Sosyal Medya Okuryazarlığı Nedir?

Yeni medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte sosyal medya kavramı da gündelik yaşantımızın vazgeçilmezi haline geldi. Sosyal medya ayrıca sosyal iletişim ortamı yaratılmasını da sağlamaktadır. Günümüzde bu kavramlara küçükten büyüğe herkes oldukça aşinadır. İnsanların birbiriyle iletişim halinde olmasını, her anını, duygu ve düşüncelerini paylaşmasını sağlayan bir alan haline gelmiştir. Bu sayede de tüm dünyada olup biten her şeyden hızlıca haberdar olabiliyoruz. Her sosyal mecra farklı kullanım alanlarına ve işleve sahiptir. Her mecrayı kendi içerisinde tanımamız gerektiğini unutmamalısınız.

Peki nedir bu sosyal medyaokuryazarlığı?

Sosyal mecradaki içerikleri ve bilgileri doğru analiz etme, değerlendirebilme, anlayabilme ve iletme becerilerini kapsamaktadır. Sosyal medya okuryazarlığı sayesinde medyayı çözümleme, yorumlama becerilerine sahip olunacaktır. Kişilerin mesajları doğru anlayabilme yeteneği kazandırır. Ayrıca kullanıcıların gerçek dünya ve medya arasındaki ayrımı yapmalarını sağlar.

Günümüzde medyayla çok fazla iç içe olduğumuz için insanların birbiriyle olan iletişimleri bile sosyal medya üzerinden gerçekleşmektedir. Sosyal medya okur yazarlığının amacı da tam bu noktada önemlidir. Sosyal mecralardaki iletileri anlama, yorumlama ve yeni bir ileti hazırlama oldukça önemlidir. Sosyal medya okur yazarlığı sayesinde bilinçli ve yeniliklere açık olursunuz. Bu nedenle gördüğünüz bir iletiyi doğru şekilde yorumlamak oldukça önemlidir.

Sosyal medya okuryazarlığı nasıl edinilir?

  1. Gördüğünüz bilgileri değerlendirirken bilginin doğruluğu kontrol edilmeli, başlıkların neden ve ne amaçla dahil edildiğini, temel amacın ne olduğunu doğru anlamalısınız. Eleştirisel yaklaşmalı ve kendi fikirlerinizi oluşturmalısınız.
  • Reklamların ikna edici tekniklerini bilmeli ve bilinçli bir tüketici olmalısınız.
  • Farklı bakış açıları olduğunu bilmeli ve içerikleri incelerken bu detaya dikkat etmelisiniz.
  • Kendi içeriklerinizi yayınlarken, bakış açınızı doğru şekilde yansıtmalı ve doğru bilgiler yayınlamalısınız.
  • Bir bilgi karşınıza çıktığında onu farklı kaynaklardan da araştırarak doğruluğundan emin olmalısınız.
  • Bir bilgiye ulaşmak istiyorsanız resmi kurum, kuruluş ve kişileri takip etmelisiniz.
  • Sosyal medyada içerik üretirken etik ilkelere dikkat etmelisiniz. Dışarıda çektiğiniz video ve fotoğraflarda tanımadığınız kişileri çekebilirsiniz ve bu durumdan o kişilerin hoşlanmayabileceğini unutmamalısınız.
  • Çevrenizi olumlu medya ürünlerinden haberdar etmelisiniz. Aynı şekilde olumsuz ürünlerinden de kaçınılması konusunda bilgilendirmelisiniz.

Vaktinizi Doğru Yönetin.

Günümüzde akıllı telefonların zaman ve mekan fark etmeksizin kolay erişebilir olmasından dolayı hayatımızın merkezi haline geldiğini hepimiz biliyoruz. Birçok sosyal medyayı içinde bulunduran akıllı telefonlar özellikle çocuklar ve gençler için hem tehdit hem de fırsat yaratır hale gelmiştir. Bu araçları doğru kullanmak, medya okuryazarlığı becerilerini geliştirmek oldukça önemlidir. Dijitalleşme ve teknolojinin getirdiği olanakların farkına vararak, eleştirisel düşünme beceririsi yüksek ve bilinçli bireylerin yetiştirilmesi bu noktada oldukça büyük önem taşımaktadır. Ekran başında geçirilen süre son yıllarda ciddi oranda artış göstermektedir. Bu artışın nedeni yeni medya ortamında politika, sağlık, ekonomi, sanat, spor gibi bir çok konuda sınırsız bilgi erişim imkanı sağlayan web siteleri, sosyal medya hesaplarının kullanıcıya geniş bir özgürlük alanı sağlıyor. Bizler de sosyal mecralardaki aktif kimliğimizi doğru yönetmek, dijital medyanın içerisinde yer alan risklerin ve fırsatların farkına vararak doğru yanıtlamak, medya okuryazarlığı kavramının bilincinde olmak ve bu doğrultuda geçirdiğimiz vakti yönetmek oldukça önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir