Dijital Mağazacılık Bazında Amazon ve Yönetimi

Günümüzde birçok e-ticaret mağazasına ev sahipliği yapan pazar yerleri, e-ticaret sitelerinin çoğunluğunu oluşturuyor. Düşük maliyetler, daha çok görünürlük, kolay işletme ve geniş bir kitleye ulaşma fırsatı yakaladığınız bu platformlarda aynı zamanda rekabeti de gözlemleyebiliyorsunuz. Yeni dünyanın ticaret merkezleri olarak adlandırılan pazar yerleri  ‘’iyi fikir – iyi proje yönetimi’’ skalasına yerleştiğinde meyvesini veriyor. Bu şekilde alışveriş için harcanan zamandan sağlanan tasarruf, kazanılan vaktin farklı alanlarda daha verimli kullanılmasına olanak sağlıyor.

Kısaca Amazon

Biraz Amazon’a değinecek olursak; Şirket 16 Temmuz 1995’te Amazon.com web sitesinin resmi açılışını yapmış olup, o dönem sitelerini günde 2.200 kişi ziyaret etmiştir. Bu rakam dönem bazlı bakıldığında oldukça önemlidir. Esasen şirket ilk dönemlerde online kitap mağazası olarak faaliyet göstermekteyken, günümüzde; kitaptan, yiyecek ve içeceğe, beyaz eşyadan , kıyafete ve hatta yedek araba parçalarına kadar hemen hemen tüm ürün gruplarında satıcı ve alıcıları birbirleriyle buluşturmaktadır. Amazon online perakendeci ve servis sağlayıcıdır. Şirket, perakende web sitelerinin faaliyetini sürdürmektedir.

Şirket esas olarak Amerika’da faaliyet göstermekte olup genel merkezi Washington, Seattle’dadır.1996’nın sonlarına doğru web’i kullanan yaklaşık 35 milyon kişiye ulaşan sayıları bugünlerinin temelini atmıştır.1997’nin sonlarına gelince tek tıkla alışveriş hizmetini getirmiş olup pazar yeri kavramına yeni bir değer kazandırmıştır. 2000’li yıllara gelindiğinde şirket varolan logosunda oynamalar yapmıştır. Marka adının altını çizen ve aşağı doğru uzanan eğrinin yerini A harfinden başlayan ve Z harfinin altında bir gülümse oluşturarak biten, yukarı doğru bir eğri almıştır ve vurguladığı mesaj A’dan Z’ye bütün ürünleri sunduğunu olmuştur.

Süreç Tekhnelogos’da Nasıl İşliyor?

Bizim de çeşitli seçenekleri içinde barındıran mecrada yerimizi bulmamız Eylül 2019’a tekabül ediyor. Amazon İngiltere bazında farklı ürünlerle pazarlama faaliyetine girdiğimiz internet üzerinden satış hizmeti veren markamız (Grand Bazaar Orient) Amazon Uk’de yerini aldı. Fulfilled by Amazon, yani kısaltılmış haliyle Amazon FBA sistemi ile başlattığımız sürecin adımları aşağıdaki gibidir;

  • Ürünlerin büyük depolara yollanması, bir düzen içerisinde sıralanması,
  • Sipariş almaya hazır ürünlerimizin Amazon tarafından karşılanıp, satış sürecini yönetmesi,
  • Sipariş alındıktan sonra da, ürünün paketlenmesi, kargo aracılığıyla müşteriye gönderilmesi,
  • Destek sürecinin tamamını da Amazon’un üstlenmesi.

Amazon’da Satış Yapmak İçin Ne Yapmalı?

  • Ürününüzü amazon.com’un envanter listesine ekleyin.
  • Ürününüz için isabetli anahtar kelime saptaması yapın.
  • Ürününüzün satılmasını bekleyin.
  • Ürününüzü alım yapmış kişiye kargo ile ulaştırın.

Amazon’un sipariş verme sürecinin her bir adımı sistematik biçimde numaralayan ve aşamalara bölüp, müşteriye yol gösteren ilk internet perakendecisi olmuştur.

  • E-posta adresiniz?
  • Ödemeyi ne şekilde yapacaksınız? (kredi kartı, çek ya da havale)
  • amazon.com’dan ilk siparişiniz mi? (Eğer daha önce sipariş verdiyseniz, şifrenizi giriniz)
  • Siparişiniz hediye mi? (Değilse 5.aşamaya geçebilirsiniz; hediye ise, amazon.com değişik hediye paketi seçenekleri sunmaktadır.)
  • Sonraki sayfaya geçmek için bu tuşa basınız. Siparişinizi iptal etme ya da değiştirme şansınız yine olacak.

Özetle Amazon

90’lardan bu yana insanlara ışık tuttuğu, internetin ne kadar büyük bir ekonomik güç olduğu gerçeğini gösteren Amazon, talep arttırmış ve giderek çoğalan bir talep de yaratmıştır. Diğer şirketler de Amazon ile birlikte vizyon ve misyonunu değiştirmiş, satın almalarla büyüyen bir şirket haline gelmiştir (dpreview.com ). Şirket, tüm dünyadaki müşterilerine geniş ürün kategorileri altında çok yelpazeli ürünler sunmaktadır. Eğer siz de ürünlerinize ve hizmetinize güveniyorsanız bu platformda yerinizi almalısınız. Bunu yaparken rakiplerinizden ürün kalite ve uygunluk bakımından sıyrılarak, farklılaşıp rekabetçi bir konuma geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir