HL-7 Standardı Nedir?

Health Level Seven- Sağlık Seviye 7 Standardı Nedir?

HL7/Health Level Seven 1987 yılında kurulmuş olan bir standart geliştirme organizasyonudur. “Level Seven” terimi, ISO’nun açık sistemler arasındaki bağlantı modelinin (Open System Interconnection- OSI) en üst düzeyini (Level 7 Application: defines language and syntax programs used to communicate with each other) temsil etmektedir. Amerika Ulusal Standart Enstitüsü (ANSI) tarafından yetkilendirilen Standards Developing Organization (SDO) tarafından, merkezi Michigan, ABD’de bulunan bir ekip tarafından geliştirilmektedir.

Hastane Bilgi Yönetimi Sistemleri (HBYS)’ne yönelik bir standart geliştirmek için kurulan HL7, sağlık hizmeti sağlayıcılarını, devlet paydaşlarını, tedarikçileri ve danışmanlık firmalarını temsil eden 500’den fazla kurumsal üye dahil olmak üzere, çalışmalarında Arjantin, Avustralya, Kanada, Çin, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Almanya, Hindistan, Japonya, Kore, Litvanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Güney Afrika, İsviçre, Tayvan, Türkiye ve İngiltere gibi ülkelerin yer aldığı 50’den fazla ülkeden 1.600’den fazla üye tarafından desteklenmektedir.

HL7 Standartları Ne İçin Kullanılmaktadır?

HL7 standartları klinik, hastane enformasyon sistemi, klinik laboratuvar sistemleri, eczane sistemi, kurumsal sistemler gibi sağlık bakım hizmetleri için geliştirilmiş bağımsız bilgisayar sistemleri arasında elektronik sağlık bilgilerinin değişimi, entegrasyonu, paylaşımı ve erişimi için bir çerçeve (ve ilgili standartlar) sağlar. HL7 protokolü PACS (Picture Archiving and Communication Systems- Görüntü Saklama ve İletişim Sistemleri) dünyasında HIS (Health Information System- Sağlık bilgi sistemi) /RIS (Radyology Information Service-Radyoloji Bilgi Sistemi) ile PACS arasında sorunsuz entegrasyon için gereken dili, yapıyı ve veri türlerini belirler. En önemli enstrümanları arasına FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources- Hızlı Sağlık Hizmetleri Birlikte Çalışabilirlik Kaynakları) yer almaktadır.

FHIR: HL7 organizasyonu tarafından oluşturulan veri formatlarını ve öğelerini elektronik sağlık kayıtlarının değişimini sağlayan, uygulama programlama arabirimi (API) protokolüdür.

HL7 Çalışma standardına göre süreçleri iyileştirilmiş bir laboratuvar üzerinde kan sayımı cihazının tetkik sonuçlarını HBYS’e iletmesinin şeması aşağıdaki gibidir.

HL7, alanında dünyanın en çok tercih edilen standardıdır. HL7, tercih edildiği kurumlara, zaman, iş gücü ve nakit harcamadaki düşüş olarak geri dönmektedir.


HL7 diğer standartları aksine belli başlı alanlara odaklanmak yerine bütün sağlık organizasyonlarının gereksinimleri üzerine çalışmalarını yürütür. Hastaneler ile sağlık departmanlarında hali hazırda kullanılmakta olan ve çoğu olgunlaşmış olan teknolojiler içeren sistemlerin gereksinimlerine yönelik çözümler sunar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir