Pandemi, işletmeleri dijital dönüşüme zorunlu kılarak işe alımları ve iş fırsatlarını her ne kadar etkilese de BT sektörü canlılığını korumaya devam ediyor. Aynı zamanda, BT uzmanlarına olan bu ihtiyacı daha da artıran ileri teknoloji başlangıç girişimlerinin sayısında üstel bir artış yaşanıyor. Bu genel büyüme yörüngesi, hızla artan talebi karşılamak ve en son tahminlere göre 2 milyona yakın teknoloji profesyonelini işe almakla görevli olan İK profesyonelleri için önemli bir zorluğa yol açıyor. Bu da İK profesyonellerinin BT uzmanlarını işe alırken karşılaştıkları sayısız zorluklardan en önemlisi olarak kabul ediliyor.
Öte yandan, yapay zekanın gelişmesiyle birlikte BT şirketleri de orta düzeydeki birçok işi AI odaklı teknolojilerle dengelemenin bir yolunu bulmaya çalışıyor. Bu durum İK profesyonelleri için mevcut çalışanların işten çıkarılmaması ve vasıflı BT uzmanlarının işe alınması anlamına geliyor.
En iyi yeteneği işe almak
En iyi yetenekleri işe almak, BT şirketlerindeki İK ekipleri için her zaman zor bir süreç haline geliyor. İşe alımlardaki artışa rağmen, BT işe alım yöneticilerinin %41’i, teknik yetenek bulmanın her yıl daha da zorlaştığına inanıyor. Bu durum, bir iş teklifini kabul etme söz konusu olduğunda pandeminin getirdiği esneklik, şirket değerlerine uyum ve iyi çalışma kültürü konularının bir aday pazarına yol açmasıyla gittikçe kötüleşiyor. Bu nedenle işe alımların zaten zor olduğu BT şirketlerinde üst düzey yeteneklerin işe alınması İK ekiplerini daha da zorluyor.
Çalışanı elde tutma
Çalışanları elde tutma, yönetim kurulu genelinde İK ekipleri için zorlu olsa da yetenek savaşı nedeniyle özellikle BT endüstrisinde daha da belirgin hale geliyor. Arabalar, ikramiye ve çok daha fazlası gibi avantajlar sunarak ekstra yol kat etmek isteyen teknoloji şirketleri ile İK profesyonelleri, çalışanların şirket değiştirmesini engellemek için yeni yollar bulmakta zorlanıyor. 40 farklı ülkedeki BT çalışanlarını inceleyen yakın tarihli bir Gartner araştırması, BT uzmanlarının işlerini bırakma olasılığının diğer sektörlerdeki çalışanlara göre daha yüksek olduğunu buldu. Ayrıca, BT çalışanlarının yalnızca %29’unun mevcut şirketlerinde kalmayı planladığını ortaya koydu. Böyle bir ortam, İK ekiplerinin BT endüstrisindeki en iyi yetenekleri işe almasını ve elde tutmasını son derece zorlaştırıyor.
Çalışan tükenmişliği
Pandemi sırasında daha da önem kazanan bir olgu olan çalışan tükenmişliği, İK liderlerinin büyük ölçüde farkında olduğu bir konudur. Son anketlere göre, İK liderlerinin yaklaşık %95’i çalışan tükenmişliğinin elde tutmayı etkilediğini düşünüyor. Sorun çok yönlü ve uzun düzensiz çalışma saatleri, aşırı iş yükü, yetersiz ödül veya tanınma, topluluk eksikliği, zayıf liderlik, toksik çalışma kültürü ve çok daha fazlası gibi çeşitli potansiyel faktörlerden kaynaklanabiliyor.
Bir şirkette ömür boyu istihdam, çalışanların gündemlerinde giderek daha alt sıralarda yer almaya devam ettikçe, İK liderleri gelecekte önemli bir rol oynayacak. Bu nedenle, dünya genelindeki İK ekipleri, BT endüstrisinin zorluklarını ve başarıya ulaşmak için adayların ihtiyaçlarını anlaması gereken stratejistler ve müdahaleciler olarak ön plana çıkacak.