığını belirlerken yalnızca takipçi sayısına bakmak cazip gelse de gerçek etkinin etkileşim oranlarında (tıklama, abone olma ve satın alma) olduğunu unutulmamalıdır.

2. Video pazarlamacıları içeriği kısa tutacak

Kısa biçimli video, pazarlama dünyasını kasıp kavurdu ve bunun 2023’te de devam edeceği öngörülüyor. Kısa biçimli video kullanan pazarlamacıların %90’ı önümüzdeki yıl yatırımlarını artıracak veya sürdürecek. 5 pazarlamacıdan 1’i ise 2023’te ilk kez kısa biçimli videodan yararlanmayı planlıyor.

Uzun biçimli videolar kitlelere bir ürün, marka veya hizmetler hakkında derinlik ve büyük miktarda bilgi sunabilirken hem B2C hem de B2B pazarlamacıları kısa biçimli videolarla konuya girmenin aslında çok daha etkili olabileceğini öğrendi.

Kısa formlu bir video oluşturmak yalnızca daha az bant genişliği gerektirmekle kalmıyor, aynı zamanda bu tür bir format, çeşitli demografik özelliklere sahip çevrimiçi kitlelerin hızlı tempolu dikkat süreleriyle de uyumlu oluyor. TikTok, Reels ve Snapchat gibi platformların hızlı büyüme ve pazarlama ilgisi kazanmasının nedeni muhtemelen budur.

3. Sosyal medya bir müşteri hizmetleri aracı haline gelecek

Sosyal medyadan bir müşteri hizmetleri aracı olarak yararlanmak nispeten yeni olsa da bu trend hızla ivme kazanıyor. Öyle ki, pazarlamacıların dörtte birinden fazlası müşteri desteği sunmak için doğrudan mesaj (DM) kullanıyor ve pazarlamacıların %15’i bunu ilk kez 2023 yılında denemeyi planlıyor.

Bu trendin, Instagram ve Facebook gibi birçok sosyal medya platformunun e-ticaret yeteneklerini genişlettiği bir dönemde ortaya çıkması tesadüf değil. Bu nedenle, bu platformlarda müşteri hizmetleri sunmak daha da önemli hale gelecek.

Tüketicilerin markalarla DM üzerinden iletişim kurmak istediklerini de belirtmek gerekiyor. Yapılan bir araştırma, Z kuşağının %20’sinin ve Y kuşağının yaklaşık %25’inin son 3 ay içinde müşteri hizmetleri için sosyal medyada bir markayla iletişime geçtiğini ortaya koydu.

4. Daha fazla işletme arama trafiği sağlamak için SEO’dan yararlanacak

Pazarlamacılar olarak, web siteleri ve içeriklerin özellikle Google’da mümkün olduğunca keşfedilebilir olması sağlanmalıdır. Bu da hem uzun hem de kısa vadeli trafik getirisi sağlayabilir. SEO yeni olmasa da stratejileri günümüz pazarlama stratejileri içinde daha da yerleşik hale geliyor.

Pazarlamacıların 2023 yılında en çok yatırım yapacakları trend söz konusu olduğunda SEO, kısa formlu video ve influencer pazarlamasının ardından üçüncü sırada yer alıyor. Ayrıca, SEO stratejisine sahip pazarlamacıların %88’i 2023’te yatırımlarını artıracak veya sürdürecek; bu oran bir önceki yıla göre hafif bir artış anlamına geliyor.

SEO stratejilerine olan ilgi ve ihtiyaç arttıkça, tüm arama optimizasyonu fırsatları da artıyor. Google algoritmaları geliştikçe SEO, basit arama sorgularına yanıt veren temel gönderiler üretmekten çok daha fazlasını ifade eder hale geldi. Artık markalar, arama içgörü raporlarından multimedya optimizasyonuna kadar her konuda kendilerine yardımcı olabilecek SEO uzmanlarına yatırım yapıyor.

5. Mobil optimizasyon daha da önemli olacak

Tüketiciler mobil cihazlarda giderek daha fazla zaman geçiriyor. Aslında, yıllık çevrimiçi web sitesi trafiğinin yarısından fazlası tabletler de dahil olmak üzere mobil cihazlardan geliyor.

Y kuşağı ve Z kuşağı kitleleri satın alma gücünü artırmaya devam ettikçe, mobil cihazlar için optimize edilmiş dijital deneyimler, bu hızlı tempolu yüksek bağlantıya sahip nesillere pazarlama yapan bir işletmenin göz önünde bulundurması gereken bir unsurdur.

6. Daha fazla şirket sosyal sorumluluğa öncelik verecek

Sosyal sorumluluk içeriği oluşturan pazarlamacıların %89’u 2023 yılında yatırımlarını artırmayı veya sürdürmeyi planlıyor; bu oran bir önceki yıla göre neredeyse iki katına çıktı. Örneğin, Z kuşağının %50’si ve Y kuşağının %40’ı şirketlerin özellikle ırksal adalet, cinsiyet eşitsizliği ve iklim değişikliği gibi sosyal konularda bir duruş sergilemesini istiyor. Şirketler bu konuları savunduğunda, bu durum satın alma kararları üzerinde güçlü bir etkiye sahip oluyor.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, şirketler sosyal medya stratejilerini kapsayıcı girişimlere, promosyonlara ve tekliflere daha fazla odaklanacak şekilde değiştirmeye ve destekledikleri amaçları veya misyonları vurgulamaya başladı. Bu durum ürün satışlarına hemen yansımasa da sosyal sorumluluk duygusunu göstermek hem düşünceli hem de etkili bir yaklaşımdır.

7. Uyumlu pazarlama ve satış ekipleri kazanacak

2023’e yaklaştıkça, satış ve pazarlama ekiplerinin birlikte çalışması giderek daha önemli hale geliyor. Bu ekipler uyumlu çalıştığında, pazarlamacılar ilgi alanları, hobileri ve demografik özellikleri de dahil olmak üzere müşterilerinin daha eksiksiz bir resmini elde edebilirler.

Ancak bu gerçekleşmediğinde, ilgili herkes için bir dizi sorun yaratabilir. En önemlisi, her 5 pazarlamacıdan 1’inin şu anda zorlandığı gibi, ekipler arasında veri paylaşımı ve erişimi daha zordur. Endişe verici bir şekilde, pazarlamacıların yalnızca %31’i satış ve pazarlama ekiplerinin güçlü bir şekilde uyumlu olduğunu söylüyor. Pazarlamacıların neredeyse yarısının 2023 hedeflerini satış ve pazarlama uyumu yönünde değiştirmesi şaşırtıcı değil.

8. Deneyimsel pazarlama geri dönüş yapabilir

Deneyimsel pazarlama kampanyaları, kitlelerin genellikle fiziksel bir yerde veya bir AR/VR platformu aracılığıyla sürükleyici bir deneyime adım atmasını sağlar. Sürükleyici deneyimler eğlenceli, etkili ve sosyal medyada yüksek oranda paylaşılabilir olsa da 2020 ve 2021’de işletmeler, halka açık mekanlar ve tüm ülkeler küresel salgında kamu faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldıklarından engellerle karşılaştılar.

Aynı zamanda bu, markalı bir AR/VR deneyimi üretmek yüksek bütçeli bir iş olduğundan, kitlelerin içeriğe erişmek için AR/VR kulaklıkları veya en son akıllı telefon teknolojisi gibi araçlara sahip olmasına da bağlı olabilir. Ancak şimdi, dijital olarak sürükleyici platformlar daha geniş kitleler için daha erişilebilir hale gelmeye devam ettikçe, deneyimsel pazarlama olasılığı 2023 yılı için tekrar gündeme geliyor.

9. Inbound pazarlama, büyüyen markalar için en iyi uygulama olmaya devam edecek

Dijital dönüşümün yaşandığı bir dönemde, inbound pazarlamayı benimsemek son derece akıllıca bir hamle haline geliyor. Son iki yıl boyunca Dünya, eşi benzeri görülmemiş bir değişimle karşı karşıya kaldı ve outbound pazarlama taktikleri potansiyel müşterilere ve müşteri adaylarına ulaşmada daha da az etkili hale geldi.

Yüz yüze çalışmadan hibrit evden çalışma modeline geçiş, inbound pazarlamanın etkili taktikler arasında ön plana çıkmasına neden oldu. Örneğin, COVID-19 nedeniyle sanal etkinliklerde önemli bir artış oldu ve pazarlamacıları müşterilerin dikkatini çekmek için yaratıcı olmaya zorladı.

Inbound pazarlama, müşterileri içeriğinizi aramaya yönlendirmek için stratejiyi yeniden odaklayarak marka farkındalığı yaratmak ve dijital olarak güven oluşturmak için değerli bir varlık olabilir. Ayrıca Inbound pazarlama süreci, hedef kitlenize, alıcı personalarınıza ve onların ihtiyaçlarına göre uyarlanmış kaliteli ve değerli içerikler üretmenizi gerektiriyor.

10. AR ve VR pazarlama alanında yavaş benimsenecek

Başlangıçta, pazarlama alanında AR ve VR için büyük umutlar vardı. 2021’de pazarlamacıların %35’i stratejilerinde AR veya VR’dan yararlanıyordu ve bu pazarlamacıların neredeyse yarısı 2022’de yatırımlarını artırmayı planlıyordu. Ancak 2023’te daha az pazarlamacı bu alana yatırım yapmayı planladığı için listede daha alt sıralara düşebilir. Pazarlamacıların %27’si, önümüzdeki yıl AR ve VR kullanmayı bırakmayı planlıyor.

Genel olarak bakıldığında bu, pahalı ekipmanlar ve hantal kulaklıklar nedeniyle pazarlamacıların daha yavaş benimsediği bir trend. Ancak VR gözlükleri ve AR uygulamaları daha erişilebilir hale geldikçe bu durum tersine dönebilir.

11. Daha fazla marka yerel reklamları test edecek

Bu yıl, pazarlamacıların neredeyse dörtte biri, ilk kez yerel reklamlardan yararlanmayı planladı ve bu sayının 2023’te artmaya devam edeceği tahmin ediliyor. Bu stratejiye yönelik ilgi de artmaya devam edecek. Yerel reklamları kullanan pazarlamacıların %36’sından fazlası bunun etkili olduğunu söylerken, yaklaşık %50’si bunun en iyi yatırım getirisi sağlayan taktikleri olduğunu belirtiyor.

Doğal reklamlar geleneksel reklamlar gibi hissettirmediğinden, tüketicilerin bunları tüketme olasılığı daha yüksektir. Aslında, tüketiciler doğal reklamları banner reklamlardan %50 daha fazla görüntülüyor.

Doğal reklam örnekleri sosyal medyada, arama motoru sonuçlarında, içerik öneri platformlarında veya kampanyalarda bulunabilir. Örneğin Instagram, yerel reklamcılık için markalarla rutin olarak ortaklık yapan popüler bir sosyal medya ağı. Markalar, Instagram Story veya Shop özelliklerinden yararlanarak, bir ürünün reklamını yaparken ortalama bir kullanıcının takipçilerinin paylaşım tarzına benzeyen gönderiler paylaşabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir