BIM ile sürdürülebilir binalar inşa etmek

İnşaat sektörü milyonlarca insana istihdam sağlayan devasa bir sektör olarak büyümeye devam ediyor. Uzmanlar, inşaat sektörünün 2030 yılına kadar 15,5 trilyon dolar değerine ulaşacağını tahmin ediyor. Bu büyüme, inşaat şirketleri için mükemmel olsa da çevre için zararlı olabilir.

İnşaat projeleri küresel karbon emisyonlarının %25 ila %40’ını oluşturuyor. Bu rakam, sahada fosil yakıt kullanımından, bir projeyi tamamlamak için gerekli hammaddelerin çıkarılması veya hasat edilmesinin etkisine kadar her şeyi içeriyor. Bu nedenle sürdürülebilirlik, inşaat sektöründe giderek daha önemli hale geliyor. Ancak bu sürdürülebilir bina hedeflerine ulaşmak her zaman kolay değil. Bina bilgi modellemesi (BIM) müteahhitlerin sürdürülebilir bina hedeflerine ulaşmasına nasıl yardımcı olabilir?

Bir binayı sürdürülebilir kılan nedir?

Sürdürülebilirliğin orijinal tanımı, dünyanın yaklaşmakta olan iklim krizi tehdidine odaklanmaya başlamasından çok önceye, 1987 yılına dayanıyor. Peki, gelecek nesiller için dünyayı korurken ve onların da aynı şeyi yapmalarını sağlarken şimdiki nesillerin kendi ihtiyaçlarını nasıl karşılaması gerekiyor? Bunu anlamak, bir binayı neyin sürdürülebilir kıldığını ve inşaatta uygun hedeflerin nasıl belirleneceğini anlamanın anahtarıdır.

Sürdürülebilir bir bina planının kesin ayrıntıları yapının konumuna, kullanım amacına ve diğer milyonlarca değişkene bağlı olarak değişiyor. Genel olarak, sürdürülebilir binalar şunları yapmalıdır:

  • Yerel ekosistemleri korurken inşaat alanlarından en iyi şekilde yararlanmak.
  • Enerji verimliliği için çaba göstermek ve mümkün olduğunca enerji kaybını veya israfını önlemek.
  • Yerel su kaynakları korumak ve hem içeride hem de dışarıda su tasarrufu sağlamak.
  • Bina alanını optimize etmek ve mevcut her metrekareden en iyi şekilde yararlanmak.
  • Sürdürülebilir veya geri dönüştürülmüş malzemeleri, özellikle de çelik gibi çevresel açıdan etkili malzemeleri tercih etmek.
  • İç mekan çevre kalitesini (IEQ) iyileştirmek ve korumak.
  • Binanın sürdürülebilirlik statüsünü korumak için sürdürülebilir işletme ve bakım uygulamalarını hayata geçirmek.
  • Binaları esnek ve zorlu koşullar altında sürekli çalışabilecek şekilde tasarlayın.
  • Yapıları, bir kiracının taşınması durumunda boş kalmak yerine ömür boyu kullanımda tutmak için uyarlanabilir veya modüler olacak şekilde tasarlamak.

Tüm bunlar, neredeyse imkansız gibi görünebilir, ancak sürdürülebilirliğe sıfırdan odaklanarak bu hedeflere ulaşmak daha kolay hale geliyor. İşte BIM burada devreye giriyor.

BIM ve sürdürülebilirlik

İnşaat ve tasarım profesyonelleri 1970’lerden bu yana BIM prensiplerini kullanıyor ancak 2000’lerin başına kadar konsept için bir isim üzerinde anlaşamamışlardır. Bugün, teknoloji gelişmeye devam ediyor, ancak birincil hedefi aynı kalıyor: Mühendislerin ve mimarların tasarım ve inşaat süreci boyunca kullanabilecekleri bir binanın ayrıntılı bir 3D modelini oluşturmak.

Bireysel modellerin tek bir kompozit modelde birleştirilmesi, mimarların tasarım aşamasında zamandan tasarruf edebilecekleri ve yüklenicilerin de inşaat sırasında aynı şeyi yapabilecekleri anlamına geliyor. BIM ve sürdürülebilir inşaatın örtüştüğü üç temel nokta bulunuyor:

Tasarım aşaması

BIM, yüklenicilerin temel atmasından çok önce malzemelerin sürdürülebilirliği ve tasarım ilkeleri hakkında düşünmekten sorumlu taraflar için tasarım aşamasında daha fazla şeffaflık sağlıyor. Ayrıca BIM, mimarlara inşaat başlamadan önce binanın neye benzeyeceğini ve nasıl işleyeceğini görmelerini sağlayacak araçlar sunuyor. Mimarların, bina sürdürülebilirliğini iyileştirmek için gerekli kararları artan bir doğrulukla almalarını da sağlıyor.

Tasarım aşamasından başlamak, yeni bir binanın sonunda Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik (LEED) sertifikası kazanmasını da kolaylaştırıyor. Binalar yedi kategoriye göre derecelendirilir:

  • Bütünleştirici süreç
  • Konum ve ulaşım
  • Sürdürülebilir siteler
  • Su
  • Enerji
  • Materyaller ve kaynaklar
  • İç ortam kalitesi

LEED sertifikasına sahip binalar gezegendeki en sürdürülebilir yapılar arasında bulunuyor. Bu sertifikaları göz önünde bulundurarak tasarım yapmak, nihai değerlendirme sürecini daha basit ve daha az zaman alıcı hale getirebilir.

İnşaat aşaması

Tasarımlar tamamlandıktan ve yükleniciler devreye girdikten sonra, BIM inşaat aşamasında verimliliğin artırılmasına yardımcı olabilir. Bu iyileştirme, BIM destekli robotik yerleşim sistemlerinden, bir inşaat projesini tamamlamak için gereken süreyi azaltmak amacıyla prefabrik inşaat yöntemlerinin kullanılmasına kadar çeşitli şekillerde olabilir.

İnşaat sektöründe sürdürülebilirlik, geri dönüştürülmüş kereste veya geri kazanılmış çeliği tercih etmekten daha fazlası anlamına geliyor. Bir müteahhit, bir ağır ekipman parçasının motorunu her çalıştırdığında, proje karbon ayak izinin boyutunu artırıyor.

İyileştirilmiş verimlilik, projeyi tamamlamak için gerekli malzemelerin daha doğru bir şekilde tahmin edilmesini sağlayarak hem sahaya yapılan teslimatların sayısını hem de proje sonunda çöp sahasına gidebilecek artık malzeme miktarını azaltabilir.

Operasyonel aşama

İnşaat tamamlandığında ve açılış zamanı geldiğinde, BIM operasyon aşamasında ek bir kontrol katmanı sağlayabilir. Geleneksel olarak, inşaat tamamlandıktan sonra yüklenicilerin bina veya operasyonları ile pek ilgisi olmaz. Bunun yerine binanın yeni kiracısının ellerine bırakmayı tercih ederler. Bu programların, gün boyunca açık bırakılan ışıklardan her odadaki sıcaklığa kadar her şeyi izleyebilen yeni kurulan IoT sistemlerine dahil edilmesi kolaydır.

İşletme aşamasında yeni kiracılar, mimarların tasarım aşamasında karar verdikleri sürdürülebilir tercihleri uygulayabilirler. Yapay aydınlatma yerine doğal ışığın tercih edilmesi, enerji tasarruflu cihazların seçilmesi veya iç sıcaklığı kontrol etmek için akıllı bir termostat kullanılması, bu bina sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma yolunda uzun bir yol kat edebilir.

Sürdürülebilir bir gelecek yaratmak

Sürdürülebilirlik, günümüzde herkesin konuştuğu moda bir kelime olabilir, ancak bu sadece bir pazarlama taktiğinden daha fazlasıdır. Her sektörün ileriye dönük olarak sürdürülebilirliğe odaklanması gerekiyor. Ancak bu yük en fazla atık ve emisyon üreten sektörlere daha fazla düşüyor.

İnşaat da bu listede yer alıyor. Sürdürülebilir bir gelecek yaratmak, herkesin sorumluluğundadır. BIM, süreci kolaylaştırmaya yardımcı olarak gelecekte hem konut hem de ticari uygulamaları destekleyecek sürdürülebilir binalar yaratma konusundaki bazı tahminleri ortadan kaldırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir