ALS hastaları için yumuşak robotik giyilebilir cihaz

ABD’de yaklaşık 30.000 kişi, hareket için gerekli olan beyin ve omurilikteki hücrelere zarar veren nörodejeneratif bir durum olan amiyotrofik lateral sklerozdan (ALS) etkileniyor. Bu bağlamda, Harvard John A. Paulson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu (SEAS) ve Massachusetts Genel Hastanesi’nden (MGH) araştırmacılardan oluşan bir ekip, ALS hastalarında üst kol ve omuz hareketlerine önemli ölçüde yardımcı olabilen yumuşak robotik bir giyilebilir cihaz geliştirdi.

ALS hastalarına yardımcı olmak için araştırmacılar, kolun artık hareketini algılayan ve kişinin kolunu sorunsuz ve doğal bir şekilde hareket ettirmek için balon aktüatörün uygun basınçlandırmasını kalibre eden bir sensör sistemi geliştirdi. Ekip, çalışma için ALS hastalarının hareket kabiliyetlerini ellerinden alan kişilerde fonksiyonel uzuv yeteneklerini geri kazandırabilecek yeni cihazlar geliştirilmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Çalışma için cihazın hareketlerini ve yaşam kalitelerini ne kadar iyi uzatabileceğini veya geri getirebileceğini değerlendirmek amacıyla ALS hastası 10 kişi ile anlaşıldı. Ekip, yumuşak robotik giyilebilir cihazın, her kullanıcının kendine özgü hareketlilik ve güç seviyesini tespit etmek için 30 saniyelik bir kalibrasyon işleminden sonra katılımcılarının hareket aralığını geliştirdiğini, kas yorgunluğunu azalttığını ve nesneleri tutma veya uzanma gibi görevlerin performansını artırdığını buldu. Katılımcıların cihazı nasıl kullanacaklarını öğrenmeleri ise 15 dakikadan az sürdü.

Araştırmacılar, “Bu sistemler kumaştan ve şişirilebilir balonlardan yapıldıkları için doğaları gereği çok güvenli. Geleneksel sert robotların aksine, yumuşak bir robot arızalandığında bu, balonların artık şişmediği anlamına gelir. Ancak kullanıcının robottan dolayı yaralanma riski yoktur.” dedi.

ALS için geliştirilen mevcut prototip, yalnızca omuz bölgelerinde hala bazı rezidüel hareketlere sahip olan çalışma katılımcıları üzerinde çalışabiliyordu. Ancak ALS, tipik olarak iki ila beş yıl içinde hızla ilerleyerek hastaları hareket edemez ve sonunda konuşamaz veya yutkunamaz hale getiriyor. Prototip; yumuşak, kumaş tabanlı ve kablosuz olarak bir pille çalışıyor. Katılımcılar, yumuşak giyilebilir robotun vücuda hafif geldiğini ve kullanıcıya tıpkı giysi gibi hissettirdiğini söylüyor.

Ekip, bu teknolojinin insanların hayatlarını iyileştirmeye başlaması için sabırsızlanıyor, ancak ticari bir ürün sunmaktan birkaç yıl uzakta, hala araştırma aşamasında oldukları konusunda uyarıyorlar. Uzmanlar da ALS çalışması katılımcılarından gelen geri bildirimlerin ilham verici, etkileyici ve motive edici olduğunu belirtiyor.

Yumuşak robotik giyilebilir cihazlar, ALS hastalarının işlevlerini gerçekten geri kazanmaları yolunda önemli bir ilerleme olarak görülüyor. Ekip ayrıca omurilik yaralanmaları veya kas distrofisi olanlar da dahil olmak üzere teknolojinin daha geniş uygulamaları üzerinde de çalışıyor.

Araştırmacılar, hareketleri beyindeki sinyallerle kontrol edilebilen yardımcı giyilebilir cihazların potansiyel versiyonlarını araştırıyor. Böyle bir cihazın, bir gün artık kas aktivitesi kalmayan hastalarda harekete yardımcı olabileceğini umuyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir