Nesnelerin interneti (IOT) ve gelecek

Nesnelerin interneti (IOT) yakın gelecekte, insanların hayatlarını daha da kolaylaştırmak adına umut vadediyor. Günlük işlerde kullandığımız nesnelerin çoğu çeşitli sensörler sayesinde birbirleri ile iletişim kurabilecek, internet bağlantısı aracılığıyla da, yakın geçmişten itibaren kullanmış olduğumuz akıllı telefonlar gibi dış dünyaya açık olabilecek. Bu sayede bu teknoloji, çok daha bilgi dolu ve daha rahat bir yaşam sürdürmemize neden olacak gibi görünüyor. Şimdilerde akıllı telefonlar, akıllı saatler, akıllı robot süpürgeler ile tanıştık. Yakın gelecekte ise tüm nesneler akıllı olacak hatta şimdikilerden daha da akıllı olabileceklerdir. Örneğin; insanların neredeyse çoğunluğu, sabahları uyanabilmek için çalar saat kurar. Nesnelerin interneti teknolojisi ile birlikte çalar saatler dahi internete bağlı olabilecek. İnternete bağlı olan bu çalar saat, eviniz ve iş yeriniz arasındaki rotanın trafik duruma göre sizi erken ya da geç uyandırabilecektir. Çeşitli sensörler ile birlikte diğer cihazlarla da iletişimde bulunduğunda, alarm çaldığı zaman otomatik evin ışıkları da yanmış olacak. Başka bir örnek verecek olursak; otobanlarda bulunan lambalar internet bağlantısı ile birlikte hız limitini aşan arabaların bilgilerini anlık olarak gerekli birimlere iletebilecek. Buzdolabınızın içine koymuş olduğunuz gıdaların bozulup bozulmadığı hakkında bilgi verecek hatta zehirlenmenize sebep olabilecek bir yemek içindeki gıdayı bile ayırt edebilecektir.  Günlük kullanılan nesnelerin birçoğu internete bağlı olacağından, bütün nesneler IP adresine sahip olacak ve bilgi teknolojileri ağının bir parçası olacak. Bu fiziksel nesneler birbirleriyle de iletişimde olacağından, günlük üretilen ve depolanan veri miktarı,  bugünkünden belki de binlerce kat daha fazla olacak.

Hayatımızı ne kadar kolaylaştıracağı ve iyileştireceği şüphesiz kabul edilse de, her nesnenin internete bağlı olmasının dezavantajları da beraberinde getirecek gibi görünüyor.  Nasıl ki geçmişten bugüne kadar kullandığımız muadili olan olmayan birçok teknolojik cihaz için rekabetli bir yarış başladıysa ve devam ediyorsa, nesnelerin interneti için de böyle bir yarış başladı ve geri dönüşü olmayan bir yola girildi. Bütün nesneleri internete bağlamanın oldukça fazla avantajı olsa da, sonrasını düşünmeden kontrolsüz ve güvenliksiz bir şekilde bağlanmak da kesinlikle dezavantaj getirecektir. Milyonlarca belki de milyarlarca cihaz, dış müdahaleye yani hacklenmeye açık olabilecektir. Çünkü internete bağlı olan hiçbir cihaz ya da sistem yüzde yüz güvenlikli değildir. Yani tüm nesnelerin konumları belirlenebilir, izlenebilir ve uzaktan kontrol edilebilir.  Günümüzde kullandığımız telefon ve bilgisayarlar vasıtasıyla sadece çevrimiçi iken dış dünyaya bilinçli ya da bilinçsiz olarak veri aktarımı sağlıyoruz. Fakat nesnelerin interneti ile birlikte nesnelerin hepsi bir ağa bağlı olacağından, bu durumu kontrol etmek zor olacak. Bu durum veri istismarlarını sebebiyet verebilir. Örneğin; kullanılacak olan internet ağına bağlı tüm cihazlar veri depolayacağı için bu teknolojileri üreten firmalar aslında sizin hakkınızda çok fazla veriye de sahip olabilecek, elbette bu verilerin analizi yapılıp işlendikten sonra devletlere ya da ürünlerini pazarlamak isteyen birden çok üretici firmaya satılmak gibi ihtimaller de mevcuttur.

Bu yüzden müdahale edilebilir veri iletişim sistemleriyle, cihazların birbiri ile bağlantı kurmasını mümkün kılmadan önce güvenliğin, gizliliğin geleceğine dair oluşacak tehditlerin de sorgulanması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir