En Çok Sorulan .Net Mülakat Soruları Nelerdir?

net mülakat soruları

Bir yazılım geliştirme pozisyonuna alınacak adayların teknik bilgi, deneyim ve problem çözme yeteneklerini değerlendirmek amacıyla yapılan önemli adımlara .NET mülakatları adı veriliyor. Söz konusu mülakatlarda, adaylara genellikle net mülakat soruları soruluyor ve bu sayede uygulama geliştirme becerileri test ediliyor.

.Net Mülakat Soruları Nelerdir?

Eğer .net mülakatına hazırlanıyorsanız, karşınıza gelebilecek en popüler .net mülakat soruları hakkında fikir sahibi olmanız son derece önemli! Karşılaşacağınız net developer mülakat soruları; temel net bilginizi, proje deneyimlerinizi ve problem çözme yeteneklerinizi ölçmek için kullanılıyor.

NET Developer’lar için en çok sorulan mülakat sorularını ve bu soruların cevaplarını sizler için derledik. Ulaşacağınız bilgiler, mülakat sürecine hazırlık yaparken size rehberlik sağlayacak ve daha iyi bir hazırlık sürecini deneyimlemenize yardımcı olacak. Hazırsanız, en sık karşılaşılan .net developer mülakat soruları için listemize göz atmaya başlayalım!  

.NET ne demek?

.NET, yazılım geliştirmede kullanılan bir framework olarak tanımlanıyor. Çeşitli çalışma zamanı yetenekleri, geniş sınıf kitaplığı ve API’lerle donatıldığını bilmenizde fayda var! Web hizmetleri ve diğer uygulamaların oluşturulması, dağıtılması ve çalıştırılması için .net, etkili bir ortam sunuyor.

.NET’in sahip olduğu temel özellikler nelerdir?

.NET, platformlar arası geliştirme imkânı sunan Windows, Linux ve macOS gibi farklı işletim sistemlerinde çalışabilen uygulamalar oluşturmayı mümkün kılıyor., C#, F# ve Visual Basic gibi birden çok programlama dilini desteklediğini de söyleyebiliriz. Ortak Dil Çalışma Zamanı (CLR) sayesinde kodun yürütülmesini yönetiyor ve bellek yönetimi, güvenlik ve istisna işleme gibi hizmetler sunuyor. 

Temel Sınıf Kitaplığı (BCL) ise dosya girişi/çıkışı, ağ oluşturma ve iş parçacığı yönetimi gibi ortak işlevleri sağlıyor. Çöp toplama ile bellek sızıntılarını önlüyor ve uygulama kararlılığını artırıyor. GitHub entegrasyonuyla tam yazılım geliştirme yaşam döngüsünü destekliyor. 

.NET’in desteklediği programlama dilleri nelerdir?

.NET Framework, 40’tan fazla programlama dilini destekliyor ve bunlar arasında en yaygın olanlarının Microsoft tarafından tasarlandığını ve geliştirildiğini söyleyebiliriz. Söz konusu programlama dilleri, net mülakat soruları içinde sıklıkla yer alıyor. Diller arasında VB.NET, Cobol, Perl, C#, C++ ve F# bulunuyor. Geniş dil yelpazesi, yazılım geliştiricilere çeşitli seçenekler sunuyor ve ihtiyaçlarına uygun bir dil seçme özgürlüğü sağlıyor.

.NET derlenmesi ve dağıtımı nasıl yapılır?

İlk adımda, uygulama kodları yazılıyor ve gereksinimlere uygun olarak sınıflar, arayüzler ve metotlar tanımlanıyor. Ardından, uygulama derleniyor ve çalıştırılabilir bir dosya oluşturuluyor (exe veya dll). Derleme işleminden sonra, uygulama test ediliyor ve hatalar belirleniyor. Son olarak, test aşamasını başarıyla geçen uygulama, dağıtım için hazırlanmaya başlıyor. Sözünü ettiğimiz bu son aşamada, uygulama kullanıcılar tarafından kullanılmak üzere paketleniyor ve dağıtılıyor.

.NET Core ile .NET Framework arasındaki temel fark nedir?

.NET Core ile .NET Framework arasındaki temel fark, platform çeşitliliği ve açık kaynaklı doğası! .NET Framework sadece Windows üzerinde çalışabiliyor, .NET Core ise Windows, Linux ve macOS gibi farklı platformlarda da kullanılabiliyor. .NET Core daha küçük boyutlu ve daha hızlı performans sağlıyor. Karşılaşacağınız net core mülakat soruları içinde bu soru için en şeffaf yanıtı vermeye çalıştık. 

Bu bilgiye ek olarak Java mülakat soruları için fikir edinmek isterseniz linke tıklamanız yeterli!

.NET uygulamasında hata ayıklama işlemi nasıl gerçekleştirilir?

Hata ayıklama işlemi, uygulamanın çalışma anlarında ortaya çıkan hataların tespit edilmesine ve çözülmesine karşılık geliyor. Ayıklama modunun aktif hale getirilmesi ile süreç başlatılıyor ve Visual Studio gibi araçlar kullanılarak hata ayıklama işlemi kolaylaştırılıyor.

.NET’te önbelleğe alma işlemi ne demek?  

Hızlı erişim için bellekte veri depolamaya olanak tanıyan bir işlev olarak ifade ediliyor. Söz konusu işlev, verilere daha hızlı erişim sağlayarak uygulamanın performansını artırırken aynı zamanda ölçeklenebilirliğini de artırıyor. Önbelleğe alma, net mülakat soruları içinde karşılaşabileceğiniz bir madde olduğu için yanıtını iyice kavramanız da fayda var! Söz konusu işlem, sıkça erişilen verilerin bellekte tutulmasıyla, gerektiğinde tekrar tekrar diskten veya ağ üzerinden çekilmesine gerek kalmadan kullanılabilir hale gelmesini sağlıyor.

.NET’te hangi tasarım ilkeleri kullanılır?

.NET frameworkünde, yazılım tasarımında öncelikle SOLID prensipleri üzerine odaklanılıyor. Bahsettiğimiz bu prensipleri, Dependency Inversion Principle (DIP), Open-Closed Principle (OCP), Single Responsibility Principle (SRP), Liskov Substitution Principle (LSP) ve Interface Segregation Principle (ISP) olarak sıralayabiliriz. 

.NET’te çöp toplama ne anlama gelir?

.NET’te çöp toplama, bellek yönetimini otomatik bir şekilde kolaylaştıran özellik olarak ifade ediliyor. İşlev, net mülakat soruları arasında çok fazla karşılaşılan ve yazılıma dair büyük önem taşıyan bir detay! Ne işe yarıyor derseniz; programda kullanılmayan nesnelerin bellekten otomatik olarak temizlenmesini mümkün kıldığını söyleyebiliriz. 

.NET’in bileşenleri nelerdir?

.NET’in bileşenleri arasında Common Language Runtime (Ortak Dil Çalışma Zamanı), Uygulama Alanı, Ortak Tür Sistemi, .NET Sınıf Kütüphanesi, .NET Framework ve Profil olmak üzere çeşitli unsurlar bulunuyor.

.Net’te Response.Output.Write() ne anlama gelir?

.NET’te Response.Output.Write(), biçimlendirilmiş çıktı almak için kullanılan bir metot olarak biliniyor. Metot, aldığı değeri doğrudan tarayıcıya yazdırıyor. Web uygulamalarında dinamik içerik oluşturmak ve kullanıcıya anlık geri bildirim sağlamak söz konusu metot sayesinde mümkün olabiliyor.

.net CAS ne demek?

CAS (Code Access Security), kaynaklara yetkisiz erişimi engelleyen ve uygulamanın güvenliğini sağlayan bir güvenlik modeli olarak tanımlanıyor. CAS, kullanıcıların kod için belirli izinler atamasına izin veriyor ve Common Languae Runtime (Ortak Dil Çalışma Zamanı) tarafından bu izinlere göre kodun yürütülmesini denetliyor.

.NET’te temsilci (delegate) ne demek?

Program içinde bir veya birden fazla metodu gösteren ve çağrılabilen türe temsilci (delegate) ismi veriliyor. Temsilciler, dinamik olarak metodların değiştirilebilmesini sağlıyorlar; böylece esnek ve modüler programlama yaklaşımlarına olanak tanınıyor. Çeşitli olaylar ve işlemler için uygun metodlar kolayca atanabiliyor ve değiştirilebiliyor.  

ASP.NET temalarının nasıl uygulanması gerekir?

ASP.NET’te temalar uygulamak için, “web.config” dosyasında bazı ayarlamaların yapılması gerekiyor. Söz konusu ayarlamalar arasında; “pages” düğümüne “theme” ve “styleSheetTheme” özelliklerinin eklenmesini örnek gösterebiliriz. “Theme” özelliği, uygulamanın genel temasını belirliyor; “styleSheetTheme” özelliği ise stil sayfalarının hangi temaya ait olduğunu belirtiyor. 

Ayarlamalar yapıldıktan sonra, ASP.NET uygulaması farklı temalar arasında geçiş yapabiliyor ve sayfa görünümleri kolayca değiştirilebiliyor. Sıklıkla asp net mülakat soruları içinde yer verilen bu detay, mülakatta başarılı olmanızı sağlayabilir. 

Bu bilgilere ek olarak React mülakat soruları hakkında da fikir edinmek isterseniz, linke tıklayabilirsiniz. 

.NET’te önbelleğe alma çeşitleri hangileridir?

.NET platformunda önbelleğe alma özelliği, uygulamanın performansını ve hızını artıran son derece önemli bir işlev ve bu işlevle net mülakat soruları içinde karşılaşma ihtimaliniz son derece yüksek! .NET’te üç ana önbellek türü bulunuyor: Bellek içi önbellek, kalıcı işlem içi önbellek ve dağıtılmış önbellek. 

Bellek içi önbellek, uygulamanın bellek içinde veri depolayarak erişim sürelerini kısaltıyor. Kalıcı işlem içi önbellek, önbelleğe alınan verilerin diskte saklanmasıyla, uygulama yeniden başlatıldığında bile erişilebilir olmalarını sağlıyor. Dağıtılmış önbellek ise birden fazla sunucu arasında paylaşılan bir önbellek türü olarak karşımıza çıkıyor, büyük ölçekli uygulamalarda performansı artırıyor ve yükü dengeliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir