Sürdürülebilir e-ticaret: Yeni bir sözcük mü yoksa önemli bir çevresel zorluk mu?

Çok sayıda ekstra ambalaj, hızlı teslimat uğruna nakliye emisyonları ve çöpe giden ürün iadelerinin artan oranı ile çevrimiçi perakende, çevresel sürdürülebilirlik hedeflerinin tam tersi gibi görünüyor. E-ticaret sektörü, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca alıcıya rahat çevrimiçi alışveriş konforu sağlamanın yanı sıra, birçok çevresel sorunu da beraberinde getiriyor. Araştırmalara göre, dünya genelindeki tüketicilerin %73’ü çevre üzerindeki etkilerini azaltmak için tüketim rutinlerini değiştirmeye hazır olduklarını söyledi. Bu tür istatistiklerle, sürdürülebilir e-ticaret sadece bir moda sözcük değil, aynı zamanda daha ileri görüşlü rakipler tarafından geride bırakılmak istemeyen birçok işletme için arzu edilen bir strateji haline geliyor.

Çevre dostu e-ticaret mümkün mü?

İklim değişikliği, küresel ısınma, atık bertarafı, hızlı moda, ormansızlaşma, su ve hava kirliliği güncel çevre sorunlarından bazılarıdır. E-ticaret çevre üzerindeki ayak izlerini azaltabilir ve daha çevre dostu hale gelebilir mi? En hızlı büyüyen satın alma gücüne ve en yüksek düzeyde bilinçli tüketime sahip nesil olan Y kuşağı ile cevap evet, olabilir ve olmalıdır. Sürdürülebilir e-ticareti benimsemek, işletmeniz için küresel değişiklikler gerektirmez, ancak çevre dostu olma yolunda fark yaratabilecek belirli uygulamalar geliştirmelisiniz.

Çevre dostu e-ticareti uygulamanın en etkili yollarından bazıları, sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimini benimsemektir. Bu, üretimden teslimata kadar tedarik zinciri boyunca ürün yolculuğunun her bölümünün insan sağlığı, toplum ve çevre üzerindeki etkisinin dikkate alınması anlamına gelir. İşte sürdürülebilir tedarik zinciri şirketlerini artırmak için yapabilecekleriniz:

Çevre dostu nakliye

Nakliye, e-ticaretin kaçınılmaz bir parçasıdır, bu alanı daha çevre dostu hale getirmek, çevreci olmak isteyen işletmeler için büyük önem taşır. Bu nedenle, mümkün olduğunca teslimatları toplu olarak aktarın. Müşterilerinize UPS’in karbon-nötr gönderi seçeneğini sunun, bu da gönderi için küçük bir ekstra ücret ödemek anlamına gelir. Bu para, teslimat taşımacılığınızın karbon emisyonlarını nötralize etmeyi amaçlayan programları desteklemek için ödenecektir.

Tüm ürün türleri için hızlı teslimat sunmayın. Bu arada, belirli ürünler için ekspres teslimat sağlamakta sorun yoktur, ancak bu varsayılan bir şey olmamalıdır. Ekspres gönderi online perakendenin dezavantajıdır ve bu sorunu anladığınızı göstermek müşterilerinizin gözünde itibarınızı artırır. Nakliye süresini uzatmak, alışverişleri teslim etmenin en çevre dostu ve verimli yolunu bulma şansınızı artırır.

Fiziksel mağazalardan teslim almak yerine teslimat teklif edin. Ancak, bu yöntemin işe yarayabilmesi için teslimat yollarını iyi düşünmeniz, malları konsolide etmeniz ve tek bir güzergah üzerinde bulunan çok sayıda müşteriye teslim etmeniz gerekmektedir. Bu nedenle, dikkatlice düşünülmüş lojistik, daha sürdürülebilir bir tedarik zincirinin anahtarıdır.

Çevre dostu ambalajlar

Sürdürülebilir ambalajlama, çevre dostu bir işletme olarak itibar kazanmak isteyen her e-ticaret şirketinin hedefi olmalıdır. Plastik veya köpük gibi biyolojik olarak parçalanmayan malzemeleri azaltın veya kullanmayı bırakın. Çoğu e-ticaret işletmesi ucuz olduğu için bu malzemeleri kullanıyor. Kağıt veya karton gibi biyolojik olarak parçalanabilen ambalajlar sunmak, sürdürülebilir tedarik zincirinize katkıda bulunacak ve çevre dostu çevrimiçi mağazaları tercih eden müşteriler arasında ürünlerinizin popülerliğini artıracaktır.

Uygun ambalaj boyutunu seçin. Büyük miktarlardaki ambalajlar yalnızca diğer teslimatlar için kullanılabilecek fazladan alan işgal etmekle kalmaz, aynı zamanda haksız kaynak tüketimine de neden olur. Dahası, daha ağır paketler daha yüksek bir maliyetle gönderiliyor.

Çevre dostu ambalajlarınızı pazarladığınızdan emin olun. Müşterileriniz sürdürülebilir ambalaj seçme veya gelecekte geri dönüştürme seçeneklerini bilmiyorsa tüm çalışmalarınız boşa gider. Çevresel girişimleriniz hakkında doğru mesajı göndererek sadece doğaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda işletmeniz için harika bir satış noktası yaratırsınız.

Ürün iadelerini yönetme

Teslimatların ve iadelerin yetersiz yönetimi, e-ticaretin dünyayı plastikten boğmasının nedenidir. İşte ürün iadelerinin nasıl en aza indirilebileceği ya da en azından daha ekolojik hale getirilebileceğine dair birkaç ipucu:

1. İade politikanız üzerinde çalışın

İşletmenizin sürdürülebilir bir tedarik zincirine sahip olmasını sağlamak için iade politikanız üzerinde kapsamlı bir şekilde çalışmalısınız. Müşterilerinizin uygun olmayan bir satın alma işlemini iade etmelerine izin vermek, e-ticaret işinizin temellerinden biri olmalıdır. Ancak, bu sizin tarafınızdan teşvik edilmekten ziyade onların hakkı olmalıdır.

İade politikanız, herhangi bir koşulda iade etme fırsatı ile mümkün olduğunca çok şey satın alma çağrısı yapmadan makul olmalıdır. Müşterileriniz iade politikanızdan sorumlu çevre dostu alışverişi desteklediğinize dair bir fikir edinmelidir. Müşterilerinizi sınırsız alışveriş iadelerinin sonuçları hakkında eğitmek için hedeflerinizi açık bir şekilde iletmek de bunları azaltmanın anahtarıdır.

2. İade seçeneğini kullanmayı reddeden müşterileri teşvik edin

Müşterilere iade seçeneklerinden feragat etme fırsatı sunun. Bu, satın alınan bir malı iade etme seçeneğini düşürmek için bir anlaşma gibi bir şey olabilir. Bu alıcılara asıl veya bir sonraki satın alma işlemi için küçük bir indirim sunun veya sadece iade edilmeyen ürün seçeneklerinin fiyatını düşürün.

3. Müşterilere net ürün bilgileri sağlayın

Ürün iadelerinin sayısını azaltmanın anahtarlarından biri, müşterilerinize doğru ve güncel ürün bilgileri sağlamaktır. Ürün açıklamalarının zamanında güncellenmesi, zengin ve doğrulanmış içerik müşteri memnuniyetini garanti eder. Öte yandan, müşterilere bir ürüne zaten sahip oldukları fikrini veren ve sürdürülebilir bir e-ticaret fikrine aykırı olan iade olasılığını en aza indiren birinci sınıf ürün açıklamalarının gerekliliğini vurgular.

İşte burada sürdürülebilir e-ticaret için verilerin gücünden bahsetmeliyiz:

İşletmelerde çevresel sürdürülebilirlik için ürün verilerinin rolü

Doğru ürün verileri, daha az ürün iadesi anlamına gelen gelişmiş bir alışveriş deneyimine eşittir. Daha az paketleme, daha az atık ve daha az karbon ayak izi, aşırı nakliye ve daha az nakliye kirliliği sağlar. Zenginleştirilmiş ürün açıklamaları, müşterilerinizin çevre dostu ürünler hakkında fikir edinmesine yardımcı olur. Ayrıca, görseller, videolar ve kullanıcı kılavuzları gibi zengin medya araçları, incelemelerle birlikte, maksimum veri doğruluğu ve alıcı memnuniyeti sağlamak için alıcıların ürün hakkında kesin bir resim elde etmelerine yardımcı olur. Ayrıca, genel e-ticaret sürdürülebilirliğini etkileyen iade sayısını da azaltır.

Ürün verilerine erişim, sürdürülebilir olmanızı engelleyen birçok sorunu bulmanıza ve çözmenize yardımcı olur. Elinizde değerli veriler olması, sipariş ve sevkiyat hatalarını izlemenize yardımcı olabilir; bu da yalnızca e-ticaretin çevre dostu olmasını değil, aynı zamanda kârlılığınızı da artırabileceğiniz anlamına gelir.

Birçok pazaryerinin ürünleri uluslararası sürdürülebilirlik veri standartlarına göre ayarlama gereklilikleri, işletmeleri daha ekolojik ürünlerin üretimine ve satışına geçmeye teşvik etmektedir. Mevcut çevre sorunlarına artan ilgiyle birlikte, işletmeler için yalnızca sürdürülebilir ürünler üretmek değil, aynı zamanda bunların tam bileşimi, enerji etiketlemesi, sera gazı emisyonları, ambalajlama, sürdürülebilir ürünler için eko-tasarım ve sınır ötesi nakliye hakkında doğru bilgi sağlamak da önemli hale geliyor.

Sürdürülebilir tedarik zinciri nedir?

Tedarik zincirinde sürdürülebilirlik, üretimden dağıtıma kadar tüm iş süreçlerini çevreye ve topluma karşı daha çevre dostu hale getirmeyi, karbon ayak izini ve gezegen üzerindeki etkiyi azaltmayı, iyi çalışma koşullarını garanti etmeyi ve yüksek sosyal sorumluluk sağlamayı amaçlamaktadır.

Geri dönüşüm malzemeleri, çevresel sürdürülebilirliğe nasıl yol açabilir?

Üretim ve nakliye için geri dönüşüm malzemelerinin kullanılması, yeni malzemelere olan ihtiyacı azaltarak kirliliğin azalmasına, yeni malzemelerin üretimi için kullanılabilecek enerjiden tasarruf edilmesine, doğal kaynakların korunmasına, çöp sahalarındaki atıkların azaltılmasına ve karbon ayak izinin düşürülmesine neden olur.

Sürdürülebilirlikten yararlanmak için ürün verileri

Ürün verilerini çok sayıda standart ve yönetmeliğe uygun hale getirmek için değiştirmek, çevresel sürdürülebilirlik konusunda kararlı e-ticaret şirketlerinin yaşadığı veri zorluklarından biridir. Ürün verilerinin manuel olarak işlenmesi, özellikle yüksek yüke sahip işletmeler için, çok sayıda insan hatasına neden olur, şirketlerin stratejik ve yaratıcı görevlere odaklanmasını engeller ve pazara sunma süresini yavaşlatır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir