Geleneksel Olmayan Bir Teknik – Guerilla Marketing (Gerilla Pazarlama)

Gerilla Pazarlama; alışılmışın dışında, sürpriz/şok etkisi yaratan düşük maliyetle, maksimum sonuç alınmasını sağlayan bir reklam stratejisidir.

Müşterileri memnun etmek ve çekmek için alışılmadık taktikler üzerine kurulan bu reklam stratejileri basılı medya, televizyon reklamları, reklam panoları ve doğrudan posta gibi geleneksel pazarlamaya bir alternatiftir. Bu yöntemlerin yerine, marka çağrışımına veya satın almaya yol açabilecek olağandışı, akılda kalıcı görüntüler ya da etkinliklerle, kamusal alanları ve etkinlikleri bozmaya odaklanır. Tipik olarak gerilla pazarlama, ağızdan ağıza ve sosyal medya yoluyla yayılma umuduyla küçük bir bütçeyle büyük bir etki yaratmak için kentsel alanlarda insan etkileşimine dayanır.

Reklamcılık; 1960 yılında kampanyalar, radyo ve basılı medya gibi birbirinden farklı kitle iletişim kanallarında yoğun harcamalara odaklandı. 1980’lerin sonu 1990’ların başına kadar geldiğimizde iste televizyon reklam mesajlarında görmeye başladık.

Değişim zamanı geldiğinde ise 1984 yılında Jay Conrad Levinson tarafından yazılan kitapta “Gerilla Pazarlama” terimi ilk kez kullanıldı. İsmi, küçük taktiksel stratejiler ve düzensiz savaş anlamına gelen Guerilla(gerilla) savaşından türetilmiştir. Gerilla, güçlü ve örgütlü bir kuvvetle karşı karşıya gelen küçük, dağınık biçimde örgütlenmiş bir orduyu ifade eder. Yani gerilla pazarlamada küçük taraf sizsiniz. Rakiplerinizle ve onların büyük bütçeleri ile mücadele etmek zorundasınız.

**Levinson, J. Walter Thompson’da Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Leo Burnett Advertising’de Kreatif Direktör ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak bir geçmişe sahiptir.

Neden Gerilla Pazarlama Kullanılmalıdır?

  • Bütçe Dostu

Gerilla pazarlama stratejileri genellikle düşük bütçelidir. Hedef kitlenin dikkatini çekmek için geleneksel olmayan yöntemlere dayanır. Bu sebeple ürününüzü tanıtma ve marka bilinirliğini arttırmanın uygun maliyetli bir yoludur. Ayrıca bu stratejinin doğası bütçeden çok yaratıcılık kısmına odaklanmaktadır.

  • Marka İmajını İyileştirir

Daha önce yapılmamış ve yaratıcı bir gerilla stratejisi ile erişinizi kolayca arttırarak ağızdan ağıza ya da sosyal medya aracılığı ile geniş bir kitleye ulaşabilirsiniz. Bu aynı zamanda marka imajınızı yükseltmenize de yardımcı olur.

  • Akılda Kalır ve Paylaşılabilir

Tüketicilerin heyecanını tetikleyerek onlar için ilginç bir deneyim yaratabilirsiniz. Ayrıca tüketici stratejiyi yeterince ilginç ve özel bulursa bunu sizler yerine paylaşarak kitlenizi daha da genişletebilirler.

Gerilla Pazarlama Örnekleri

*Nike “Just Do It” Kampanyası

*IT film tanıtım stratejisi

*Jeep Outdoor Parking Kampanyası

*BBC Dracula Tanıtımı

Maliyetten çok; zaman, enerji ve en önemlisi yaratıcılık gerektiren gerilla rakibinin zayıf noktalarını baz alarak onları yıpratmaya yönelik küçük “saldırılar” hedefler. Birçok pazarlama yöntem ve kaynaklarının kombinasyonlarını kullanır. Gerilla pazarlama yöntemi markaların pazarda kendisine bir yer edinmesi ya da pazar payını genişletmesi için kullanılan yöntemlerden biridir.

Geleneksel yöntemlerin yaratacağı etkinin üstüne çıkan bir pazarlama yöntemi olan gerilla pazarlama, Levinson tarafından bir kerelik bir aktivite olarak değil, bir süreç olduğuna dikkat çekiyor.

Sonuç olarak gerilla ve geleneksel pazarlama anlayışının hedefleri konusunda farklılık bulunmuyor. Her iki stratejinin amacında daha fazla satma, daha fazla kar etmek gibi geleneksel hedefler bulunuyor. Gerilla pazarlama, kullandığı yöntem ile geleneksel yöntemlerden ayrılıyor. Esas fark amaçta değil kullanılan araçlarda ortaya çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir