İdeal Ekip Oyuncusu Nasıl Olunmalı?

Kategori olarak kişisel gelişim ve iş dünyası kesişiminde yer alan kitabın yazarı Patrick Lencioni, kitapları dünya çapında satan bir yazar ve başarılı bir iş yönetimi geliştirme uzmanıdır. Liderlik ve ekip çalışması konularına yönelerek, verdiği danışmanlık hizmetleriyle ve tecrübelerini kaleme alışıyla başarıyı yakalamıştır.

Kişisel gelişim ve kazanılmış tecrübelerin kaleme alındığı kitaplara olan düşkünlüğümden dolayı kitabı bir çırpıda bitirdim. Hatta bu inceleme yazısını yazmadan birkaç gün önce, kitabın ayrıntılarına daha hâkim olabilmek ve pek eli kalem tutan biri olmadığım gerçeğiyle, tekrardan severek okudum. Kitap, yalın ve akıcı bir dil ile okuyucusuna heyecan uyandırarak sürükleyiciliğini son sayfasına kadar korumaktadır. Aktarılmak istenen liderlik modelinin detaylıca anlatıldığı iş yönetimi anlayışı, kurgusal hikâye kısmıyla muazzam şekilde harmanlanarak kitabın ilk kısmını oluşturmaktadır. Kitabın ikinci kısmında ise ideal ekip oyuncusu seçimi için aktarılmak istenen yöntemin, kolaylıkla uygulanabilmesine yönelik metodlar yer almaktadır.

Kitabın ilk kısmı, hikâyenin kahramanı Jeff Shanley’in Silikon Vadisi’ndeki başarılı ve stresli ileri teknoloji geliştirilen iş hayatından bıkmasıyla başlar. Eşi ile birlikte yaşamlarında bir değişiklik arayışına giren Jeff’e bu değişiklik fırsatı, amcası Bob Shanley’e herhangi bir endüstri deneyimi olmayan birini işe almayı düşünüp düşünmediğini sorduğunda başlar. Jeff, Silikon Vadisi’nde çalıştığı yıllarda, amcası Bob’un inşaat firmasında takım çalışmasına yönelik danışmanlık vermiştir ve Bob, bu çalışmadan çok memnun kalmıştır. Ayrıca yeğeni Jeff’e yönelik gözündeki değeri, yüksek teknoloji alanında yaptığı çalışmalardan dolayı o kadar yukarılardadır ki, kendi inşaat işinde çalışmayı isteyebileceğini daha önce hiç hayal dahi etmemiştir.

Jeff, amcasının inşaat şirketinde çalışmaya başlar ve yapılan işlerle alakalı tecrübe kazanır. Bob, rahatsızlıklarından dolayı, bir sene sonrası için işleri Jeff’in yönetimine bırakmak ve işleri uzaktan takip etmek adına kendini emekli etme planları yapar. Fakat geçirdiği kalp rahatsızlığı ve kısa süre içerisinde olması gereken ameliyattan ötürü Jeff’e yetkileri hemen devretmesi gerekir. Bob, durumu anlatıp, aynı dönemde aldıkları iki büyük projenin de varlığından bahsederek yeğeni Jeff’e, kabul etmesi halinde, artık inşaat şirketinin CEO’su olduğunu tebliğ eder. Jeff, bu durumdan son derece rahatsız ve sektörün dinamiklerini henüz idrak edemeden firmanın başına geçmek zorunda kalacak olsa da bu meydan okumayı kabul eder.

Jeff, Bob’un konuyu kendisine aktarmasından sonra, yöneteceği inşaat firmasının iki üst düzey yöneticisi olan Bobby ve Clare ile hızlıca tanışır. Boby ve Clare, firmanın içerisinde olduğu kritik durumu zaten bilmektedirler ve bu zorlu mücadelenin üstesinden gelmeye hazırdırlar. Alınan iki büyük projenin tamamlanması için, 60’dan fazla personel alımı yapmak ve işleri rayına oturtmak için sadece 2 ayları vardır. Neredeyse imkânsız olan bu işleri halletmek için bir plan ve bu planın alt yapısını oluşturacak bir sistem kurmaları gerektiğinin farkındadırlar.

Yaptıkları araştırmalar ve çalışanlar üzerindeki gözlemleri sonucunda ideal bir takım oyuncusunun nitelikleri için; alçakgönüllü, aç ve zeki olması gerekliliğine karar verirler. Alçakgönüllü kelimesi zaten oldukça açık bir şekilde büyük egolara sahip olmayan, aç olmanın çok çalışmak ve yaptığı işle alakalı tutkulu olmanın göstergesi ve zekiliğin tanımı olarak da çevresindeki insanların farkında olup, onlarla pozitif ve işlevsel bir şekilde etkileşimde bulunabilen tanımlamaları hedeflenmiştir. Hatta ve hatta, bu niteliklerin spordaki hız, güç ve koordinasyon tanımlarının ekip çalışmasındaki dengi olduğuyla alakalı saptamaları olur.

Strateji olarak, şirket kültürlerinde ideal ekip oyuncusu sistemini oturtmak için öncelikle uzman yönetici kadrosundan başlamayı tercih ederler. İnşaat şirketlerinin içerisinde bulunduğu bu sıkışık döneme destek olması adına sektöründe kendini, iş yaşantısındaki başarılarıyla göstermiş Ted Marchbank isimli yöneticiyi bünyelerine katarak ilerlemek isterler. Sektöründe deneyimli ve birçok başarısı bulunan Ted için işe alım sürecinde bir dizi görüşmeler yapılır. Nihai olarak, seçimlerinde ideal ekip oyuncusu erdemlerinin hepsine birden sahip olmakla alakalı kararlılıklarından ötürü Ted Marchbank içlerine sinmeyecek ve beraber çalışma fırsatları olmayacaktır.

Kabul olarak alınan sistemde, ideal ekip oyuncularının alçakgönüllülüğü; diğer ekip arkadaşlarının katkılarını dile getirmede cömert, ego veya mevki kaygısı olmaksızın katkı sağlamayı hedefleyen ve kendilerinin yerine ekibi bütüncül olarak öne çıkarmayı hedeflemektedir. Açlık erdemine sahip olarak; kendini kolayca motive edebilir, kararlı, cesur, her zaman daha iyinin peşinde ve üstlenecek her zaman daha fazla sorumluluk aramayı hedeflemektedir. Zeki olma erdemi ise; insanlarla etkileşimde makul ve farkında olarak, ekip arkadaşlarının söylemlerine gerekli değeri verip dinlemesini bilerek ve sezgilerinin kuvvetli oluşuyla değerlendirilmektedir.

Zamanları çok azalmış ve çözüme yönelik gerekli iş gücü istihdamını ve insan kaynağı ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklarını düşünürler. Çözüm olarak, firma bünyelerinde çalışan ve ideal ekip oyuncusu niteliklerine sahip üst düzey yönetici olmayan fakat firmalarına ve yapılan işe hâkimiyetleri son derece iyi olan personellerini, düşündükleri görevlere getirmekle alakalı aydınlanma yaşarlar. Bu adımla beraber, yaklaşık bir yıl içerisinde ideal ekip oyuncusu olma ve yeni çalışanlar için nasıl seçim yapılabileceğine yönelik kültür firmada oturmaya başlar. Şirket çalışanlarının morali ve istihdam edilen personelin firmada uzun süreli kalma oranı artar.

Kitabın ilk kısmındaki bu hikâyede liderlerin, ekibini organize ederek belirli değerlere ve oluşturulmuş sisteme bağlı kalarak, bir şirket kültürü oluşturmak ve başarılı olma odağında nasıl bir değişim yaratabileceği anlatılmaktadır. Alçakgönüllü, aç ve zeki olmakla alakalı erdemlerin iş yaşantısındaki etkilerini tecrübe etmek adına kitabın ikinci kısmındaki uygulama yöntemlerini, liderlik rolü olan veya iş yaşantısında lider rolünü üstlenmek isteyen herkes kolaylıkla deneyebilir.

İnsan, çevresindeki diğer insanlarla etkileşim içerisinde olan sosyal bir varlıktır. Hayat gayeleri arasında, kendini tanımak, kendini bulmak, kendini geliştirmek ve diğer insanlarla etkileşime girerek yeteneklerini faydalı bir faaliyet içerisinde sergilemeye ihtiyaç duyar. Takım oyuncusu olmak, sosyal yaşantımız ve iş hayatımız boyunca her zaman en önemli ihtiyacımız olarak bizi düşündürecektir. Patrick Lencioni’nin kitabın başındaki hoşuma giden paragrafını sizlerle paylaşarak ve herkesi bu kitabı okumaya davet ederek yazıyı tamamlıyorum.

“Eğer biri benden iş dünyasında –ve aslında hayatta- başarılı olmak için geliştirilmesi gereken en değerli niteliklerin bir listesini yapmamı istese, ekip oyuncusu olmayı listenin en başına koyardım. Başkalarıyla etkili bir şekilde çalışma ve bir grup çalışmasının dinamiklerine değer katma becerisi, günümüzün hızla değişen iş dünyasında her zamankinden daha da kritik artık. Bu beceriye sahip olmadan, işte, ailede ya da herhangi bir sosyal bağlamda pek az insan başarılı olabilir.”

Patrick Lencioni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir