Nöro Pazarlama nedir?

Nöro Pazarlama (Neuromarketing) insan beyninde yer alan satın alma algısını baştan sona kadar inceleyerek ortaya çıkan pazarlama stratejisi geliştirme tekniğidir. Yeni nesil pazarlama yöntemi olarak kullanılan bu sistemde müşterilerin istek ve taleplerini öğrenmek, tüketici davranışlarını anlayarak psikolojik ve sosyal nedenleri incelemek, hedef kitleye uygun satın alma işlemlerini keşfetmek, tüketicinin hani yöntem ve düşünceyle hareket ettiğini araştırmak için bir fırsat yaratılmaktadır. Aslında bunların sonucunda da tüketiciler rasyonel değil duygusal karar aldığı ortaya çıkmıştır. Markalar bu yöntemi kullanarak içerik, reklam ve ambalajlarına tüketicilerin nasıl tepkiler verdiğini analiz etmektedir.

Peki bu ölçümler nasıl yapılır?

EEG (elektroensefalografi) ile beyin dalgaları ölçülerek içgüdü takibi yapılabilir. fMRİ (Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme) ile beynin derinliklerinde memnuniyet alanına erişilebilir. Eye Tracking (Göz İzleme) ile göz hareketlerini kaydederek tüketicinin dikkati ölçümlenebilir. FACS (Yüz İfade Tanımlama) ile tüketicinin duygusal tepkileri analiz edilebilir. ECG (Kalp Ritmi) ile kalp atış ritimlerini ölçülerek tüketicinin uyarılma süreci izlenebilir. Son olarak da GSR (Cilt İlketkenliği) sayesinde duygusal ve sempatik tepkilerin ölçülmesi sağlanır.

Tüketicinin bilinçaltını anlayarak pazarlamayı başka bir boyuta taşıyan bu yöntem 2011 yılında Türkiye’de kullanılıyor. Bu yöntemi kullanan markalardan bazılarının örnekleri aşağıdaki gibidir;

Daha önce Cheetos yeni reklam filmi hazırlarken EGG yöntemini kullanarak hedef kitlenin tepkilerini tespit etmek istemiştir. Bu deneye katılan grup reklam filmini beğenmediğini söylemiştir fakat EGG raporunda ise tam tersi bir sonuç ortaya çıkmış ve reklamı izlerken çok fazla zevk aldıkları gözlemlenmiştir. Denek gruba sorulduğunda, beğenmelerine rağmen çekindiklerini ve bunu dile getiremedikleri yanıtını almışlardır. Yine Hyundai EGG yöntemi ile bir araba prototipi incelemesi yaptırmıştır ve sonuçlarını uzman kişiler tarafından analiz ettirmiştir.

Özellikle sosyal medyada paylaşılan her içerik tüketicinin duygularını pozitif anlamda etkilendiğinde başarılı olur. Bu demek oluyor ki sosyal medyada dikkat çekmek oldukça zor. Riskin fazla olduğu bir mecrada sadık ve duygusal ilişkiler kurulabilecek takipçi kitlesi bulmak oldukça önemlidir. Tam da bu noktada başarıyı şansa bırakmadan bilimsel yaklaşımlarla olumlu sonuçlar almak isteyen markalar bu yöntemi kullanıyor.

Nöro pazarlama sayesinde pazarlama bilimsel bir temele oturtturulabilmiştir. Bu yöntemi kullanan markalar, doğru bir starateji kullanarak doğru zamanda gerekli kişilere ulaşabilmektedir. Yanlış zamanda ya da geri dönüşü olmayan hataları azaltmak için en çok kullanılan yöntemdir. Bu yöntemin etik mi değil mi olduğu ise hala tartışılan konuların arasında yer alıyor.

Sosyal Medya ve İçerik Uzmanı
Beyza Çoban

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir