Yazılım Geliştirme Kadınlar İçin İyi Bir Kariyer mi?

Günümüzde, kadınlar teknoloji alanlarında yeterince temsil edilmiyor. Bugün dünya genelinde yazılım geliştiricilerin yalnızca yüzde 5,31’i kadınlardan oluşuyor. Bunun birçok nedeni var, ancak bu kalıcı bir statüko değil ve değişmekte olan bir durum. Ve eğer bilgisayar alanında kariyer yapmayı düşünen bir kadınsanız, “yazılım geliştirme iyi bir kariyer mi?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Kadınların bilgisayar bilimlerinde azınlıkta olduğu gerçeğine rağmen, bu sektörde kariyer yapmak için birçok iyi neden var.

Teknoloji alanında neden daha fazla kadın yok?

1980’lerde, yeni ev bilgisayarları yalnızca erkeklere ve erkek çocuklarına pazarlanana kadar, kadınlar da bilgisayar bilimleri eğitimi alıyordu ve erkekler ile kızlar için neyin “uygun” olduğu açıkça ayırt ediliyordu. Daha sonra bilgisayar bilimleri okuyan kadınların sayısı keskin bir düşüşe geçti. Ne yazık ki bu önyargı, 30 yıldan fazla bir süre sonra bugün hala varlığını sürdürüyor.

Ancak, değişim yaratmaya yönelik ortak çabalar sayesinde, daha fazla kadın bilgisayar bilimleri okumayı seçiyor ve daha fazla kadın bilgisayar bilimleri okumayı tercih ediyor. Bu da teknoloji alanında kariyer yapmanın avantajlarını daha fazla kadın için daha erişilebilir hale getirecek.

Yazılım geliştirme alanında kariyer yapmak için 3 neden

Eğer yazılım geliştirme alanında kariyer yapmayı düşünen bir kadınsanız, iyi bir kariyer seçimi olduğuna dair üç neden var:

1. Yazılım geliştirme, çok fazla kariyer potansiyeli olan ve hızla büyüyen bir alandır

Neden yazılım geliştirici olarak kariyer yapmayı düşünmelisiniz? Birincisi, bu harika bir iş! Indeed, çeşitli yazılım geliştirici pozisyonlarını en yüksek maaş alan pozisyonlar olarak adlandırıyor. Bir diğeri ise hızla büyüyen bir alan olması. İş Gücü İstatistikleri Bürosu (BLS), ABD’deki yazılım geliştirici işlerinin sayısının 2030 yılına kadar yüzde 22 oranında artacağını öngörüyor. Halihazırda ABD’de yaklaşık 250.000 yazılım geliştirici işi doldurulmamış durumda ve yazılım geliştiricilere olan talep arzı geride bırakmaya devam ettikçe bu sayının artmasını bekleyebiliriz.

Bir de bildiğimiz işin doğasının değişeceğini göreceğimiz yakın bir gelecek var. Yapılan bir araştırmaya göre, çalışanların yarısından fazlası 2027 yılına kadar serbest çalışanlardan oluşacak ve yazılım geliştiriciler de bunların arasında yer alacak. Zippia, en çok talep gören serbest çalışma becerileri listesinde yazılım geliştiricilere de yer veriyor.

Yazılım geliştirme işlerinin maaşları da oldukça iyi. Genel olarak, teknoloji kariyerleri arz ve talep nedeniyle daha iyi ödeme yapma eğilimindedir. BT alanında çalışan kadınlar, geleneksel rollerde çalışan kadınlardan daha fazla kazanmaktadır.

2. Üniversite eğitiminiz olmadan yazılım geliştirme işine girebilirsiniz

Çok sayıda iş fırsatı ve yüksek ücret yeterli değilse, giriş engelinin düşük olması da yazılım geliştirmeyi düşünmek için bir başka nedendir. Duruma göre değişmekle birlikte, yazılım geliştirici olarak işe girmek için mutlaka bilgisayar bilimleri diplomasına ihtiyacınız yok. Bir ankete göre yazılım geliştiricilerin yüzde 27’sinin üniversite diploması yok ve yüzde 69,1’i kendilerini kendi kendini yetiştirmiş olarak görüyor. 2021’in yazılım geliştirme trendlerine ilişkin bir raporda, yazılım geliştiricileri işe alırken en önemli kriterin “yılların deneyimi” olduğu, sorun çözme ve iletişim becerilerinin de önemli olduğu belirtiliyor.

Buna ek olarak, üniversite masrafı olmadan eğitim almak daha kolaydır, çünkü yazılım geliştiricilerin çevrimiçi eğitim, kendi başlarına programlama, önyükleme kampları yapma ve sertifika kazanma dahil olmak üzere kendi başlarına öğrenmenin birçok yolu vardır.

3. Yazılım geliştirme esnek bir kariyerdir

Yazılım geliştirme alanında kariyer yapmak için Silikon Vadisi’ne taşınmak ve “sadece erkeklere özel” bir ortama girerek önümüzdeki birkaç yıl boyunca cinsiyet ayrımcılığına karşı mücadele etmek gerektiğini düşünebilirsiniz, ancak bu kesinlikle gerekli değildir. Yazılım geliştiricilere büyük ya da küçük her tür şirkette ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca, yazılım geliştiriciler uzaktan çalışabilir, bu nedenle iş bulmak için Silikon Vadisi gibi bir teknoloji merkezine taşınmanız gerekmez.

Yazılım geliştirme iyi bir kariyer mi?

Bu sorunun cevabı kesinlikle evet! Özellikle de birçok yazılım geliştirici uzaktan çalıştığı için her yerden çalışma fırsatına sahip oluyor. 2020 yılında yapılan bir anket, programcıların yüzde 73’ünün uzaktan çalışmayı en önemli avantajlardan biri olarak sıraladığını ve sağlık hizmetleri, çalışma saatleri ve mesleki gelişimden daha üst sıralarda yer aldığını ortaya koydu.

Aynı zamanda esnek bir kariyer yolu da sunuyor. Yazılım geliştiriciler kariyer basamaklarını tırmanarak kıdemli bir geliştirici veya mimar olabilirler. Bir beceri veya dilde uzmanlaşabilir veya kendi şirketlerini kurabilirler. Ayrıca, düzinelerce programlama dilinin kullanıldığı ve yapay zeka, blok zinciri, aşamalı web uygulamaları (PWA’lar), düşük kodlu geliştirme ve siber güvenlik gibi yeni teknolojilerin daha fazla iş yaratmaya hazırlandığı bu alan sürekli değişmektedir. Yazılım geliştirme alanında bir kariyere başladığınızda sıkılmayacaksınız; sürekli gelişime ayak uyduracaksınız. Bu da muhtemelen geliştiricileri işe alırken “öğrenmeye istekli olmanın” neden bir numaralı kriter olduğunu açıklıyor.

Yazılım geliştirme işlerinde muazzam fırsat

Açıkçası, yukarıda verilen tüm nedenler sadece kadınlar için değil, çeşitli yazılım geliştirme işlerini düşünen erkekler için de eşit derecede geçerlidir. Hızlı büyüyen bir alanda, giriş engeli düşük, esneklik ve zorluklarla dolu iyi maaşlı bir işi kim istemez ki? Ancak bu alanda hala yeterince temsil edilmeyen kadınlar için daha fazla teşvike ihtiyaç var ve geleceğe bakmamız gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir