IoT Nedir? Yeni Başlayanlar İçin IoT Projeleri

nesnelerin interneti (iot)

Nesnelerin interneti (IoT) hakkında merak ettiklerinize bu yazıdan ulaşabilirsiniz. İnternet, son dönemlerde hayatımızın büyük bir kısmını yoğun bir şekilde etkisi altına almış durumda. Hal böyle olunca da interneti kendi içinde tek başına düşünmek de oldukça kısıtlı bir bakış açısı olarak algılanmakta. Bu nedenle internet, akla gelebilecek birçok “şey” ile insan arasındaki bağlantıyı başarılı bir şekilde kurabilen bir kavram olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlantı, günlük hayatta sağladığı kolaylıklardan başlayarak, çalışma hayatına ve çok daha fazlasına etki ederek bizleri daha kolay ve sürekli iletişime dayalı bir hayata yönlendirir. Bu noktada ise öne çıkan teknolojilerden bir tanesi IoT olarak adlandırılır. Çeşitli projeleri ve kullanım şekillerini bünyesinde barındıran bu teknoloji, her geçen yıl yaygınlık ve etki alanını katlayarak insan hayatına katılım sağlar.

Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?

İngilizce Internet of Things (IoT) olarak adlandırılan bu kavram, Türkçe’ye nesnelerin interneti olarak geçmiştir. Peki bu nesnelerin interneti nedir? En basit ve kısa hali ile bu kavramı açıklamak gerekirse, günlük hayatta kullandığımız veya yararlandığımız nesnelerin birbirleri arasında kurduğu bağlantılar olarak açıklanabilir. Fakat bu “nesne” kavramı oldukça kapsayıcı olduğundan dolayı sadece günlük hayatımızı etkisi altına almakla kalmayıp aynı zamanda üretim yöntemlerinden tüketim alışkanlıklarımıza kadar birçok konuda söz sahibi olmayı başarmış ve başarmaya devam etmektedir. Hatta o denli başarılıdır ki Dünya üzerinde bulunan birbirine bağlı nesnelerin sayısı yıllar geçtikçe katlanarak artmıştır ve bu artışın hız kesmeden devam etmesi beklenmektedir.

İlk olarak 1999 yılında Kevin Ashton tarafından bir şirket sunumunda kullanılan nesnelerin interneti kavramı, aslında daha eski yıllara dayanmaktadır. 1990 yılında kahve makinesini kontrol etmek amacı ile kurulan bir kamera sistemi, IoT teknolojisinin ilk örneği olarak tanımlanır. İlk olarak basit bir kamera sistemi ile kahvelerin hazır olup olmadığının kontrol edildiği yöntem, günümüzde ise sıra dışı ve oldukça komplike bir hale gelmiştir.

Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?

Nesnelerin interneti, fiziksel olarak var olan nesneleri, dijital bir platformda bir araya getiren bir teknoloji olarak çalışır. Bir araya gelen bu nesneler çeşitli yazılımlar, sensörler vb. teknolojiler aracılığı ile desteklenir. Bunun sonucunda ise ortaya oldukça kullanışlı ve kapsayıcılığı yüksek bir teknoloji çıkar.

Nesnelerin interneti konusunda en cezbeden özelliklerden bir tanesi herhangi bir sınıra sahip olmamasıdır. Bu anlamda, günümüzde ve gelecekte IoT çözümleri kapsamında kullanılacak binlerce farklı nesne bulunur. IoT sistemleri, çalışma biçimi olarak birden fazla nesneden sensörler veya başka aracılar ile aldığı verileri bir bulut sistemi üzerinde bir araya getirir. Buluta ulaşan veriler üzerinde, ilgili yazılım çeşitli işlemler gerçekleştirerek bu verileri işler. Tüm bu sürecin sonucunda ise sistem, karar verilmiş olan eylemi gerçekleştirir.

Özet olarak nesnelerin interneti sistemi bu şekilde çalışır. Söz konusu olan sistemin büyük bir kısmı insan müdahalesi gerçekleştirilmeksizin çalışır ancak nesnelerin interneti sistemi insan müdahalesine tamamen kapalı bir sistem değildir. Bu nedenle sistemin vazgeçilmez parçalarından bir tanesi de insan bileşenidir.

Nesnelerin İnterneti Sistemlerinin Bileşenleri Nelerdir?

IoT uygulamaları, her sistemde olduğu gibi çalışmak için çeşitli kriterlere ve bileşenlere ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçların karşılandığı bir sistemde ise her şey tam olarak istendiği şekilde çalışmaktadır. Bu anlamda nesnelerin interneti bileşenleri 5 parçaya ayrılır. Bu parçaları açıklamak gerekirse;

  • Akıllı Cihazlar ve Sensörler: Sistemin döngüsünün ilk adımında rol alırlar. Kendi çalışma şekilleri sayesinde bulut sistemine aktarılacak olan verilerin algılanmalarını veya toplanmalarını sağlarlar. Basit bir yapıya sahip olsalar da, sistem içerisinde oldukça önemli role sahiptirler.
  • Ağ Geçidi (Getaway): Sistem içerisinde söz konusu olan verilerin diğer cihazlara ulaşabilmesi için bir iletişim aracı olarak “ağ” gereklidir. Ağ geçidi bu noktada veriler arasındaki iletişimi sağlamakla görev yapar. Uygunlukları ve ağ sisteminin güvenliği ağ geçitleri ile sağlanır.
  • Bulut (Cloud) Sistemi: Sistem içerisinde birden fazla bileşen ve sayısız veri olduğu düşünüldüğünde depolama veya o verileri bir yerde tutma işlemi için olmazsa olmaz bileşenlerden bir tanesi de bulut sistemi bileşenidir. Bir tür veri transfer merkezi olarak değerlendirilen bulut sistemi içerisinde, bir cihaz tarafından verilerin yüklemesi yapılırken eş zamanlı olarak diğer bir cihaz tarafından verilerin çekilmesi söz konusu olur. Haliyle veri transfer merkezi olarak bulut sistemleri, iot cihazları için oldukça büyük bir önem arz eder.
  • Analiz: Bu bileşen, aslında tüm iş kollarının vazgeçilmez bileşeni olarak yer alır. Alınan verilere ve değerlere göre yaşanması muhtemel problemlerin önüne önceden geçilebilmesini sağlar. Bu nedenle de zaman ve masraftan oldukça önemli derecede tasarruf sağlanmasını mümkün kılar.
  • Gelişmiş Kullanıcı Arayüzü: Bir cihaz kullanımı ve insanın olduğu yerde kullanıcı deneyimi de her zaman ön plana çıkan bileşenlerden bir tanesi olarak yer alır. Kullanıcılara yönelik olarak tasarlanan basit ve pratik gelişmiş arayüzleri sayesinde sistemin veya ilgili ürünün kullanımı, yani yaygınlaşması da doğru orantılı olarak artar.

Tüm bu bileşenler, IoT sisteminin vazgeçilmez bileşenleri olarak sıralanır. Kısa dönemde büyük gelişmeler kaydederek sürekli değişime giden bu sistemde, gelecekte de bileşenler ve diğer konular özelinde değişimler yaşanması mümkündür.

Nesnelerin İnterneti (IoT) Kullanım Alanları

Nesnelerin interneti, yıllar içinde kullanım yaygınlığını katlayarak arttırmıştır. Bu yaygınlığın artması, sistemin kullanıldığı sektörlerin de çeşitlenmesini sağlamıştır. IoT teknolojisinin kullanıldığı sektörler başlıca olarak şu şekilde sıralanabilir;

  • Tıp ve Sağlık: Özellikle hastaların sağlık parametrelerinin takibini yaparken IoT sisteminden yararlanılır.
  • Ulaşım: Araç kiralama sistemlerinden ücretli geçişlere, trafik kontrolünden lojistiğe kadar birçok alanda IoT teknolojisi kullanılır.
  • Akıllı Evler: Klima, aydınlatma, ısıtma ve güvenlik için sık sık IoT teknolojisi kullanılır. Özellikle bebek izleme sistemleri bu anlamda örnek olarak gösterilebilir.
  • Çevre İzleme: Hava olaylarını izleyip yaşanabilecek olumsuz durumların önlemini almak için IoT sistemi önemli rol oynar.
  • Enerji Yönetimi: Yaygınlaşan teknolojinin olumsuzluklarından bir tanesi olan enerji israfı konusunda IoT teknolojisi çeşitli çözümler sunarak tasarruf imkanı sağlar.
  • İmalat: Otomatikleştirilmiş sistemler ve kullanılan araçlardan alınan veriler sayesinde çalışma ortamı ve çalışan güvenliği sağlanır.
  • Tarım: Sıcaklık, yağış ve rüzgar gibi hava olaylarının verilerinin takip edilmesine olanak sağlar. Bu sayede çiftçilerin ürün kalitesi yükseltilir.

Yeni Başlayanlar İçin Temel IoT Projeleri

IoT projeleri, her ne kadar karmaşık ve ekip çalışması isteyen örneklere sahip olsa da, yeni başlayanlar için de deneyimlenmesi mümkün olan projelerdendir. Bu projeler sayesinde yeni başlayan bir IoT geliştiricisi olarak kendi hayatınızı kolaylaştırmanız mümkündür. Temel seviyede IoT ile yapılabilecek projeler aşağıdaki örnekler gibi sıralanabilir;

  • Akıllı Işık Otomasyonu: Bu proje akıllı ev sistemlerine giriş için başlayabileceğiniz oldukça kolay ve kullanışlı bir projedir. Önce bir lambayı IoT ile telefonunuza bağlayarak giriş yapabilirsiniz. Ardından lamba sayısını artırıp evinizdeki anahtarlara sistemi bağlayarak projenizi genişletebilirsiniz.
  • Meteoroloji İstasyonu: Yine basit bir proje olan meteoroloji istasyonu için sıcaklık ve barometre sensörüne ihtiyaç bulunmaktadır. Sensör yardımı ile buluta aktarılan veriler ardından elektronik cihazınızda toplanarak ihtiyacınız olan bilgilere anlık olarak ulaşabilmenizi sağlar.
  • Akıllı Bahçe: Kolay bir şekilde su pompasını bitkinize toprak nem sensörleri aracılığı ile entegre edebileceğiniz bu sistemde bitkinizin suya ihtiyacı olduğu zaman uzaktan hemen sulama işlemini yapabileceksiniz.
  • Akıllı Sağlık: Kalp atış hızı sensörü ile bileğinize bağlayacağınız IoT sistemi, size nabız ve tansiyon gibi değerleriniz konusunda anlık olarak bilgi verecektir.
  • Akıllı Kapı Zili: Kamera ve hoparlör modülü ile kolay bir şekilde telefonunuza entegre edeceğiniz bu sistem, zil çaldığı esnada anlık olarak veri gönderimi sağlayacak ve ev güvenliği konusunda avantaj elde etmenize imkan verecek.

Tüm bu projeler, IoT konusuna giriş yapmanız için oldukça ideal projeler olarak yer almaktadır. Daha fazla nesnelerin interneti projeleri için sitemizi inceleyebilirsiniz. İhtiyacınız olan bileşenlere ulaşmak için internet üzerinde yer alan videolar ile yardım alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir