Etkili olumsuz geri bildirim verme

Olumsuz geri bildirim, bir ekip üyesine çalışmaları veya davranışları hakkında ilettiğiniz yapıcı eleştirilerdir.

Eleştirel geri bildirim vermek karşınızdaki kişiyi oldukça kötü hissettirebilir. Ekibinizdeki tüm çalışanlar olumsuz geri bildirim alma konusunda harika değildir ancak kibar ve iyi niyetle paylaşılan yapıcı eleştirinin, çalışan verimliliği ve performansı üzerinde inkar edilmez bir etkisi vardır. Amacınız, ekip üyelerinin iş ortamında en iyi benlikleri olabilmelerini ortaya çıkarabilmeleri için hatalarından ders almalarına yardımcı olmak olmalıdır. Ekip üyenize karşı şeffaf olmak ve bu geri bildirimin onların büyümesine ve işlerinde başarılı olmalarına yardımcı olmak amacıyla verildiğini anlamalarını sağlamak en önemlisidir.

Olumsuz geri bildirim düzgün bir şekilde iletildiğinde, çalışan performansını iyileştirmek için güçlü bir araç olabilir.

Geri bildirim görüşmeleri hem siz hem de ekibiniz için biraz göz korkutucu olabilir. Özellikle eleştirel geri bildirim vermeniz gerekiyorsa fakat eleştirel geri bildirim vermeyi olumsuz bir durum olarak görmemelisiniz. Doğru kullanıldığında ekibinizin büyümesine ve daha iyi bir çalışma ortamı oluşturmanıza yardımcı olmanın önemli bir yoludur.

Olumsuz Geri Bildirimi Nasıl Etkili Hale Getirebilirsiniz?

  • Her iki tarafında duygularının dengeli olduğundan emin olun

Olumsuz geri bildirimi doğru şekilde vermek, bunu yapmak için doğru duygu ve sağlıklı bir zihniyette olmak demektir. Örneğin; kızgın veya üzgün hissediyorsanız, ifade etmek istediğinizden daha sert konuşabilirsiniz. Bu yüzden geri bildirim vermeyi başka bir güne saklamak muhtemelen en iyisi olacaktır, geri dönüşü olmayan bir konuşma yapmak tüm iletişiminizi zedeleyebilir.

Geri bildirim çift taraflı bir iletişim ortamı olduğundan konuştuğunuz ekip üyesinin de iyi bir ruh halinde olmasına dikkat etmelisiniz böylece geri bildiriminize daha açık olurlar. Kimse savunmaya geçmeden daha iyi bir konuşma yapabilirsiniz.

  • Bir geri bildirim toplantısı planlayın

Geri bildirim verdiğinizde, sizin bu geri bildirimi nasıl almak isteyebileceğinizi de düşünmelisiniz.

Herkesin önünde geri bildirim almak veya kalabalık bir toplantı ortamında görüşmeye çağrılmak istemezsiniz, değil mi? Bu nedenle birini kenara çekmek ya da onunla tüm ekibin önünde konuşmak yerine bir geri bildirim toplantısı planlayın. Bu ekip üyelerinize saygı duyduğunuzu gösterir ve yalnızca siz ikiniz olduğunuz için diğer kişi size açılma konusunda daha rahat ve güvenilir hissedebilir.

  • Kişi hakkında değil, iş ve davranış hakkında konuşun

Geri bildirim verdiğinizde, kişiyi suçlamak yerine bunu belirli bir davranışa bağlayın. Örneğin; bir ekip üyesi toplantıları yanlış yönetiyor veya yönlendiriyorsa nasıl daha iyisini yapabileceği konusunda önerilerde bulunmalısınız. “Kötü bir iş çıkardın” dememelisiniz. Bu davranışınızla karşınızdakini utandırmış veya saldırıya uğramış hissettirebilirsiniz. Neyi kötü yaptığına değil, nasıl daha iyi yapılabileceğine odaklanın, öğrenmesine ve gelişmesine katkı sağlayın.

  • Zamanlamaya dikkat edin

Zamanlama her şeydir, özellikle de olumsuz geri bildirim verirken. Bir şeyler ters gittiğinde mümkün olan en kısa sürede olumsuz geribildirim vermek en sağlıklısıdır. Duygusal ve zihinsel olarak ekip üyenize karşı olumsuz önyargılarınızın oluşması yerine onun davranışlarını olumlu yönde değiştirmesini hızlandırırsınız. 

  • Sandviç tekniği uygulamayın

Bazı yöneticiler, yapıcı bir geri bildirim toplantısının başlangıcında ekip üyelerine iltifat eder. Bu durum geribildirim verirken ortamı yumuşatma hamlesi olsa da iyi bir fikir değildir. Ekip üyelerinizi hayal kırıklığına uğratmadan önce övmek aslında size karşı çalışabilir. Bir düşünün: Daha yukarıdan düştüğünüzde canınız daha çok yanar! Herhangi bir sorun hakkında dürüst geri bildirimle hemen işe koyulun ve diğer kişiye nasıl gelişebileceğini gösterin.

  • Net Olun

Ekip üyelerinizin daha iyi iş çıkarmasına yardımcı olmak için yapıcı eleştirilerde bulunuyorsanız harekete geçemeyecekleri geri bildirim burada yardımcı olmaz. Geri bildiriminiz spesifik olmalıdır, böylece ekip üyesi gelişmek için tam olarak hangi adımları atması gerektiğini bilir. Örneğin; “Bu işi hatalı yaptın” demek yerine, onlara neyin yanlış olduğunu ve nasıl düzeltmeleri gerektiğini anlatmalısınız.

Gerektiğinde doğru olumsuz geri bildirim vermek;

  • Ekip performansını artırır
  • Sizi daha iyi bir yönetici yapar
  • Beklentilerinizi ekip üyenizin daha iyi anlamasını sağlar
  • Çalışanların desteklendiğini hissetmesine yardımcı olur
  • Karşılıklı sağlıklı bir iletişim ortamı yaratmanıza olanak sağlar
  • İş kalitesini artırır
  • Sadakati teşvik eder
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir