En Çok Sorulan React Mülakat Soruları Nelerdir?

react mülakat soruları

React mülakatları, web geliştirme başvurularında adayların bilgi düzeyini ve yeteneklerini değerlendirmek için sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bu mülakatlarda sorulan react mülakat soruları, adayların React kütüphanesi ve modern web geliştirme konularındaki bilgi seviyelerini ölçmeyi amaçlıyor. Peki, ilgili alanda bir sınava tabii tutulacağınız zaman, hangi react mülakat soruları ile karşılaşacağınızı biliyor musunuz? Gelin, en çok sorulan soruları birlikte inceleyelim.

React Mülakat Soruları Nelerdir?

Şimdi iş görüşmenizde karşılaşabileceğiniz temel React mülakat sorularına odaklanalım. React mülakat soruları genellikle basit ‘evet/hayır’ sorularından ya da kısa tanımlardan veya karşılaştırma isteklerinden oluşuyor. Unutmayın; bu soruların asıl amacı React konusunda sahip olduğunuz temel bilgileri test etmek! Şimdi, gelin en sık sorulan react mülakat soruları listesine göz atmaya başlayalım.

React JS nedir?

React mülakat soruları içinde çıkabilecek en temel ve basit soru, ‘React nedir’ sorusu olabilir. Bu soruyla karşılaştığınız zaman unutmamalısınız ki; işverenin değerlendirdiği şey, genellikle düşünme sürecinizdir. Bilgileri kendi ifadelerinizle mi aktarıyorsunuz yoksa önceden öğrenilmiş bilgileri yorum katmadan ve karmaşık bir şekilde mi anlatıyorsunuz? Buradaki asıl mesele, en zor konuları bile anlaşılır ve kolay bir şekilde anlatabilmektir.

Bir front-end kütüphanesi olan React JS, Facebook tarafından geliştirilmiştir ve temel amacı geliştiricilere esnek ve tekrar kullanılabilir bir kullanıcı arayüzü (UI) sunmaktır.

React ne için kullanılır?

React, web uygulamalarında interaktif ve hızlı bir kullanıcı deneyimi oluşturmak amacıyla kullanılır. Component tabanlı yapısı sayesinde modüler ve yeniden kullanılabilir UI öğeleri oluşturmayı sağlar. Performansı artırmak ve kodu daha kolay yönetilebilir hale getirmek için sanal DOM kullanarak etkili bir şekilde çalışır.

“Real DOM” ve “Virtual DOM” nedir?

DOM, Document Object Model’in (Belge Nesne Modeli) kısaltmasıdır ve özellikle metinlerin anlaşılmasında kullanılır. Örnek verilecek olursa; web ve uygulama geliştirmede, DOM HTML metinlerini yansıtmak amacıyla kullanılır. React mülakat soruları içinde sıkça karşılaşılan Virtual DOM ise, React’ın HTML metinlerinin basitleştirilmiş bir kopyasıdır. Virtual DOM, Real DOM ile kıyaslandığında, daha hızlı ve uygun fiyatlıdır. 

Ek olarak; ‘ IoT Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temel IoT Projeleri ’ konusuna da göz atmak isteyebilirsiniz.

“Components-bileşenler” nedir?

React’teki bileşenler, JavaScript’teki fonksiyonların karşılığıdır. React, kullanıcı arayüzünü parçalara böler ve geliştiricilere ihtiyaç duydukları takdirde UI’ı tekrar kullanma imkânı tanır. 

Flux nedir?

Flux, Facebook tarafından geliştirilen bir veri yönetim yapısıdır. Framework veya kütüphane olmayıp, React uygulamalarında farklı veri katmanları oluşturmayı sağlar. Verilerin tek yönlü akışını sağlamak ve veri yönetimini düzenlemek amacıyla kullanılır.

JSX nedir?

React, JSX adı verilen bir özellik aracılığıyla JavaScript kodunu, HTML benzeri bir sözdizimi ile yazma imkânı sunar. JSX, JavaScript ifadeleri içinde HTML öğelerini kullanmanıza olanak tanır, bu da kodun daha okunabilir ve yazılabilir olmasını sağlar.

Component’ın yaşam döngüsü aşamaları nelerdir?

Component’ın yaşam süresinin aşamaları, React JS mülakatlarında sıkça karşılaşılan bir konudur. Component’ın yaşam döngüsü; initialization, updates of states ve destruction olmak üzere genellikle üç ana aşamadan oluşur.

Web tarayıcıları JSX’i algılayabilir mi?

Web tarayıcıları, JSX’i doğrudan okuyamazlar. Tarayıcılar sadece JavaScript nesnelerini okuyabilirler. Ancak, JSX nesnesini JavaScript’e dönüştürmek için çeşitli araçlar kullanabilirsiniz. Bu dönüşümü gerçekleştirdikten sonra, elde ettiğiniz JavaScript nesnesini tarayıcıya yükleyebilirsiniz, böylece okunabilir hale gelir.

“Component” ve “element” arasındaki fark nedir?

Evet, React’teki bileşenler girişi alır ve bir öğeye geri döndürür. Temel olarak, ekran üzerinde gördüğümüz şeylerin ana prensibi budur. Bu konu, react mülakat soruları içinde belki de en tuzak sorulardan biridir, bu nedenle dikkatli olmakta fayda var.

React JS ve React Native arasındaki en temel fark nedir?

Yapacağınız görüşme esnasında, React JS’yi diğer kütüphaneler ile karşılaştırmanız istenebilir. En kritik react mülakat soruları arasında yer aldığı söylenebilir. Bu noktada cevap son derece basittir. React JS, bir JavaScript kütüphanesidir; öte yandan, React Native, tam donanımlı, çok özellikli bir uygulama geliştirme platformudur.

React JS “key”lerden nasıl yararlanabilir?

React, key’leri kullanarak basit virtual DOM öğelerini benzersiz kılar. Ayrıca, key’ler React’in mevcut DOM öğelerini verimli bir şekilde geri dönüştürmesine yardımcı olur, bu döngü kütüphanenin sorunsuz çalışmasını sağlar. 

“SetState” nedir? Ne için kullanılır?

Teknik react mülakat soruları arasında yer alan bu sorunun yanıtı da oldukça basittir. “setState” komutunu kullanarak bir nesne, mevcut durumuyla birleşir. Ardından UI, yeni setState’e göre güncellenir. 

İlgili alanda fayda sağlayabilecek şu konu da ilginizi çekebilir: ‘Bulut Bilişim Nedir? Ne İşe Yarar?

“Render()” ne işe yarar?

‘Render()’, tek bir öğeyi geri getirme görevi üstlenir. Birden fazla öğeden bahsediliyorsa; bunları bir araya getirmek için bir gruplama yapılması gerekir.

“Error boundaries” ne ifade eder?

Error Boundary’ler, bir fonksiyondaki belirli hataları tespit eder, izole eder ve yedek bir arayüzle değiştirerek, child-component’ler içindeki olası sorunları önceden önler. Yani, geliştiricinin işini kolaylaştırmak için, bir şeyler ters giderse bu hataları düzenler.

“Arrow function” nedir?

React’te, component’ları otomatik olarak bağlayan bir varsayılan fonksiyon olmadığı için, bir arrow fonksiyon geliştiricinin iki farklı component arasındaki ilişkiyi kurmasına yardımcı olur.

“State” ve ‘’Props’’ ne anlama gelir?

İleri düzey react mülakat soruları arasında yer alır. State’ler, belirli bir veriyi içeren nesnelerdir. Önemli olan nokta, verilerin olaylara bağlı olarak bir component’ın ömrü boyunca değişebileceğidir. Props ise ‘properties’ yani  ‘özellikler’ anlamına gelir. Ana component’lar, çocuk component’lara props sağlayarak uygulamanın yapısını korur.

“Container component” ve “presentation componen” arasında fark var mıdır? 

Container component’ları, veri sağlamak ve presentation component’larına iletmek için odaklanır. Genellikle düzeni koruma görevindedir. Diğer yandan; Presentation component’ları, genellikle nadir durumlarda kendi durumlarına sahip olarak, içeriklerin görünümü ile ilgilenir.

Synthetic event hangi amaç için kullanılır?

React’ta synthetic event, normal web tarayıcı event benzeri çalışır. Temel fark, synthetic event’ların birden fazla tarayıcıda kullanılabilen bir kod içermesidir, oysa normal event, sadece tek bir tarayıcıyı hedefler.

React mülakatları için en yaygın sorular ve cevapları hakkında artık bilgi sahibisiniz. Bu konuları mülakat öncesinde gözden geçirmeyi unutmamaya özen gösterin ve mümkünse olası tüm soruları öğrenmeye çalışın. Bu adım, sizi react mülakat soruları karşısında daha hazırlıklı kılacaktır. React’e ilgi duyuyorsanız, sahip olduğunuz bu tutkuyu mülakatta sergilemeniz son derece önemlidir. Tüm bilgilerinizi paylaşmaktan çekinmemeli ve başvurduğunuz pozisyonu ne kadar istediğinizi işverenin anlamasını sağlamaya gayret etmelisiniz. Hayalinizdeki işe ulaşmanız dileğiyle!  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir