Tıpta yapay zekanın gücü

İnsan zekasını taklit ederek kararlar almalarını sağlayan AI, hemen hemen her yerde karşımıza çıkıyor. Şu anda eğitim, ticaret, üretim, finansal hizmetler, telekomünikasyon, enerji, havacılık ve insansız hava araçlarında kullanılan yapay zeka uygulamaları bulunuyor. Ancak belki de yapay zeka için en önemli ve potansiyel olarak oyunun kurallarını değiştiren kullanım alanları sağlık hizmetleri, özellikle de kanser hastalığı olabilir.

Yapay zeka, kanser teşhisi ve taraması için klinik kararlara yardımcı olmak, tıbbi verileri işlemek ve derin öğrenme stratejileriyle erken kanser teşhisi için kullanılıyor. Araştırmacıların yeni çalışması, yapay zeka programının akciğer nodüllerini daha erken tespit edebileceğini ortaya koydu. Uzmanlar, yapay zekanın tıp alanında giderek daha fazla kullanılacağını söylüyor.

Yapılan yeni bir çalışma, yapay zeka tabanlı yazılımın gerçek dünyadaki bir onkolojik klinik uygulamadaki etkisi inceledi. Araştırmacılar, yapay zekanın göğüs röntgenlerinde akciğer nodüllerinin tespitini “önemli ölçüde” iyileştirdiğini bildirdi.

Akciğer nodülleri, akciğerlerde oluşan anormal büyümelerdir. Yaygındırlar ve tipik olarak önceki enfeksiyonlardan oluşurlar. Ancak nadir durumlarda akciğer kanseri belirtisi olabilirler. Bu nodüllerini tanımlamak için kullanılan yaygın tarama yöntemlerinden biri göğüs röntgenidir. Çalışmanın ortak yazarlarından ve Kore’deki Seul Ulusal Üniversite Hastanesi Radyoloji Bölümü’nde profesör olan Dr. Jin Mo Goo, yapay zekanın özellikle radyologlar çok sayıda vakayla karşılaştığında, akciğer nodüllerinin belirlenmesine yardımcı olmak için güçlü bir araç olabileceğini söyledi.

Kanserin daha erken bir aşamada tespit edilmesi çok önemli bir konu. Görüntüleme çalışmalarında pek çok solid tümör tespit edilebildiğinden, akciğer kanserinde akciğer nodülleri gibi potansiyel erken kanserlerin daha etkili bir şekilde tespit edilmesi, kanser hastalarının sonuçlarının iyileştirilmesinde oldukça önemli bir ilk adım olacak.

Çalışmada araştırmacılar, bir sağlık tarama merkezinde göğüs röntgeni çektirmiş, yaş ortalaması 59 olan 10.476 kişiyi dahil etti. Katılımcılar yaş, cinsiyet, sigara içme durumu ve geçmiş akciğer kanseri öyküsü gibi temel özellikleri belirlemek için kendi bildirdikleri bir sağlık anketini doldurdu. Katılımcıların yaklaşık %11’i mevcut veya eski sigara içicileriydi.

Çalışma, katılımcıları rastgele yapay zeka ve mevcut analiz olarak iki gruba eşit olarak ayırdı. Birinci grubun röntgenleri radyologlar tarafından AI yardımıyla analiz edilirken, ikinci grubun röntgenleri AI sonuçları olmadan yorumlandı.

Katılımcıların %2’sinde akciğer nodülü tespit edildi. Analizler, göğüs röntgenlerinde eyleme geçirilebilir akciğer nodülleri için tespit oranının yapay zeka yardımı olduğunda, yapay zeka yardımı olmadığından daha yüksek olduğunu gösterdi. Bilim insanları, bu durumun AI’ın farklı popülasyonlarda, hastalıklı veya ameliyat sonrası akciğerleri olanlarda bile tutarlı bir şekilde çalışabileceğini düşündürdüğünü belirtti.

Çalışmanın, yapay zekanın göğüs radyografisinin yorumlanmasına yardımcı olabileceğine dair güçlü kanıtlar sunduğu ve bunun göğüs hastalıklarının, özellikle de akciğer kanserinin daha etkili ve erken bir aşamada tespit edilmesine katkıda bulunacağı saptandı.

Aynı zamanda araştırmacılar, yapay zeka kullanarak yeni tedaviler bulmanın daha az maliyetli olacağını ve bunun da bakıma daha fazla erişim sağlayacağını belirtti. Bu da kanserde ve geçmişte başarılı bir iş modeline sahip olmayan nadir hastalıklarda daha fazla keşif yapılmasına olanak tanıyabilir.

Artık yapay zeka, yeni kanser tedavilerinin yanı sıra tedavi yöntemleri geliştirmek için araştırmalara ortak olabileceği bir noktada bulunuyor. Yakında yapay zekanın kanser tedavisinde öncü olacağı tahmin ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir