IoT perakende sektörünü nasıl etkileyecek?

Pandemi dönemi, perakende sektörü için nesnelerin interneti (IoT) talebinde zorlu bir sürece neden oldu. Bu nedenle fiziksel mağaza içi deneyimlerini geliştirmeye ve müşteriye yönelik IoT çözümleri, arka uç yerine getirme ve destek sürecini optimize etmek için çözümlere öncelik veriyor.

Microsoft tarafından yapılan bir araştırmaya göre, perakende sektörünün %87’si mağazalarında bağlantılı teknolojilerin kullanımını, başarılarının kritik bir bileşeni olarak görüyor. %92’si ise mağazalarında IoT’yi zaten uyguluyor.

Bununla birlikte, online alışveriş ve e-ticaret için tüketici talebi artmaya devam ettikçe perakende sektöründe IoT’nin benimsenmesi hızlanıyor. Pandemi nedeniyle mağaza içi alışverişlere ara verilmesi, çevrimiçi alışveriş ve web tabanlı perakende faaliyetlerini küresel olarak artırdı. Ayrıca “yeni normal” süreçte mağaza ziyaretleri sırasında müşteri hijyenini ve güvenliğini artırmak için yeni bir IoT çözümleri kategorisi de oluşturuldu: Sosyal mesafe uygulamak, maske kullanımını tespit etmek, kalabalık kontrolünü sürdürmek ve daha fazlası gibi.

Bir araştırma şirketinin yakın tarihli bir çalışmasına göre de küresel perakende IoT pazar büyüklüğünün, tahmin dönemi boyunca %26’lık bir yıllık bileşik büyüme oranıyla 2028 yılına kadar 182,04 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu büyümenin, sensörler ve IoT donanımlarıyla birlikte daha sorunsuz alışveriş deneyimleri ve akıllı ödemeler için devam eden tüketici talebinden kaynaklanacağı belirtiliyor.

IoT’nin perakende sektöründeki kullanımına 4 örnek

IoT, perakende sektöründe fiziksel alışverişin modern teknolojiler ve yeniliklerle birlikte önemli bir etkinleştiricisidir. Akıllı tabelalardan robot müşteri hizmetleri temsilcilerine kadar, perakendede IoT’nin önde gelen bazı örneklerini inceleyelim:

1. IoT etkin envanter takip çözümleri

IoT destekli izleme sistemleri, depoya ilk girdikleri andan alıcının evine veya iş yerine vardıkları ana kadar uçtan uca ürün ve envanter görünürlüğü ve farkındalığı sağlar. Bu IoT çözümleri hem müşterilere hem de perakendecilere siparişlerinin durumu ve nerede olduğu konusunda sürekli bilgi sağlayarak destek taleplerinin azalmasına ve müşteri memnuniyetinin artmasına olanak tanır. Otomatik selfservis vitrinler, perakende operasyonlarının ön ucunda daha fazla satış hacmi sağlarken, arka uçtaki IoT özellikli envanter ve depo yönetimi çözümleri de perakendecilerin müşteri talebine göre ölçeklendirilmesini sağlar.

2. Otomatik selfservis vitrinler

Tam otomatik mağazalarda tam otomatik, uçtan uca bir mağaza içi alışveriş deneyimi sağlamak için harekete geçen akıllı kameralar, raf izleme sistemleri, işaretçiler ve diğer IoT teknolojileri gibi çeşitli çözümler kullanılır. Ödeme otomatik olarak gerçekleştirilir ve müşteriler mobil cihazlarında elektronik bir makbuz alır. Öyle ki SOTI tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, alışveriş yapanların %73’ü, bir önceki yılın anketine göre %10,6’lık bir artışla, canlı bir müşteri hizmetleri personeliyle etkileşime geçmek yerine selfservis teknolojilerini tercih ettiğini gösterdi.

3. Mağaza içi müşteri bekleme sürelerini azaltma

IoT çözümleri, müşterilerin mağaza içi bekleme sürelerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olmak için fiziksel perakendeciler tarafından dağıtılıyor. Örneğin mağazalar, ödeme sırasında müşteri hareketlerini izlemek için genellikle IoT özellikli sabit sensörler kullanır ve yeni bir kasa açılması gerektiğinde mağaza çalışanlarını otomatik olarak uyarır. Bu, özellikle uzun kuyrukların ve kalabalıkların yüksek bir risk oluşturduğu pandemi sırasında kritik bir durumdu. Öte yandan, IoT teknolojileri ürünlerin stok odalarından ve depolardan daha hızlı alınmasını da sağlar.

4. Mağaza içi robot müşteri görevlileri

Günümüzde mağaza içi robotlar giderek daha yaygın hale geliyor. Bu robotlar, müşterilerin belirli ürünleri bulmasına, mevcut envanterin fiziksel sayımlarını almasına, yanlış yerleştirilmiş öğeleri bulmasına ve daha fazlasına yardımcı olmak için bir mağaza içi IoT sensörleri ve kablosuz teknolojilere güveniyor. Bu, insan müşteri hizmetleri uzmanlarının daha yüksek düzeyde müşteri memnuniyeti sağlamaya odaklanmasına da olanak tanıyor.

Perakende robotlarını geliştirmenin ve üretmenin yüksek maliyeti, perakendeciler için daha yüksek bir fiyat etiketi anlamına geldiği için yaygın olarak benimsenmesini de engelliyor. Ancak son yıllarda sensör donanımının ve IoT bileşenlerinin metalaştırılması, önde gelen robotik satıcılarının pazara daha uygun maliyetli perakende robotlar getirmesini sağladı.

Sonuç olarak, online alışveriş mağaza içi satın alma deneyimlerinin yerini almaya başlasa da gerçek mekanda faaliyet gösteren perakendeciler IoT özellikli otomasyona geçmeye devam edecek. Tüketiciler de perakende sektöründe ve satış noktasında gelişmiş IoT yeniliklerinden yararlanacak. Bununla birlikte, gelecekteki mağaza vitrinlerinin çoğunun, belirli müşteri gruplarına odaklanan bazı uzman kişisel perakendecilerle otomatik hale getirileceği de düşünülebilir. Bu nedenle, perakende sektörü için IoT, siparişlerin daha hızlı ve daha az hatayla işlenmesine ve gönderilmesine olanak tanıyarak, sipariş karşılama tarafında müşteri deneyimini giderek daha da iyileştirecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir