Metaverse ve e-ticaretin geleceği

Sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR), blockchain, kripto para birimi ve sosyal ticaret gibi birden fazla aracın bir araya gelmesiyle oluşan 3D bir dünya konsepti olan metaverse, aynı zamanda markaların yalnızca fiziksel dünyada var olanı yeniden üretebilecekleri bir yer değil, dijital alanlara özgü yeni keşfedilen şeyleri ele alarak ötesine geçebilecekleri bir yerdir. Gelecekte metaverse’ün internetin yerini alıp almayacağı ya da e-ticaret gibi yalnızca çevrimiçi olan mevcut alanları neler beklediği ise oldukça merak ediliyor.

Meta veri deposunun temel araçları:

AR/VR

AR ve VR, alışveriş deneyimindeki uygulama çeşitliliği sayesinde çevrimiçi satılması zor olan ürünlerin satıcıları için hızla önemli hale geliyor. Ev mobilyası, kozmetik, ayakkabı ve moda, bir ürünün uygunluğunu çevrimiçi olarak değerlendirmenin zorluğu nedeniyle genellikle yüksek getiri oranlarına sahiptir. Ancak bu zorluklara rağmen tüketicilerin %61’i AR teknolojisini içeren sitelerden alışveriş yapmayı tercih ediyor.

AR’ın ürün görselleştirme yetenekleri sayesinde, tüketiciler daha bilinçli satın alma kararları veriyor. Öyle ki araştırmalar, tüketicilerin AR ile test edilebilen bir ürün için %40’a kadar daha fazla ödemeye istekli olduğunu gösteriyor. Özetle, AR ve VR teknolojilerinin artan popülaritesi, e-ticaret markalarının meta veri deposunun gücünden yararlanmasına yardımcı oluyor ve müşterilerin dijital alanlarda ürün teklifleriyle daha etkili bir şekilde etkileşim kurmasını sağlıyor.

NFT’ler

Bu blockchain tabanlı dijital varlıklar, modadan aranan koleksiyonlara kadar her şeyin dijital karşılığını sunarak giderek daha fazla gelişiyor. NFT’ler karmaşık bir yenilik olsa da onları meta veri deposunda önemli bir yapı taşı haline getiren, sahiplik doğrulaması için sundukları kusursuz yöntemdir. Markalar ve tüketiciler, işlemleri kolaylaştırmak ve hatta değer tekliflerini artıran yeni dijital ürünler yaratmak için NFT’leri kullanabiliyor.

Sanal alışveriş ile çevrimiçi/çevrimdışı kanallar arasındaki siloları kaldırmak

Sanal alışveriş, e-ticareti statik ürün kataloglarından gerçek zamanlı deneyimlere dönüştürerek tüketicilerin bir mağazada ‘yürümesine’ ve AR ve VR teknolojisiyle desteklenen 3D işlenmiş mağaza ekranlarını izlemesine olanak tanıyor. Bu inovasyon, fiziksel perakendenin sürükleyiciliği ile çevrimiçi alışverişin kolaylığı ve rahatlığı arasındaki farkları kapatmak için de önemli bir adım.

Örneğin; ünlü bir kozmetik markası, pandemi sürecindeki siparişlerine yanıt vermek amacıyla 2020’de ilk sanal mağazasını açtı. Ayrıca marka, 2021’de meta veri deposunun tam işlevli bir yönünü oluşturmak için bu atılımını bir adım öteye taşıdı. Normal şekilde çevrimiçi alışveriş yapabilmenin yanı sıra, ziyaretçilerine sanal güzellik danışmanlığı ve insanların entegre video aracılığıyla alışveriş yapan grupları aynı oturuma getirebilecekleri bir özellik sunan mağaza, ziyaretçilerin özel bir ruj gölgesinin kilidini açan üç gizli anahtarı bulmaları için tüm ‘adaları’ keşfetmelerine izin vermek gibi oyun aktivasyonlarını da benimsiyor.

Daha fazla kişiselleştirme sağlamak

Kişiselleştirme de müşteri sadakati oluşturmak isteyen herhangi bir marka için önemli bir unsurdur. Tüketicilerin %80’i, kişiye özel deneyimler sunan bir şirketten satın alma olasılıklarının daha yüksek olduğunu söylerken, dörtte üçü ise alışveriş yolculuğu için ‘yaşayan müşteri profilleri’ fikrini değerli buluyor. Bu noktada, ünlü bir spor giyim firması uzun süredir dijital bağlantı ve inovasyonda öncü olarak meta veriye ilk yatırım yapanlardan biri oldu. Sanal spor ayakkabılar ve giysiler için bir dizi ticari marka başvurusunda bulunmanın yanı sıra, sanal deneyimler dünyasına da cesur adımlar atıyor. Marka ayrıca, müşterilerinin katılarak oyun oynayabileceği ve hatta kendi oyunlarını oluşturabileceği özelleştirilebilir bir 3D oyun platformu sunuyor.

Daha güçlü topluluk katılımı

Tüketicilerden gelen sosyal kanıt ve tavsiyelerin diğer pazarlama biçimlerinden daha etkili olduğu bir pazarda, e-ticaret markalarının topluluk oluşturma girişimlerine yatırım yaparak kazanacakları birçok şey bulunuyor. E-ticaret şirketleri müşterileri marka faaliyetlerine aktif olarak katılmaları için güçlendirerek, onların markadan ne beklediğiyle ilgili ilişki kurabilme esnekliğine sahip oluyor.

Metaverse, markaların PR aktivasyonlarını sağlamak ve müşterilerinden daha fazlasını aynı sanal çatı altında toplamak isteyen markalara da yeni fırsatlar sunuyor. Konum, lojistik ve pandemi nedeniyle kısıtlamaların yaşandığı birçok etkinlikte artık herkes sürükleyici marka deneyimlerini yaşayabiliyor. Örneğin; popüler bir kozmetik firması, COVID-19 salgını ve sanal alışverişin artan etkisi sayesinde 2021 yılı etkinliğini tamamen dijital ve katılımı ücretsiz hale getirmeye karar vermişti. Etkinlikte, 3D etkileşimli eğlence evi, güzellik tutkunlarının ağ kurabileceği bir “loft”, güzellik markası kurucularıyla yuvarlak masa tartışmalarının yapıldığı bir “aile odası”, eğitimler ve makyaj için bir “ev sinema sistemi” dahil olmak üzere müşterilerin gezinmesi için beş farklı “oda” bulunuyordu. Katılımcılar ayrıca ürünler kazanmak veya etkinlikte sunulan ürünlerin tam Deneyim Kitini satın almak için oyunlara ve sınavlara katılma fırsatına da sahip oldular. Bu sanal alanın oluşturulması, markanın hem yeni hem de mevcut içeriği gerçek hayattaki çevrimdışı tekliflerle tüketici katılımını sağlayan daha ilginç ve sürükleyici yollarla sunmasını sağladı.

Peki gelecekte metaverse’i neler bekliyor? Bu meta veri deposunun nasıl gelişeceği, Meta gibi şirketlerin bir açık kaynak standardı oluşturmak için gereken mimariyi oluşturup oluşturamayacaklarına bağlı olacak. Aksi takdirde, popüler markaların öncülük ettiği sanal deneyimler büyük olasılıkla ilgili markalara bağlı kalacak.

Sanal alışverişin ve oyunlaştırılmış dijital deneyimlerin büyümesi, COVID-19 salgını ve müşterilerle çevrimiçi ortamda daha fazla etkileşim kurma ihtiyacı sayesinde artış gösterdi. Bu nedenle, metaverse’e ilham veren deneyimlerin genel olarak e-ticarette daha büyük bir rol oynamaya başlaması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir