Telefonla satış yaparken dikkat edilmesi gereken 5 madde

Müşterinin ihtiyaçlarını ve sorunlarını doğru anlamak

Müşterilerimizi doğru anlamak için ilk önce sorunu ya da istekleri iyi dinlememiz ve analiz etmemiz gerekiyor. Firmamızı anladıktan sonra bir sorun varsa ve sorunun çözümü için farklı bir isteği varsa bu isteğinin gerçekleşmesi için çözümler üretmeliyiz. İhtiyaçların doğru anlaşılmaması hem firma kaybına hem de satış kapamanın olmamasına neden olacaktır.

Müşteriye ürün ve hizmetlerimiz hakkında doğru bilgiyi aktarabilme

Müşterilerimizin ürün ya da sektörle ilgili birçok sorusu olmaktadır. Bu sorulara doğru ve anında cevap vermek firmanın güvenini sağlama konusunda bizlere yardımcı olmaktadır. Müşterilerimizin bizleri tercih etmesi için ürünümüze ne kadar hakim olduğumuzu, sorunlar karşısında nasıl çözümler ürettiğimizi, istedikleri zaman hemen ulaşılabilir olduğumuzu onlara açık bir şekilde aktarmamız gerekmektedir.

Müşteriye samimiyeti geçirebilme ve bağ kurma

Telefon günümüzde ne kadar fazla kullanılsa da satış alanına baktığımızda hala yüz yüze satışın çok daha başarılı olduğunu görmekteyiz. Telefonda samimiyeti arttırabilmek, firmalarla bağ kurabilmek için onlara verdiğimiz değeri ve önemi vurgulamak müşterilerimizin olumlu ya da olumsuz geri dönüşlerinin bizler için önemli olduğunu ses tonumuzla, sesimizin şiddetiyle, kurduğumuz cümlelerle firmalara aktarmamız gerekmektedir. Telefon görüşmelerinde firmalarımıza kişisel sorular sorup onları önemsediğimizi vurgulayarak, aldığımız cevapları not ederek bir sonraki görüşmemizde bu cevaplar üzerinden sohbeti biraz daha kişiselleştirmemiz gerekmektedir. Ürünün değerli, kullanışlı ve ekonomik olması çoğu zaman işe yaramayabilir. Satışı asıl kapatan faktör ikili ilişkilerdir. Bu yüzden firmalarımızla ikili ilişkilerimizi firma-müşteri odaklı değil daha içten kurmalıyız.

Konuşmanın şiddeti ve tonu

Telefonla satış esnasında firmalarımızla görsel bir temas olmadığı için yanlış anlaşılmalar olması mümkündür. Bunun önüne geçebilmemiz için öncelikle firmalarımızla aramızdaki bağın kuvvetli olması sıklıkla görüşmeler yapmamız gerekmektedir. Bazen samimiyetle söylenen güzel bir cümle ya da sorunu anlamak için sorulan bir soru yanlış anlaşılabilir ve firmayı satıştan uzaklaştırabilir. Firmalarımızla telefonda yaptığımız konuşmalarımızda daha içten daha sıcak daha nazik olmaya, ses tonumuzu doğru yöneterek hissiyatımızı firmalarımıza aktarmaya mecburuz. Bu yüzden firmalarımızla yaptığımız ilk tanışma telefonundan itibaren kendimizi iyi ifade edebilmek için ses tonumuza ve şiddetine dikkat etmenin önemini unutmamalıyız.

Satış kapama

Telefonla satış yapmanın belki de en zor kısmı satış kapamadır. Müşteriler telefonda arayan kişilerle yüz yüze olmadıkları için satın almaları çok daha kolay reddedebiliyor. Temel hedef doğrudan satış yapmak ise reddedilmez olmamız gerekiyor.

Peki bunu nasıl yapabiliriz?

  • Firmalarımızla samimiyet kurarak
  • Müşterilerimizi anlayıp onlar için çözümler üreterek
  • Müşterilerimizin istekleri doğrultusunda ürünümüzde yeni güncellemeler yapabileceğimizi onlara aktararak
  • Ürünümüze hakim olup, onun hakkında doğru bilgiler paylaşarak
  • Düzenli bir şekilde yaptığımız güncelleştirmelerle firmalarımızı bilgilendirerek
  • Görüşme notlarını düzenli tutup sıralı aramalarla samimiyetimizi arttırarak

Müşterilerimizle mutlu sona satış kapamaya gidebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir