Şirket kültürü nasıl oluşturulur?

Şirketler, son iki yılda birçok değişimle karşı karşıya kaldı. Küresel salgın sırasında bir iş yeri kültürü oluşturmanın karmaşıklığını başarıyla atlatanlar bile şimdilerde işe alım, tedarik zinciri kısıtlamaları ve enflasyonla ilgili yeni sorunlar için çözüm arayışına giriyor.

Bununla birlikte şirketlerin, hibrit veya tamamen uzak bir ortamda bile şirket kültürünü nasıl oluşturabileceklerini keşfetmesi gerekiyor. Sonuçta, yöneticilerin %68’i yerinde ve uzaktan çalışmayı bir arada sunmayı planlarken, tüm çalışma alanlarına aktarılan bir kültür oluşturmak daha da kritik hale geliyor.

İş yeri kültüründen uzak durulmaması gerekenler

İster yerleşik bir işletme olun ister gelişen bir girişim olun; kültür kavramı listenizin en başında olmalıdır. Şirketinizde kaçınmak istediğiniz birkaç iş yeri kültürü arasında yapılmaması gerekenler vardır. Bunlar; personelinizi öğle yemeğine kadar çalışmaya teşvik etmek veya düzenli molalar vermemek, birebir görüşmeleri kişisel programınıza uyacak şekilde yeniden planlamak, söz konusu şirket kültürüyle etkileşime girmek istemeseler bile çalışanları ve yöneticileri etrafta tutmak, çalışanınızın iş yerinde ve dışında motivasyonlarını sınırlamak, insan kaynakları departmanınızdan kültür uyumu için işe alım yapmasını istemektir.

Herkesin bağlı kalacağı kültürel değerler geliştirmek, şirket moralinin düşük olduğunu fark etmenizi kolaylaştıracaktır. Bu yaygın hatalardan kaçınmaya yardımcı olmak için neleri iyileştirebileceğinize ilişkin gerçekçi yanıtlar toplamak amacıyla çalışanlara üç ayda bir anonim geri bildirim anketleri göndermeyi de düşünebilirsiniz.

2022’de şirket kültürünüzü tazelemek

Güçlü bir kültür, genellikle olumlu tanıma ve insan bağlantısından kaynaklanır. Örneğin, çalışanların %103’ünün tanınmaları durumunda kuruluşlar tarafından desteklendiğini hissetme olasılığı daha yüksektir. 2022 yılına baktığımızda ise liderlerin iş yeri kültürünü yenilemesi ve çalışanları birlikte çalışma konusunda heyecanlandırması gerekiyor.

1. Daha fazla mesleki gelişim fırsatına yatırım yapın
Çalışanlarınız şirket içinde kendilerini değerli hissetmek istiyor. Çabalarını takdir ettiğinizi gösteremezseniz, büyük olasılıkla yeni iş fırsatları aramaya başlayacaklardır. Önem verdiğinizi göstermenin ideal bir yolu, onların profesyonel ve kişisel gelişimlerine yatırım yapmaktır.Böylelikle çalışanlar becerilerini keskinleştirme fırsatına sahip olurken, aynı zamanda bu becerileri mevcut iş rollerine uygulama olasılıkları da artar. Profesyonel gelişim ayrıca şirketinize olan bağlılıklarını da artırır

2. Daha iyi toplantı protokolleri oluşturun
Toplantı yorgunluğunu ve üretkenlik zamanını boşa harcamaktan kaçınmak adına tüm şirket için beklentileri belirlemeye yardımcı olan verimli toplantı protokolleri aracılığıyla daha bağlantılı bir kültür geliştirmeyi düşünebilirsiniz.

Bunun için tüm ekip yerine yalnızca projeye en yakın olanları toplantıya dahil edin. Sonraki adımlar için bir amaç ve eylem öğelerinden oluşan bir toplantı gündemini takip edin. Toplantıların ayrılan zaman dilimlerini aşmadığından emin olun. Özellikle görüntülü toplantılar için önemli olan aktif dinleme ve el kaldırma gibi en iyi iletişim uygulamalarını uygulayın. Bunlar küçük önlemler gibi görünse de herkesin söz sahibi olmasını sağlar ve kültürünüze daha fazla yenilik, yaratıcılık ve katılımı teşvik eder.

3. Uzaktan ve karma çalışma seçenekleri sağlayın
Çalışanların %40’ı, şirketlerin esnek çalışma seçenekleri sunmazsa istifa edeceklerini söylerken, birçok işletme de uzak ve hibrit ortamlar sunmaya başladı. Mevcut çalışanlarınızı elinizde tutmak ve en iyi yetenekleri kendinize çekmek istiyorsanız, kültürünüzde daha fazla denge ve esneklik sağlayın.

Çalışanlar proje ihtiyaçlarına ve tercihlerine bağlı olarak esnek bir çalışma programı ile asenkron ve senkron çalışabilirler. Ek olarak, ekipler daha fazla “derin odaklanma” gerektiren zamanlar ile daha yaratıcı iş birliğine ihtiyaç duyan zamanlar arasında daha iyi bir denge bulabilir. Kültürel olarak, bu farklı modeller çalışanların bağlantılar kurmasına ve birlikte çözümler geliştirmesine olanak tanır.

4. Tekrarlanabilir bir alıştırma süreci oluşturun
Yetenekli insanları işe alma rekabeti şimdilerde zorlu bir durum olarak göze çarpıyor. İşe alım ekipleriniz ilk işe alım görüşmelerini başlattığında, kültürünüzü tartışmanın ön saflarına koyduklarından emin olun ve onlara şirketinizde iş birliğinin nasıl göründüğünü anlatın.

Birini işe aldığınızda, yeni çalışanı şirket değerlerine entegre eden bir işe alım süreci geliştirin. Yeni işe alınanların dahil olmasına yardımcı olacak birkaç en iyi uygulama için; her yeni çalışana, tüm kültürel etkinliklerinizde onlara rehberlik etmesi için bir akıl hocası atayın, ekipleri projeler üzerinde çalışmak için ofise birlikte gelmeye teşvik edin, profesyonel hedeflerini dinleyin ve kariyer yolunu anlamalarını sağlayın.

Gelecek yıl şirketiniz için olumlu bir kültür oluşturmak

Çalışanlarınız şirketinizin en önemli varlıkları olsa da artık her zamankinden daha fazla seçeneğe ve esnekliğe sahipler. Tüm çalışanlarınızın şirketinize bağlı ve takdir edilmiş hissetmelerini sağlamak için şirket kültürünüzü yeniden değerlendirmek ve yeni yılda buna öncelik vermek çok önemli olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir