Yükselen ve düşüşe geçen BT kariyerleri

Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE)’nün 2022 yılında “Teknolojinin Etkisi ve Ötesi” anketine katılan küresel teknoloji liderlerinin %73’ü, önümüzdeki yıl teknoloji uzmanlarını işe almanın ve açık teknoloji pozisyonlarını doldurmanın zor olacağını söylüyor. Öyle ki şimdilerde hem şirketlerin ihtiyaçları hem de teknoloji çalışanlarının orantısı birbiriyle paralel devam etmiyor. Bu nedenle arz ve talebin en iyi nasıl eşleştirileceğini belirlemek oldukça önem arz ediyor.

Hangi yeteneklerin değerinin artacağını ya da hangilerinin azalacağını anlamak hem işe alım yöneticileri hem de adaylar için önemlidir. BT kariyerinde yükselen ve düşüş gösteren becerileri hep birlikte inceleyelim:

Yükselenler

1. Ürün yönetimi

Daha fazla CIO, ‘projeler’ yaklaşımından uzaklaşıp çevik gelişime yöneldikçe, şirket içinde veya dışında yüksek etkili teknoloji ürünlerini pazara sunmak için teknoloji, iş ve liderlik becerilerinin bir karışımına sahip insanlara ihtiyaç duyuluyor.

2. Bulut ve konteyner teknolojisi

Bu yıl da yüksek talep görmeye devam edecek olan bulut bilişim, özellikle bulut hizmetleri için yapılandırma, dağıtım, güvenlik ve sorun giderme görevlerini üstleniyor. Bu nedenle kuruluşlar, pandeminin zorluklarına karşı bulut altyapısını benimsemelerini önemli ölçüde hızlandırdı ve genişletti. Aynı zamanda genellikle bulutla birlikte devam eden dijital dönüşüm girişimleri de artmaya devam edecek. Konuyla ilgili yayınlanan bir rapor, bulutta yerel becerilerin artık diğer teknik disiplinlerden daha fazla talep gördüğünü ortaya koydu. İşe alım yöneticilerinin yaklaşık yarısı bulut ve konteyner teknolojisi becerileri arıyor. Bu da işe alım yöneticileri tarafından en çok talep edilen beceri seti haline getiriliyor. Bu nedenle, büyük genel bulut altyapı platformlarındaki yeteneklerin yanı sıra Kubernetes ve DevOps hizmetleriyle ilgili becerilerin de daha fazla talebe tanık olacağı düşünülüyor.

3. Değişime öncülük etmek

CIO’ların şimdilerde en çok dikkat ettiği becerilerin başında gelen değişim, aynı zamanda yüksek performanslı teknoloji liderlerini diğerlerinden ayıran becerilerden biri olarak da görülüyor. Birçok BT lideri ve yöneticisi, insanları nasıl yöneteceklerini anlamış olsa da değişimi yönetmek, değişim dinamiklerini anlamak, değişim liderliği çerçeveleri ve araçlarıyla ilgili deneyim; değişim için net bir yol haritası oluşturma yeteneği ve aynı zamanda yapı da dahil olmak üzere farklı bir yetenek gerektiriyor. Bununla birlikte süreçler ve organizasyonel riskleri sürdürmek için insan zorluklarını ve değişim girişimlerinin başarı faktörlerini yönetme becerisi de gerekiyor.

4. Yazılım mühendisliği

Yazılım mühendislerine olan talep, pandeminin hemen ardından 2021’de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve bu durumun yükselmeye devam etmesi bekleniyor. Öyle ki yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi (ML) gibi son teknoloji araçlar ve otomasyon, büyüyen şirketler için hayati öneme sahip özellikler taşıyor.

Ücret ve yan haklar, geliştirici yeteneklerini çekmenin ve elde tutmanın kritik bileşenleri olmaya devam ediyor. Ancak eğitim, mentorluk, kariyer rehberliği ve büyüme fırsatları ve bir inovasyon kültürü de güçlü faktörler olmaya devam ediyor.

5. Herkes için siber güvenlik farkındalığı

Şirketlerin dijital dönüşüm yolculuklarında, Ar-Ge, üretim, mühendislik, tedarik zinciri ve lojistik gibi işlevsel alanlarda derin/geniş bir yakınsama ile bulut benimseme ile birleştiğinde, yeni ve gelişen tehdit vektörleri ve saldırı yüzeyleri ortaya çıkıyor. Böylelikle içeriden tehdit riski de artmaya devam ediyor. Ülkeler siber güvenlik ve veri gizliliği yasalarını ve bunun sonucunda ortaya çıkan veri egemenliği unsurlarını yürürlüğe koymaya devam ettikçe küresel ticaret daha da karmaşık hale geliyor.

Bu nedenle artan risk ve karmaşıklığa en uygun tepki, “tasarım yoluyla güvenlik” kültürünü benimsemekten geçiyor. Ve yenilikçi kültür bulut, ağlar, tehdit avcılığı, özel/kamu/devlet sektörü iş birliği, mahremiyet ve karşı istihbarat çevresinde beceri geliştirmeyi ve yeniden beceri kazanmayı gerektirmeye devam edecek.

Düşüş gösterenler

1. Tek teknoloji uzmanlığı

İş başarısı, dijital teknolojilerin bir araya gelmesine bağlı olacağından, oyunun adı çok teknolojili yetenekler ve liderlik oluyor. CIO’lar, karmaşık bir teknoloji ve iş süreci ortamını yönetebilecek ve uç bilgi işlem ve yapay zeka gibi eğilimleri anlayabilecek kişileri arayacak.

BT görünümü hızla gelişiyor ve iş verenler, gelecekteki ihtiyaçlarıyla uyumlu kombinasyonlarda beceriler arıyorlar. Rekabetçi kalmak isteyen BT uzmanları, niş ürünler veya teknolojilerde aşırı uzmanlaşmaktan kaçınmalıdır.

2. STEM dereceleri her zaman gereklidir

Daha fazla şirket, insanları bir dereceye göre değil, sahip oldukları becerilere göre işe aldığını söylüyor. Bu gereklilik, birçok iş ve endüstri için daha isteğe bağlı olmaya devam edecek.

3. Geleneksel PMO liderliği

Çevik entegre BT sunumunun yükselişiyle birlikte geleneksel proje yönetimiyle ilişkili beceri ve süreçler giderek daha az değerli hale gelecek. Bu nedenle, bir ürün modeline geçen şirketlerin geleneksel PMO’lara olan ihtiyacı da giderek azalacak.

4. Yalnızca teknolojiye katkıda bulunanlar

En büyük kurumsal BT organizasyonları bile, sosyal becerilerin aslında en zoru olduğunun farkına varmaya başladı. Teknik becerilerin yanında aynı zamanda harika iletişim becerilerine, empatiye ve özellikle liderler için personeline ilham verme ve motive etme becerisine olan ihtiyaç da artıyor.

Ayrıca yönetim ve liderlik becerileri her düzeyde oldukça önem arz ediyor. İnsanlar unvana göre değil, uygulamaya göre liderlik etmeye hazır olmalıdır. Bu da rekabet ortamında, ekiplerine liderlik etmeye hazır insanlara olan ihtiyacı açığa çıkarıyor. Teknoloji alanında çalışan herkesin hızlı öğrenen biri olması ve işin her zaman bir adım önünde olması gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir