Yapay Zeka Mühendisliği Nedir?

Yapay zeka mühendisliği nedir

İnternet ve teknoloji çağının şüphesiz en öne çıkan mesleklerinden bir tanesi olan yapay zeka mühendisliği oldukça önemli bir sorumluluğu üstlenmiştir. Yıllar geçtikçe artan makine kullanımını büyük bir yenilik getirerek bambaşka bir boyuta taşıyan yapay zeka ve bu sistemi geliştirerek tüm kullanıcıların sistemin getirdiği avantajlardan faydalanmasını sağlayan yapay zeka mühendisleri, makinelerin adeta bir insan gibi hareket etmelerini ve bilgi öğrenme, öğrendiği bilgileri sorun çözmede kullanma gibi insana has özelliklere sahip olmalarını sağlar. Bu özellikler sayesinde mantıklı ve çok daha verimli bir şekilde hareket eden makineler, insanlara oldukça büyük bir zaman kazandırarak yaptığı işin daha az hatalı ve çok daha kısa sürede bitmesini sağlar.

Yapay Zeka Nedir?

Yapay zeka, insanlar tarafından geliştirilen makinelerin tıpkı insanlar gibi hareket etmelerini sağlayan sistemlere verilen genel isimdir. Yapay zeka anlamı kapsamında insanlar gibi hareket etme kabiliyetine sahip olan makinelerin oldukça geniş bir hizmet yelpazesi bulunur. Özellikle insanların bilgi öğrenme ve bu öğrendiği bilgileri anlık veya gelecekte yaşanabilecek durumlarda kullanması özelliği, ancak yapay zeka aracılığı ile makinelere aktarılabilir. İşte bu özellik, yapay zekanın bu denli merak uyandırmasına ve insanlar tarafından dikkatle incelenmesine neden olmaktadır.

Yapay zekanın bir diğer temel taşı olarak sayılabilecek bileşenlerinden bir tanesi de “deneyimleme” bileşenidir. Aslında yapay zekanın bir durumu deneyimleme yetisi ancak ve ancak bilgi öğrenme ve bu bilgiyi kullanabilme yetisi ile anlamlı olur. Fakat farklı deneyimlere açık olan ve bu deneyimlerden bilgi toplayan yapay zekalar, bu özelliği sayesinde durmadan “beslenmiş” olur. Bu besleme işlemi ise yine insanlar tarafından gerçekleştirilir. 

Bir yapay zekanın oluşumundan, bilgi öğrenmesine ve tüm özelliklerini verimli kullanabilmesine olanak sağlayan yolların neredeyse hepsi bir insan eli yardımı ile gerçekleşir. Bir kere verimli olarak çalışmaya başlayan yapay zeka araçları ise daha sonrasında insan yardımına ihtiyaç duymadan kendini geliştirir ve günlük hayat veya sektörel bazda insanların verimli bir yaşam geçirmesine olanak sağlar. ChatGPT son dönemlerde en popüler yapay zeka uygulamalarından biridir.

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir?

Gelişen teknoloji ve değişen hayat şartları doğrultusunda insan hayatına birçok farklı terim ve meslek adapte olmuştur. Yapay zeka ve yapay zeka uzmanlığı da bu duruma verilebilecek en doğru örneklerden iki tanesidir. Tahmin edilebileceği üzere yapay zeka mühendisliği veya uzmanlığı, yapay zeka ile alakalı işler hakkında bilgi sahibi olan, geliştirme aşamasında rol oynayan ve yapay zekayı insan hayatına entegre etmeyi bir amaç haline getirmiş insanlara denir.

Yapay zeka mühendisleri, sektörel veya günlük hayatta kullanılan makinelerin aynı bir insan beyni gibi hareket etmesini sağlamayı amaçlar. İnsan beyni gibi hareket etmek; öğrenme, deneyimleme, bilgi kullanma, bir bilgiyi geliştirme gibi birçok farklı özelliği kapsayan bir tanımdır. ZetaCad ürünü de bu tanıma en uygun ürünlerden bir tanesi olarak yer alır. İşte makinelerin tüm bu özellikler ile öne çıkmaları ancak bir yapay zeka mühendisi sayesinde olur. Çağın en büyük teknolojilerinden bir tanesi hatta çağın en büyük teknolojisi olarak adlandırılabilecek yapay zeka, yapay zeka konusunda uzmanlaşmış kişilerin elinde oldukça hızlı bir şekilde gelişerek insan hayatını kolaylaştırmaya ve tüm insanlığa hizmet etmeye durmaksızın devam etmektedir. Yapay zeka mühendisliği mesleği ise günümüzün en önemli meslekleri arasında sayıldığı gibi, geleceğin de en önemli mesleklerinden bir tanesi olmayı garantilemiştir.

Yapay zeka mühendisliği ne iş yapar

Yapay Zeka Mühendisliği Ne İş Yapar?

Yapay zeka mühendisliği tanımından sonra en çok merak edilen konulardan bir tanesi de yapay zeka mühendisliği ne iş yapar konusunun detaylarıdır. Yüzeysel olarak yapay zekanın çeşitli makine veya sistemlere entegre edilmesi konusunda çalışmalar gerçekleştiren yapay zeka mühendislerinin aslında çok daha detaylı ve önemli bir görev tanımı bulunur. Bu nedenle yapay zeka mühendisliği çağın en önemli meslekleri arasında yer alırken bir yandan da oldukça önemli ve farklı alanlarda sorumluluğu bulunan meslekler arasındadır. Yapay zeka mühendisliği ne yapar sorusunun cevapları arasında;

  • Veri mühendisleri, söz konusu işletmenin yöneticileri ve çeşitli uzmanlar arasındaki koordinasyonları gerçekleştirme.
  • Veri bilimi konusunda çalışmalar yapan takımın hali hazırda kullandığı altyapıyı otomatik bir düzene oturtma.
  • Makine öğrenme modellerini, diğer uygulayıcıların ve konu hakkında çok detaylı bilgiye sahip olmayan kişilerin kolayca erişebileceği ve kullanabileceği hale getirme.
  • Yapay zeka modellerinin test aşamalarını gerçekleştirme ve çalıştırma.
  • Makine öğrenmesini istenen düzeylere getirmek amacı ile çalışmalar yapma ve sistemi tam anlamıyla otomatik bir hale getirme.

maddeleri yer alır. Yani tüm bu karar verme, koordinasyon sağlama, sistemin düzgün bir biçimde çalışmasını gerçekleştirme gibi ana görevleri yapay zeka mühendisleri üstlenir. Doğal olarak çalışmanın önemli sayılabilecek orandaki sorumluluğu ve yükü onların sırtındadır.

Yapay Zeka Mühendisi Olmak İçin Ne Gerekir?

Bugünün ve yarının en önemli meslekleri arasında yer alan yapay zeka mühendisi nasıl olunur? Yapay zeka mühendisliği gibi önemli meslekler arasında yer edinmiş bir mesleğe sahip olabilmek için belli başlı yeterliliklere ve konu hakkında çeşitli bilgilere ihtiyaç duyulur. Bu yeterliliklerin ilk başında, doğal olarak, üniversitelerin yapay zeka ile ilgili olan bölümleri arasında en az bir tanesinden mezun olmak gelir. Yapay zeka mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği bölümleri bu yeterlilikleri karşılayan bölümler arasında yer alır. Özellikle bilgisayar ve internet temelli sektörlerde mutlaka sektör ile alakalı bir üniversite bölümünden mezun olmak, daha başarılı bir çalışma hayatı için önem arz eder. Bu nedenle yapay zeka mühendisi olmaya karar veren kişilerin ilk etapta belirli bir akademik eğitimden geçmeleri gerekir.

Akademik eğitim sonrasında yapay zeka mühendisliğine ilk adım atılmış olur. Fakat bir yapay zeka mühendisi olabilmek için akademik eğitimin yanında çeşitli sertifikalar ve konu ile alakalı yeterliliğin bulunduğunu kanıtlayan belgelere ihtiyaç duyulur. Bu nedenle yapay zeka mühendisi adaylarının mutlaka alması gereken eğitimler arasında,

  • Makine öğrenme algoritmalarını kapsayan eğitimler
  • Yazılım üretim döngüsü konusunda eğitimler
  • Veri girişi kurulumu eğitimleri
  • Veri madenciliği ve örüntü eşleme eğitimleri

yer alır. Tüm bu süreçleri başarılı bir biçimde tamamlayan adaylar, artık yapay zekanın uçsuz bucaksız evreni içerisinde çalışmaya başlayarak iş hayatına ilk adımını atabilir.

Yapay Zeka Mühendisliği Geleceği Var Mı?

Yapay zeka ve robotik mühendisliği yani yapay zeka uzmanları insanlık tarihinin en son ve en gelişmiş konularından bir tanesi olan yapay zeka hakkında çalışmalar yapar. Haliyle bir yapay zeka mühendisinin veya mühendis adayının mesleğin geleceği hakkında endişelenmesine gerek yoktur. Çünkü yapay zeka konusu, teknolojinin gidişatı ve yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında oldukça yeni ve keşfedilmemiş bir konu olarak değerlendirilir. Bu nedenle bir yapay zeka mühendisi, olası yeni keşifler sonucunda kendisini bambaşka bir konuda araştırmalar yaparken bulabilir. Hatta şimdiye kadar öğrendiği bilgilerin değişmesi/gelişmesi de oldukça mümkündür. Bu sebeple daha tam olarak keşfedilmemiş bir konunun da kısa bir zamanda tükenmesi pek mümkün sayılmaz. Buna ek olarak yapay zekanın insan hayatına sektörel ve günlük bazda kattığı değer ve insanların yüksek seviyedeki ilgisi, yapay zekanın ve yapay zeka mühendisliği konularının uzunca bir süre daha gündemde olmasını kesinleştirmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir