Yazılımcıların Okuması Gereken Kitaplar Nelerdir?

yazılımcıların okuması gereken kitaplar

Yazılımcı olmak, bilinenin aksine yalnızca kod yazmayı öğrenmekle sınırlı değil! Sürekli gelişmeyi ve öğrenmeyi gerektiren dinamik bir alan olarak kabul ediliyor. Söz konusu teknoloji dünyasında başarılı olmak için yazılımcıların okuması gereken kitaplar arasında yer alan ve ufkunuzu genişletecek kitaplar okumanız son derece önemli!

Yazılımcıların Okuması Gereken Kitaplar

Sürekli gelişim isteyen yazılım dünyası, teknolojiye ve sektöre dair bilgi birikimlerin sürekli olarak güncellenmesini gerektiriyor. Söz konusu alanda gelişimin mümkün olması için pratik yapmak kadar yazılımcıların okuması gereken kitaplar da olumlu anlamda katkı sağlıyor. Problem çözme becerilerini geliştiren her yazılımcının okuması gereken kitaplar serisi, kavramların derinlemesine anlaşılması adına son derece etkili oluyor. Yazılıma geniş perspektiflerden bakabilmeyi sağlayan, bir yazılımcının okuması gereken kitaplar listesini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Clean Code ( Temiz Kod )
  • The Pragmatic Programmer ( Pragmatik Programcı )
  • Head First Design Patterns ( Tasarım Desenleri )
  • The Art of Computer Programming ( Bilgisayar Programlama Sanatı )
  • You Don’t Know JS ( Sen -JavaScript- Bilmiyorsun )
  • Introduction to Algorithms ( Algoritmalara Giriş )
  • Cracking the Coding Interview (Yazılımcılar için iş Başvuru Zamanı )
  • Ghost in the Wires ( Kablolardaki Hayalet )
  • How Google Works ( Google Nasıl Yönetiliyor?)
  • Improving The Design Of Existing Code (Tasarımı Mevcut Kodun İyileştirilmesi)

Bir Yazılımcının Okuması Gereken Kitaplar

Yazılım sektöründe bilgi birikiminin zenginleşmesine katkıda bulunan pek çok kaynaktan söz etmek mümkün! Kariyer yolculuğunuza değer katacak her yazılımcının okuması gereken kitaplar kategorisine gelin daha yakında bakalım!

Clean Code (Temiz Kod)

Robert C. Martin, temiz yazılım kavramını detaylı bir şekilde kapsamlı bir şekilde ele alarak, yazılım sektöründe bir standart haline gelen temiz kod ilkelerini açıklıyor. Temiz kodun nasıl yazılacağına dair söz konusu ilkeleri, modelleri ve uygulamaları sunan kaynak, okuyucuyu da sürece dâhil ediyor. Okuyucunun çeşitli kod örneklerini inceleyerek temiz kodun ne olduğunu ve nasıl yazılacağını anlamasını sağlıyor. Önerdiğimiz bu kitap, yazılım öğrenme sürecinde gelişmek isteyenler için oldukça ideal ve tabii ki her yazılımcının okuması gereken kitaplar listesinde yerini alan önemli bir rehber!

The Pragmatic Programmer (Pragmatik Programcı)

Andrew Hunt ve David Thomas tarafından kaleme alınan bu eser, birçok üniversitede ders kitabı olarak tercih ediliyor. Bilgisayar programlama, yazılım mühendisliği ve yapay zeka mühendisliği gibi konuları ele alan kaynak, her seviyedeki yazılımcı için hayati öneme sahip! Nedeni ise son derece anlaşılır! Çünkü kaynak, temel bilgilerden ustalık seviyesine kadar geniş bir yelpazede bilgi sunuyor. 

Son derece işlevsel bir yaklaşımla yazılmış olan bu önemli kitap, sistematik bilgiler sunuyor ve pratik yöntemler sayesinde okuyucuların gelişim süreçlerini destekliyor. Yazılım dünyasında başarılı olmak isteyenlere önemli bir kaynak sunan “The Pragmatic Programmer”,  ileri seviyede beceriler kazandırdığı için yazılımcıların okuması gereken kitaplar arasında yerini alıyor.

Head First Design Patterns (Tasarım Desenleri)

Yazılım dünyasında karşılaşabileceğiniz çeşitli problemleri sınıflandıran bu kaynak, çözümlere en kolay şekilde ulaşmanızı mümkün kılıyor. Yazılımda en fazla kullanılan tasarım kalıplarını anlamanızı ve sorunlarınıza dair etkili çözümler bulmanızı sağlıyor. Söz konusu önemli kaynak, yazılımcıların okuması gereken kitaplar arasında öne çıkıyor.

The Art of Computer Programming (Bilgisayar Programlama Sanatı)

Donald Knuth’un kaleme aldığı Bilgisayar Programlama Sanatı, yazılımcıların okuması gereken kitaplar arasında bir klasik olarak karşımıza çıkıyor. İlk kez 1968 yılında yayımlanan bu önemli kaynak için, zamanın ötesinde bir başvuru kaynağı tabirini kullanmak yerinde olabilir. Kitap, geniş algoritmalar ve bunların analizleri konusunda okuyuculara kapsamlı bir bakış sunuyor. 

Her bölümde yer alan soruların özenle seçilip zorluk derecesine göre sıralanmış olması, söz konusu kaynağın en etkili özelliklerinden biri! İçeriğindeki soruları çözmek, konuların kalıcı bir şekilde öğrenilmesine yardımcı oluyor. Ve en önemlisi; kitaptaki örnekler, MIX Assembly diliyle anlatılıyor. Programlama algoritmalarını oluşturma yeteneğinizi geliştirmenize olumlu katkı sağlayacak olan bu kitap, yazılımcıların okuması gereken kitaplar arasında vazgeçilmez bir kaynak olarak yer alıyor. 

You Don’t Know JS (Sen-JavaScript-Bilmiyorsun)

JavaScript’i ayrıntılı bir şekilde öğretmek ve karmaşık konuları kolayca anlaşılabilir hale getirmek amacıyla kaleme alınan bu kitap, yazılımcıların okuması gereken kitaplar listesinde önemli bir yere sahip! İsminden de anlaşılacağı üzere, JavaScript konusunda eksik bilgilere sahip olanlar için son derece etkili ve ideal bir kaynak! Derinlemesine bir anlayış kazandırmak amacıyla tasarlanan olan bu kitap, JavaScript’in karmaşıklığını basitleştiriyor ve bu önemli programlama dilini yazılımcı adaylarının en iyi şekilde kavramalarına yardımcı oluyor. 

Java konusuyla ilgiliyseniz Java mülakat soruları başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. 

Introduction to Algorithms (Algoritmalara Giriş)

Dünya genelindeki üniversitelerin ders kitabı olarak tercih ettiği söz konusu kaynak, algoritmalar hakkında kapsamlı bilgilere ulaşmanızı sağlıyor. Veri yapılarından, dinamik programlamaya, açgözlü algoritmalardan graf teorisine kadar pek çok konuyu incelemeniz mümkün!

Cracking the Coding Interview (Yazılımcılar için İş Başvuru Zamanı)

Bir yazılımcı adayı olarak dâhil olacağınız iş başvurularında birtakım algoritmik zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Ancak endişelenmeyin! Çünkü yazılımcıların okuması gereken kitaplar listesine aldığımız bu kaynak, 189 farklı algoritma problemi ve ipuçlarıyla kod yazma becerilerinizi hızla geliştirmenizi sağlıyor. Yalnızca bu da değil! Kanıtlanmış beş stratejik yaklaşımı sunarak soruları çözme yeteneğinizi maksimize ediyor. 

İş başvurularına hazırlanmadan önce React mülakat soruları içeriğimize de göz atmak isteyebilirsiniz. 

Ghost in the Wires (Kablolardaki Hayalet)

Bilgisayarlar, telefon santralleri ve cep telefonu ağlarına yapılan korkusuz saldırılarla dolu bir dünyada, Kablolardaki Hayalet’in başkahramanı büyük bir güçle hareket ediyor. Teknoloji devleriyle savaşmakta olan hayalet, izleyicilere bilgisayar kodlarını kırmak konusundaki ustalığını sunuyor. Gerilim dolu ve heyecan dolu bir hikâyeyi ele alan bu kitap, yazılımcıların okuması gereken kitaplar arasında dikkate değer bir kaynak!

How Google Works (Google Nasıl Yönetiliyor?)

Dünya çapında tanınan dev Google’ın başarı hikâyesini ele alan How Google Works, şirketin etkileyici yükselişini ve yönetimsel stratejilerini gözler önüne seriyor. Google’ın yenilikçi politikalarına, özgün kültürüne ve liderlik sırlarına dair pek çok ipucu barındıran bu kaynak, yazılımcılar için kitap arayanların ilgisini çekebilir.

10. Improving The Design Of Existing Code (Tasarımı Mevcut Kodun İyileştirilmesi)

Yazılımcı olarak pek çok problemle karşılaşma olasılığınız yüksek! Çoğu zaman karşılaşacağınız bu problemleri çözmek yetmeyecek, ek olarak kodunuzu da sürekli iyileştirmeniz gerekecek. Tavsiye listemize aldığımız bu kaynak, tam da bu noktada size etkili bir rehber olabilir. Kodun tasarımını bozmadan nasıl iyileştirmeler yapabileceğinizi adım adım öğreten bu kitap, refactoring sürecinin yanı sıra kötü kodu tanımanızı sağlayan ipuçları da sunuyor. Yazılım geliştirme sürecinde değerli bir kaynak olan Improving The Design Of Existing Code, yazılımcıların okuması gereken kitaplar listesinde önemli bir yet tutuyor.  

Teknoloji dünyasında gelişime hazırsanız yazılımcıların okuması gereken kitaplar listesinde yer alan kaynakları değerlendirebilirsiniz. Bilginin en büyük güç olduğunu akılda tutarak keşif yolculuğunuza bugün başlayın! 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir