Yükselen Trend: Dijital Pazarlama

Satış ve pazarlama, günümüz teknolojisine ayak uydurarak dijital alana doğru kaymaya başladı. Bunların başında makinaların gün geçtikçe insanın iş yükünü azaltması bulunuyor. Teknoloji hızla gelişip, herkesin telefon ve internet kullanımını arttırdığı dijital çağda, geleneksel pazarlama yöntemi azalıp dijital pazarlama yükselişe geçti. Bu yükselişin nedenlerinin başında kontrol edebilirliğin kolay olması, geleneksel medyaya göre çok daha ucuz olması, ulaşılabilirlik ve gelen talepleri hızlıca karşılama fırsatı bulunuyor. Dünya hızla değişim gösteriyor, akşam gündemde olan trendin yerini sabah bambaşka bir trend alıyor ve müşteri talepleri de bu doğrultuda değişiyor. Her gün yeni bir satın alma davranışı ortaya çıkarken dijital pazarlama stratejisi de bu doğrultuda hızlıca evriliyor.

Dijital pazarlama stratejisi oluştururken dikkat edilmesi gerekenler neler gelin hep beraber bir göz atalım.

Öncelikle hedef kitle analizi yaparak ürün ya da hizmetin kimlere yönelik olacağını belirlemelisiniz ve bu kitleye nasıl sesleneceğinizi bilmelisiniz. Bunun yanı sıra, sektörün mevcut hali ve dijital pazarlama stratejiniz için ne kadar bütçe ayırmanız gerektiğini detaylı bir şekilde analiz etmelisiniz. Daha sonra rakip analizi yapmalısınız. Bu sayede sizinle aynı sektörde hizmet veren diğer firmaların nasıl bir yol izlediğini inceleyerek, daha geniş bir bakış açısıyla sektöre ve kendi markanıza bakmanızı sağlayacaksınız.

Araştırmalarınızı yaptıktan sonra hangi mecrada iletişim gerçekleştireceğinize karar vermeniz gerekiyor. Her mecrada olmak, pazarlama çalışması yapmak sizi maddi açıdan zorlayacaktır. Bu nedenle ilgili mecraların seçimi önemli unsurlardan biridir. Her mecranın kullanıcı özelliklerinin birbirinden farklı olduğunu unutmamalısınız. Mecranızı seçerken hedef kitlenize uygun olmasını göz önünde bulundurmalısınız. Bütçenizi bu doğrultuda kullanmalısınız.

Mecranızı seçtikten sonra içerik planınızı hazırlamanız gerekir. İçerik oluştururken hedef kitlenizin özelliklerini göz önünde bulundurarak, markayla tüketiciyi buluşturacağınız anahtar kelimeler seçmelisiniz. Web sitenizi de aynı doğrultuda hazırlamalısınız. İçerikleriniz açıklayıcı, görsel anlamda dikkat çekici olmalıdır. Hazırlanan içerikler belirli bir takvim doğrultusunda ilgili mecralarda paylaşılmalıdır. Düzenli içerik üreterek bilinirliğinizin artacağını, müşterinin markaya aşina olacağını ve zamanla hedef kitlenizin markanızı benimsemesini sağlayacağını unutmamalısınız. Ayrıca gün geçtikçe aranızda bir güven oluşacaktır. İçeriklerinizi paylaştıkça müşterilerden geri bildirimler almaya başlayacaksınız, bu bildirimlere hızlı geri dönüş sağlayarak müşteri kitlenizi artırabilirsiniz. Gelen olumsuz yorumlar ve şikayetleri değerlendirmek, bu konuda müşteri ile irtibatta bulunmak ve bu durumu düzeltmek için özen göstermelisiniz.

Dijital pazarlamanın en güzel yönlerinden biri de hızlıca ölçülebilir olmasıdır. Yarattığınız dijital pazarlama stratejisini, yapacağınız analizlerle hedef kitlenize ulaşıp ulaşmadığını, çalışmalarınızın getirisini ölçümleyerek gerekli durumlarda stratejinin değiştirilmesinin gerektiğinin farkına varabilirsiniz.

Belirlenen stratejinin üzerine ne kadar çalışıp geliştirme yaparsanız, gelen talepleri ne kadar karşılayabilirseniz ve belirlenen tüm stratejiyi titizlikle hayata geçirirseniz bu alanda o kadar başarılı olacağınızı unutmamanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir