Alışveriş yapma şekillerini değiştirecek e-ticaret trendleri

E-ticaret, özellikle milyonlarca tüketiciyi daha çevrimiçi alışveriş yapmaya iten COVID-19 salgını sayesinde son 3 yılda artışa geçti. Herkes, dünya çapında perakende e-ticaret satışlarının 2026 yılına kadar 5 trilyon dolardan 8 trilyon doların üzerine çıkacağı tahminiyle, çevrimiçi alışverişin popülaritesinin devam etmesini bekliyor.

Çevrimiçi satıcıların ve e-ticaret yapan küçük işletmelerin sayısının da artması şaşırtıcı değil. Birçok e-ticaret işletmesi olumlu bir büyüme yaşıyor, ancak her çevrimiçi işletmenin başarılı olacağının garantisi yok. Müşteri beklentileri değişmeye devam ediyor, yeni zorluklar ortaya çıkıyor ve bu nedenle rekabet de artıyor.

Hangi trendlerin size fayda sağladığını bildiğiniz zaman, işletmenizi yaklaşan fırsatlardan yararlanmaya ve potansiyel risklerden kaynaklanan zararı azaltmaya hazırlayabilirsiniz.

1. Omnichannel her şeydir

2023’ün müşterileri, tek bir cihaz veya kanalla sınırlı hissetmiyor. Ürünleri araştırmayı, fiyatları karşılaştırmayı, kanallar arasında sorunsuz bir şekilde satış yapmayı ve satın alma yolculuğundaki yerlerini kaybetmeden cihazlar arasında geçiş yapmayı umuyorlar.

Diğer kanallar arasında BOPIS (Çevrimiçi Satın Alın, Mağazada Ödeyin) ve tüketicilerin Apple ürünleriyle etkileşime girdiği ancak eve teslimat için çevrimiçi sipariş verdiği Apple mağazası gibi mağaza içi deneyimler yer alır. Özellikle ev eşyaları, bakkaliye ve düşük maliyetli elektronik ürünler için sesli alışveriş ve sesli arama da artıyor.

2. Sosyal ticaret büyüyor

Sosyal medya, Facebook ve Instagram gibi özellikler sayesinde yeni ürünleri keşfetme ve satışları tamamlama yeri olarak giderek daha popüler hale geliyor. Sosyal ticaret satışlarının 2022’de 992 milyar dolardan 2026’da 2,9 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Z kuşağı, ürün önerileri için TikTok’u Google’dan daha fazla kullanıyor ve insanların %48’i doğrudan TikTok’tan ürün satın alabiliyor.

3. Müşteri hizmetleri yeni standartları karşılamalıdır

Müşterileriniz sorgularına hızlı yanıtlar istiyor ve WhatsApp, Instagram ve Facebook Messenger gibi tanıdık kanalları kullanmak istiyor. Daha fazla e-ticaret işletmesi, 7/24 mükemmel müşteri desteği sunabilmek için sohbet robotlarını benimsiyor.

Müşteriler aynı zamanda esnek iadeler de arıyor ve alışveriş yapanların %67’si satın almadan önce iade politikasını kontrol ettiklerini söylüyor. Siparişin tam görünürlüğü de önemlidir. Paketlerinin ilerleyişini takip edebilmek ve varış saatleriyle ilgili güncellemeler alabilmek istiyorlar.

4. Artırılmış gerçeklik e-ticaretle buluşuyor

Çevrimiçi alışveriş yapan pek çok kişi, ürünü geldiğinde seveceklerine dair güvence istiyor. Bazı büyük e-ticaret markaları, insanların sipariş vermeden önce giysi, gözlük veya makyaj “denemesine” olanak tanıyan sürükleyici etkileşimler oluşturmak amacıyla artırılmış gerçekliği benimsiyor.

5. Ödeme seçenekleri çoğalıyor

Bugünün tüketicileri, Apple Pay ve Google Pay gibi dijital cüzdanları ve hatta çoğu zaman kripto para birimlerini kullanarak herhangi bir cihazda sorunsuz bir şekilde ödeme yapabilmek istiyor. Çevrimiçi satıcıların, Şimdi Satın Al Sonra Öde (BNPL) seçenekleri de dahil olmak üzere bir dizi ödeme yöntemini kabul edebilmesi gerekiyor. Aynı zamanda, müşterilere ödeme bilgilerinin bilgisayar korsanlarından korunduğu konusunda güvence vermeleri gerekiyor.

5. Sürdürülebilirlik alışveriş listesinde

2023’te tüketiciler, çevre dostu ürünler için daha fazla ödeme yapmaya ve değerlerine uygun etik markalar aramaya çok daha istekli olacak. Alışveriş yapanlar ayrıca sürdürülebilir veya adil ticaret ürünleri satan, yeşil veya minimal ambalaj sağlayan, sürdürülebilir nakliye seçenekleri sunan ürünleri geri dönüştürmelerini ya da yeniden doldurmalarını kolaylaştıran çevrimiçi işletmeleri arıyor.

6. Alışveriş yapanlar ikinci el satış arıyor

Kısmen sürdürülebilirliğe olan ilgiden ve kısmen de artan enflasyonun tüketicileri para biriktirmenin yollarını bulmaya zorlamasından dolayı ikinci el ürünler için çevrimiçi arama yapan alışveriş yapanlarda artış eğilimi bulunuyor.

7. Kişiselleştirme

E-ticaret gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazalardan devralmış olabilir, ancak tüketiciler tercihlerini, boyutlarını ve alışveriş alışkanlıklarını bilen bir mağaza asistanından tavsiye alma sevgilerini kaybetmediler. Aynı deneyimi, kişiselleştirilmiş alışveriş önerileri, promosyonlar ve onlara isimleriyle hitap eden ve zevklerini anlayan içerikle çevrimiçi olarak istiyorlar.

8. Mobil alışveriş

Son olarak, mobil alışverişin popülaritesi hala artıyor. Bu yeni bir trend değil, ancak 2023’te her zamankinden daha büyük olması bekleniyor. Küresel e-ticaret perakende satışlarının 4,5 trilyon dolara, yani toplam perakende e-ticaret satışlarının %69,9’una ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu, yalnızca duyarlı veya mobil cihazlar için değil, mobil ilk deneyimler için çevrimiçi mağazalar tasarlamayı hayati hale getiriyor. E-ticaret işletmelerinin ayrıca Apple Pay veya Google Pay gibi telefon dostu ödeme seçeneklerini benimsemesi de gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir