Mühendisler iş ortamında nasıl mutlu olur?

Yazılım geliştirme, zihinsel olarak yorucu bir meslek olarak kabul ediliyor. Genellikle ağır iş yükü altında, belirsiz iş beklentileri ve kontrol eksikliği ile yoğun zihinsel odaklanma gerektiriyor. Ayrıca işten çıkarmalar ve istifalar nedeniyle son zamanlarda yaşanan iş gücü sıkıntısı nedeniyle ekipler yetersiz kalabiliyor ve bu da işleri daha karmaşık hale getirebiliyor. Bu sorunlar birleşerek uzun süreli strese yol açıyor, işte o zaman tükenmişlik baş gösteriyor.

Raporlara göre, ankete katılan geliştiricilerin %82’si son altı ila sekiz ay içinde tükenmişlik yaşadıklarını belirtiyor. Tükenmişliğin en önemli nedenleri arasında artan iş yükü, zayıf bir çalışma kültürü ve kişisel nedenler yer alıyor. Ancak neden ne olursa olsun, bu geliştiricilerin %73’ü için tükenmişlik üretkenliklerini veya kişisel yaşamlarını olumsuz etkiliyor. Peki, liderler bu konuda ne yapabilir?

Tükenmişliği anlamak

İş yerinde tükenmişlik, her zaman var olan bir sorun olarak konumlandırılıyor. İşi desteklemek için sürekli olarak yeni özellikler sunma sorumluluğunuzun olduğu her stresli iş kolunda da yaygınlaşıyor. Özellikle yazılım geliştirme alanında, geliştiriciler söz sahibi olmadıklarını hissettiklerinde tükenmişlik hızla ortaya çıkabiliyor.

Tükenmişlikle mücadele etmenin 7 yolu

Tükenmişliğin yaygın bir sorun olduğunu bildiğimize göre, mühendislik liderleri bu sorunu nasıl en aza indirebilir?

1. Geliştiricilere ses verin

İlk olarak, liderlerin geliştiricilerin ne inşa ettikleri konusunda söz sahibi olmalarını sağlaması gerekiyor. Alakasız bir iş üzerinde çalışmak asla motive edici değildir. Bunun yerine, iyi bir şirket içi kültürün, geliştiricilerin sorunları erkenden dile getirebilecekleri rahat bir ortam sağlamak ve liderlerin başarısızlıkla sonuçlanacak hedefleri yol haritasına koymadan önce bunu yapabilmeleri gerekiyor.

2. Daha fazla bağlam sağlayın

Bu bağlamda, kararlar alınırken, herkesin ne yarattığına dair daha fazla bağlam sağlamak gerekiyor. Kararların arkasındaki nedene görünürlük kazandırmak, herkesi proje yol haritaları üzerinde hizalayacak ve ortak bir amaç yaratacaktır. Bu da empati ve başkalarını dinleme kültürünü geliştirmeye yardımcı olabilir.

3. İletişim kalıplarını optimize edin

Çalışma ortamı için iletişim kalıplarını optimize etmek, sağlıklı bir kültürü teşvik etmek için hayati önem taşıyor. Örneğin, dağıtılmış ekiplerin fiziksel gerçekliği için optimizasyona eşit olabilir. Zaman dilimi kısıtlamaları altında çalışıyorsanız, daha asenkron iletişimi benimseyebilirsiniz.

4. Dahili geliştirici ilişkilerini uygulayın

Teknoloji odaklı birçok şirket, dış geliştirici tüketicilerle bir topluluk oluşturmak için bir geliştirici ilişkileri bölümü benimsiyor. Amaç sadece müşterilerle birlikte düşünmek ve empati kurmak değil, aynı zamanda şirket içi çalışanlarla da topluluk üyeleri olmaya teşvik etmek olmalıdır. Bu, şirket içi çalışanları mentorluk, blog yazarlığı veya konuşma fırsatları gibi kaynaklarla güçlendirebilir.

Ayrıca, şirket içi geliştirici memnuniyetini artırmaya yardımcı olacak başka gruplar da ortaya çıkıyor. Örneğin, platform mühendisliği ve geliştirici üretkenlik mühendisliği (DPE), dahili araçlar ve süreçler etrafında geliştirici deneyimini iyileştirmek için birçok kuruluş tarafından uygulanıyor. Doğal olarak bu, geri bildirim almak ve kalite iyileştirmeleri yapmak için dahili geliştiricilerle yakın çalışmayı gerektiriyor.

5. Güvenlikle ilgili işleri otomatikleştirin

Mühendislerin moralini yüksek tutmanın bir başka yolu da zahmetli işleri otomatikleştirmektir. Güvenlik açığı keşfi, zahmetli manuel görevlerle dolu bir alandır. Uygulamaların yarısı yüksek riskli güvenlik açıklarına sahiptir ve açık kaynak kütüphanelerinde neredeyse her gün yeni açıklar keşfediliyor.

Daha fazla yazılım tedarik zinciri riski ortaya çıktıkça, güvenlik açığı keşfi ve gerekli yazılım yamalarının hızına yetişmek zorlaşıyor. Bu nedenle, gerçek zamanlı otomatik güvenlik açığı tespitinin uygulanması, birçok manuel sürecin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir ve diğer alanlara ayırmak için enerji tasarrufu sağlayabilir.

6. Mülakata göre değil, işe göre işe alın

Geliştiriciler daha işe alınmadan önce, mülakat sürecinde yüksek stresli testlere tabi tutulabilirler. Buradaki deneyimler şirketle olan tüm ilişkinin gidişatını belirleyebilir. Mühendisler bunun yerine geçmiş performanslarının ve ürettikleri işlerin kalitesine göre işe alınmalıdır. Bu, kişisel blogları veya açık kaynak projelerine katkıları gibi çalışmalar olabilir.

7. Yapay zekayı uygulayın

Son olarak, 2023’te yapay zekadan beslenmeyen bir şirket nasıl olabilir ki? ChatGPT gibi üretken yapay zeka programlama dünyasını sarsmaya devam ediyor ve daha fazla geliştirme ortamına ve mühendislik iş akışına entegre ediliyor. Yapay zekanın geleceği çok parlak görünüyor ve geliştiricilerin daha az zaman ve kaynakla daha fazlasını üretmesine yardımcı olmaya hazırlanıyor.

Tükenmişliği yatıştırmak

Ortaya çıkan yeni araçlara ve geliştirici deneyimine verilen yeni öneme rağmen, tükenmişlik hala yaygındır. Yapılan bir araştırmaya göre, geliştiricilerin ve güvenlik uzmanlarının %58’i şu anda tükenmişlik yaşadıklarını belirtiyor. Bunun nedeni belki de günümüz yazılım dağıtımının hızlı sürüm temposudur.

Tükenmişlik psikolojik olarak yıpratıcıdır ve çalışanların mutluluğunu ve elde tutulmasını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, mühendislik liderlerinin bu konuyu ciddiye almaları ve ne gibi olumlu kültürel değişiklikler yapabileceklerini düşünmeleri gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir