Renk Psikolojisi ve Tasarımda Renklerin Önemi

İnsanlar, eski tarihlerden itibaren renklerin kendilerine ve yaşamlarına olan etkilerini merak etmişlerdir. Sözel olmayan bu iletişim şekli, beynimizi birçok farklı şekilde uyarır. Hatta antik çağlarda renklerin tedavi için kullanıldığı da bilinmektedir.

Renkler, çevrenin kültürüne ve koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilirler. Renklerin algılanma biçimi, kültürel farklılıkları da belirlemektedir. Örneğin mavi renk Kore’de yas rengi iken, Türk kültüründe güç anlamına gelmektedir. Başka bir örnek ise genellikle temizliği, saflığı simgeleyen beyaz renk Hint kültüründe yas rengi olarak görülür. Batı kültürlerine baktığımızda ise yas rengi genellikle siyahtır.

*Farklı Kültürlere Göre Renklerin Anlamları

KültürKırmızıMaviYeşilSarıBeyaz
ABD, AvrupaTehlikeSakin, OtoriteEmniyet, GüvenUyarma KorkaklıkSaflık
FransaAsaletÖzgürlük, BarışSuçlulukHazırlayıcıTarafsızlık
Orta DoğuÖlümErdem, GerçekVerim, GüçMutluluk, RefahSevinç
HindistanYaşam Refah, VerimlilikBaşarıÖlüm
JaponyaÖfkeUtançGelecek, GençlikZarafet, Neşe, AsaletÖlüm
ÇinKutlamaGökyüzüHanedan, OnurZenginlik, Güç 

Renk Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Rengin kültürel çağrışımı
  • Hedef kitlenin renk tercihi
  • Firma ya da ürünün karakteri ve kişiliği
  • Tasarımdaki yaklaşım biçimi

Renkler sadece insan psikolojisini etkilemez. Yapılan araştırmalar, renge dair hem psikolojik hem de fizyolojik olarak bütüncül bir refleksimizin olduğunu gösteriyor. Yani renkler istenilen bilgiyi iletme ve duyguları değiştirme konusundaki en büyük yöntemlerden biridir.

Renk psikolojisi tüketicilerden doğru tepkileri tetiklemek için kullanılmalıdır. Renklerin doğru kullanımı marka algısı için önemli bir kriterdir. Bu nedenle günümüz tasarımlarında büyük öneme sahiptir.

Mesela organik ürünler üreten bir marka için, mavi – yeşil gibi doğal tonların kullanımı insanlara doğayı, doğallığı çağrıştırarak ürünlerin temiz içeriklere sahip olduğu algısını oluşturabilir.

Fast-food markalarında kullanılan kırmızı tonundaki renkler ise iştah açıcı etkisiyle kişilerin iştahlarını açar; sarı ve turuncu gibi renklerle de hızlı servisi ifade ederek markalar vermek istedikleri mesajlarını desteklemiş olurlar.

“Renk doğrudan ruhu etkiler. Renk klavyedir, gözler çekiçler ve ruh ise pek çok notayı barındıran piyanodur. Sanatçı onu çalan, bir tuştan diğerine kasıtlı olarak dokunarak ruhta titreşimler yaratan eldir.”

– Wassily Kandiski

Renklerin Anlamları;

Renklerin anlamları ve içerikleri markalara yön verir ya da vermelidir.

Marka ile birbirini bütünleyecek renk ya da renklerin seçilmesi gerekmektedir.

Mavi;

Huzuru, sakinliği simgeler. İnsanlar üzerindeki en önemli etkisi sakinlik ve güven hissi yaratmasıdır. Ayrıca en çok akılda kalan renk olarak da bilinir. Markalarında “güven” hissi oluşturmak isteyen markaların renk skalalarında başta yer alan renklerden biri olmalıdır. Hedef kitlesi güven telkin etmek isteyen sigorta şirketleri, tıp ve sağlık sektörü olmak üzere yoğunlukla mavi rengi kullanmaktadır.

Yeşil;

Maviden sonra doğada en çok bulunan ikinci renktir. Var oluşun, yeniden uyanışın, baharın rengidir. Bu özelliklerinden ötürü insanlarda yenilenme, tazelenme hissi uyandırır.

Marka iletişimde doğal ürünler başta olmak üzere sağlık ve gıda sektöründe bolca kullanılır.

Kırmızı;

Canlılığı, heyecanı ve dikkat çekiciliği ile ön plana çıkar. Birçok marka gerek dünya, gerek ülkemizde kırmızı rengin albenisinden, gücünden yararlanmaktadır. Yiyecek sektörü başta olmak üzere birçok markanın renk skalasında başlarda gelmektedir.

Turuncu;

Dinamik, heyecan ve mutluluk verici, dikkat çekici, çarpıcı ve iç açıcı bir renktir. Kırmızıdan sonra en sıcak renk olarak bilinir. Zihni harekete geçirmesiyle bilinen bu renk insanlara yaşama sevinci ve enerji verir. Bu yönüyle gençlere hitap eden markalarda, ürünlerde sıklıkla kullanılır.

Siyah;

Gücü, gizemi, asaleti, liderliği simgeler. Tüm bunların yanında acıyı, kederi ve yası da ifade eder.

Ayrıca asil bir renk olarak bilinen siyah, marka iletişiminde ve markaların kurumsal kimliklerinde de sıklıkla kullanılır. Gücü simgeleyen bir markaya sahipseniz, logonuzun siyah oluşu işinizi kolaylaştıracaktır.

Mor;

Zarafeti, zenginliği, asaleti ve soyluluğu temsil eder. Beyinsel faaliyetleri ve sanatsal düşünceyi artıran etkisi vardır. Lüks tüketim malzemeleri başta olmak üzere markalarda sıklıkla kullanılır.

Sarı;

Güneşi, canlılığı ve enerjiyi temsil eder.

Ticaretin rengi olarak bilinir. Bankalar, kiralama şirketleri ve benzeri markalar bu özelliğinden yararlanarak bu rengi marka kimliklerinde kullanmaktadırlar. Aynı zamanda geçiçiciliğin de simgesidir. Taksilerin renklerinin sarı olmasının sebebi budur.

Özetlemek gerekirse, renkler ve bizlerde uyandırdıkları psikolojik etkiler hayatımızın her anında yer alır. Renk psikolojisi, bu anlamda tüketicileri doğrudan etkiler. Tüketici davranışlarını etkileyen çalışmalarda kullanılan renkler önemli bir yer tutar. Markalar, doğru renkleri kullanarak, hedeflenen kitlelere ve noktalara kolaylıkla ulaşılabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir