Web3 e-ticaret için ne anlama geliyor?

Metaverse tartışmaları genellikle geleceğe bakış açımız etrafında şekillenirken, sanal gerçeklik şimdiden e-ticaret alanında yankı uyandırmaya başladı. Metaverse pazarının, 2026 yılına kadar 60 milyar doları aşması bekleniyor ve bu nedenle büyük markalar şimdiden sanal dünyaya giriş yapıyor. Örneğin Coca-Cola, piksel aromalı ‘Byte’ içeceğini Fortnite’ta 12 milyondan fazla ziyaretçi çeken sanal bir konser sırasında piyasaya sürdü. Nike da müşterilerin markayla etkileşime geçebileceği sanal bir alan yaratmak için Nikeland adlı sanal dünyasına 21 milyondan fazla ziyaretçi topladı.

Analistlerin 2026 yılına kadar dünya nüfusunun dörtte birinin günde en az bir kez Metaverse dünyasına erişeceğini öngörmesiyle, sanal gerçeklik markalara müşterilerle daha önce görülmemiş ölçekte bağlantı kurma araçları ve fırsatı sunabilir. Örneğin, Metaverse içinde bağlamsal reklamcılıktan yararlanmak, tamamen sanal gerçekliğe dayalı ve gizlilik ihlali riski olmadan etkili reklamlar oluşturabilir. Metaverse’in merkezi olmayan yapısı, markaların ödül planları veya sadakat programları aracılığıyla mevcut topluluklarla etkileşim kurarak büyümeleri için de benzersiz bir fırsat yaratabilir.

Markalar Metaverse’te deney yapma fırsatını kaçırmamalı

Pazarlamacıların üç önceliği kitle, etkileşim ve ticarettir. Pazarlama yatırımlarını çekmek için Metaverse ve diğer Web3 özellikleri bu alanlarda kullanılmalıdır. Bu, tutarlı bir şekilde gerçekleşene kadar, teknoloji, benimseme ve yaratıcı topluluk potansiyelini yakalarken pazarlamacıların test et ve öğren yaklaşımını benimsediğini ve Metaverse için deneysel bütçeler ayırdığını görmek mümkün.

Pazarlamacılara kitlelerinin neye ihtiyaç duyduğunu ve nelerden hoşlandığını söyleyen tüketici eylemleridir. Bu nedenle artırılmış gerçekliğin günümüzde marka reklamcılığı için en zengin olanaklara sahip olduğu düşünülüyor. Gelecekte, Metaverse bu noktayı ele geçireceğinden, markalar bir adım önde olmak için şimdiden denemeler yapmalı.

2023, Metaverse’te markalar için bir dönüm noktası olacak

2022 yılında Metaverse’te yer almak isteyen birçok marka, belirli bir stratejileri olmadan sanal dünyaya giriş yaptılar. Ancak bu atılımların çoğu başarısızlıkla sonuçlandı çünkü, değer ve fayda unsurlarını, müşterilerini ve onların bu sanal alanla etkileşime hazır olup olmadıklarını düşünmediler.

Birçok kötü oyuncu yanlış nedenlerle ya da hızlı para kazanmak için bu işe giren şirketler elenirken, 2023’te Metaverse’de değer sağlamak için uzun vadeli vizyona sahip markalar ortaya çıkacak. Bu şirketler Web3’ün “yeşil filizleri” olarak müjdelenecek.

AR ve VR gelişmeleri markalara yol gösterecek

Hem AR hem de VR teknolojisinin kapasitesi ve işlevi arttıkça, donanım ve yazılım arasındaki uçurumun daha da yakınlaştığını ve e-ticaret için heyecan verici bir sınır oluşturduğunu göreceğiz. İnternette gizlilik haklarının gelişmesi, kendi verilerimizi paylaşma şeklimizde şimdiden bir değişiklik yaratıyor ve markaları katılım fırsatlarına odaklanmaya; insanların tüketmek isteyeceği reklamlar yaratmaya, takip etmek isteyecekleri marka sosyal hesapları oluşturmaya ve daha iyi CRM’e yatırım yapmaya zorluyor.

Metaverse markalar için çok sayıda fırsat sunuyor

Metaverse’in internetin geleceği olacağı öngörüldüğünden, markalar sentetik dünyalarda giderek daha fazla reklam ve tanıtım yapacak. Bu sanal etkinlikler, ticari fuarlar veya sanal influencer’larla ortaklık gibi çeşitli şekillerde olabilir.

Mevcut çevrimiçi satın almanın en büyük dezavantajlarından biri, önemli ekonomik ve çevresel maliyetleri olan yüksek iade oranıdır. Sanal ürün tanıtımları ve deneyimleri sayesinde tüketiciler kıyafet gibi ürünleri satın almadan önce deneyebilecekler. Sanal mağazalar da yeni ve heyecan verici alışveriş deneyimleri yaratmada önemli bir rol oynayacak. Tıpkı gerçek dünyada şık ve modaya uygun görünmek istediğimiz gibi, hayatlarımız sanallaştıkça avatarlarımızı da kişiselleştirmek isteyeceğiz ve bu da markaları NFT’ler gibi daha fazla sanal ürün satmaya teşvik edecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir