Yapay zeka, Metaverse evreninin vizyonunu gerçekleştirmeye destek olacak

Yapay zeka, etkili bir kullanıcı deneyimi yaratmaya yardımcı olacak metaversal bulmacanın ayrılmaz bir parçası olarak pazar büyüklüğünü önemli ölçüde artıracağa benziyor. Metaverse, heyecanla başlatılan yeni projelerin hacmi açısından hızla ilerliyor. Öyle ki, sektör pazar büyüklüğünün 2022’de 100,27 milyar dolardan 2029’da 1.527,55 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Ancak bu yeni projelerin kaç tanesi ortaya konan gerçek vizyonu uzaktan bile olsa gerçekleştirme kapasitesine sahip?

Gerçek bir Metaverse görmekten çok uzaktayız

Başlatılan Metaverse projelerinin çoğu oyun dünyasında yer alıyor. Ancak bu projeler çoğu zaman standart oyun özelliklerinin sanal gerçeklik ve NFT’lerle birleştirilmesinden ibaret kalıyor. Analog dünyamıza giren dijital bir paralel evren anlamında gerçek bir Metaverse; katılımcıların çeşitli sosyal, ekonomik, eğlence ve sanatsal faaliyetlere kendi kendine organize olmuş gruplaşmalar ve ortamlarda katılabilecekleri dijital simüle edilmiş bir gerçeklik henüz gerçekleştirilmedi.

Bu vizyonun tamamını gerçekleştirmek için kullanıcıların kolay taşınabilirliği, çok sayıda çılgınca çeşitlilik gösteren Metaverse parçaları ve yeni yerlerin ve alanların basit kullanıcı inşası gerekiyor. Bu vizyon için teknolojinin hala geliştirilmesi gerekiyor.

Metaverse hakkında yeterince takdir edilmeyen bir gerçek, kalıcı bir kullanıcı değeri önermesi sağlamak için temelde yapay zekaya ihtiyaç duymasıdır. Mark Zuckerberg bunun açıkça farkında, ancak kripto dünyasına girenlerin çoğunluğu çok daha az yapay zeka odaklıdır. Peki yapay zeka Metaverse’i tam olarak nasıl geliştirecek?

“Yetersiz nüfuslu Metaverse” sorununu çözme

Metaverse, yeni ve mevcut teknoloji şirketlerinin tekliflerini genişletmeleri ve yeni gelir akışları yaratmaları için büyük bir fırsat sunuyor. Şu anda kendi dünyaları üzerinde çalışan 160’tan fazla şirket, önde gelen Metaverse sağlayıcısı olmak için yarışıyor.

Bu durumun avantajı, çeşitli deneyimler arasından seçim yapabilecek son kullanıcılar için daha çeşitli bir ortam olmasıdır. Dezavantajı ise müşterilerin dikkatini çekmek için yarışan ve çok sayıda farklı deneyim sunan bu kadar çok platform varken, çeşitli metaverilerin ilk günlerinde seyrek nüfuslu olacak olmasıdır. Bir Metaverse ile etkileşim doğası gereği sosyal bir deneyim olduğundan, bu büyük bir sorun teşkil ediyor.

Yapay zeka güdümlü oyuncu olmayan karakterler, az nüfuslu Metaverse sorununa büyük ölçüde yardımcı olabilir. Yeni bir dünyanın ilk birkaç kullanıcısından biri olmak kısa süreliğine heyecan verici olabilir. Ancak orada etkileşime girecek kimse yoksa ve kimse ilginç şeyler yapmıyorsa, bu hızla eskiyecektir. İnşa eden, sohbet eden, müzik çalan, sanat ve alım satım yapan yapay zeka karakterlerinden oluşan bir toplum, metaversal bir hayalet kasabayı dijital aktivitenin ışıltılı bir yuvasına dönüştürebilir. Bunun sonucunda sayısız canlı dünya ortaya çıkacak ve bu da daha fazla insanın Metaverse’e katılması için ilham kaynağı olacaktır.

Kullanıcılara Metaverse boyunca rehberlik etme

Kendi metaverileri üzerinde çalışan bir dizi teknoloji şirketiyle birlikte, kullanıcılar yalnızca etkileşimde bulunmak istedikleri metaveriyi seçme becerisine değil, aynı zamanda her bir Metaverse arasında sorunsuz bir şekilde hareket etme becerisine de ihtiyaç duyacak. İşte bu noktada blok zinciri önemli bir araç haline geliyor. Blok zinciri, bir blok zinciri ağını oluşturan küçük, yönetilebilir veri parçalarının tümü arasında mülkiyetin kolay taşınabilirliğini sağlıyor. Teknolojinin bu özelliği, kullanıcıların her bir benzersiz Metaverse arasında kolaylıkla hareket etmesine olanak tanıyor. Ancak dünyalar arasında hareket etmek başka bir sorunu da ortaya çıkarıyor. Kullanıcıların girdikleri her yeni dünyaya giriş yapmaları gerekecektir.

2026’ya kadar insanların %25’inin Metaverse’i günlük olarak kullanacağı öngörülüyor. Kapsamlı bir tanıtıma ihtiyaç duyan ilk kullanıcılardan teknoloji meraklılarına kadar herkesin zaman geçireceği her yeni Metaverse boyunca yönlendirilmeye ihtiyacı olacak.

Bu kadar çok sayıda insan farklı dünyalara geçerken, insanların gerekli tanıtım sayısını yönetmesi imkansız görünüyor. Bu nedenle kullanıcılara, her bir Metaverse tanıtmanın en etkili yolu bir yapay zeka rehberi kullanmak etkili olacaktır. Böylelikle rehberler, her bir dünya için gerekli tüm bilgileri kullanıcıya açıklayabilecek ve en iyi kullanıcı deneyimini sağlayabilecek.

Gerçek anlamda dijital bir dünya inşa etmek

Yapay zekanın Metaverse’e getireceği belki de en büyük fayda, dünya inşası alanında yatmaktadır. AI sağlayıcıları, her kullanıcı için özel senaryolar üretmek üzere dönüştürücü sinir ağlarını, gelişmiş öğrenme yeteneklerine sahip AI’ı ve ilgili teknolojiyi kullanabilecek. Bu, kullanıcının istenen bir senaryo hakkında birkaç ayrıntıyı tanımlamasına ve yapay zekanın söz konusu senaryonun tam tanımını oluşturmasına izin vererek çalışmasına yardımcı oluyor.

Sağlayıcılar daha sonra girilen sözlü açıklamayı alan ve sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak hayata geçiren başka bir sinir ağı kullanabilir. Daha sonra bu iki sinir modelini bir araya getirerek, bir kullanıcıdan potansiyel bir senaryo hakkında kısmi bir öneri alan, kullanıcının önerisini içeren ve onu genişleten eksiksiz bir VR deneyimini otomatik olarak döndüren bir sistem elde edilebilir.

Daha fazla senaryo üretildikçe bu sistemde zaman içinde ince ayarlar yapılacaktır. Benzersiz içerikler oluşturmak için bu özelliklerden yararlanan yeterince büyük bir kullanıcı topluluğu oluştuğunda, yapay zeka tüm bunlar arasında veri madenciliği yapmak için kullanılabilir. Bu da ortak kalıplar arayarak bunları ek materyal üretmek ve kullanıcı rehberliğinde içerik oluşturma tarzını yönlendirmeye yardımcı olabilir.

Gerçekçi ve gerçekçi olmayan senaryolar daha sonra insanlığın kitlesel zihninden çıkarılabilir ve her kullanıcının deneyimlemek istediği benzersiz senaryoyu seçmesine izin veren etkileşimli bir hikaye anlatımı arayüzü kullanılarak yönlendirilebilir. Yapay zeka nihayetinde Metaverse içinde sürükleyici içerik yaratmak için kullanılacaktır.

Tüm bu kullanım örnekleri, VR ve blok zinciri teknolojisiyle birlikte çalışan yapay zeka hizmetlerine ciddi bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Metaverse dünyasının popülaritesi arttıkça, gerekli teknolojinin yaratılmasına yardımcı olacak fonların sağlandığını görebiliriz. Yapay zeka teknolojileri uygun şekilde kullanıldıkça, Metaverse’ün gerçek potansiyelini ortaya çıkaracak ve analog dünyamızın yanında çalışan heyecan verici dijital manzaraların gelişimini göreceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir