Bulut Bilişim Nedir? Ne İşe Yarar?

bulut bilişim

Gelişen teknoloji ve buna bağlı olarak geliştirilen hizmetler kapsamında öne çıkan terimlerden bir tanesi de bulut bilişim terimidir. Yüzeysel olarak açıklamak gerekirse, sanal bir depolama hizmeti veren bu sistemler, kullanıcıların depoladığı verilerine farklı mekanlardan ve farklı cihazlardan kolay bir şekilde ulaşabilmesini mümkün kılar. Bu sayede bir kullanıcının verilerini herhangi bir biçimde zarar gelmeden veya kaybolmadan saklaması ve ilgili verilere istediği her zaman ulaşması mümkün olur. Sadece depolama ile sınırlı kalmayan bu hizmetler; sunucu, veri tabanı, ağ, yazılım ve birçok bilgi işlem hizmetlerinin internet aracılığı ile kullanıcılara sağlanmasına olanak tanır. Bu nedenle bulut bilişim sistemleri kolay ve pratik kullanım sağlamasının yanı sıra maddi anlamda da kullanıcılara büyük avantajlar sunar.

Bulut Bilişim Nedir?

Ortaya çıktığından beri kullanıcılar tarafından sık sık merak edilen bulut bilişim nedir sorusu tek bir cevap ile sınırlı kalmayan geniş bir tanıma sahiptir. Bulut bilişim, özellikle şirketlerin bilişim teknolojileri altyapılarını satın alarak yüksek ücretler ödemesinin yerine bu teknolojileri kullandıkça ödeme yaptığı bir kiralama hizmeti sunar. Sadece bu hizmetlere tek seferlik yüksek ücretler ödenmesinin önüne geçmediği gibi aynı zamanda kullanıcılara internet üzerinden her daim erişim imkanını da sağlar.

Bulut bilişim sistemleri günümüzde o kadar önemli bir yere sahiptir ki irili ufaklı neredeyse her şirket bulut sistemlerinden faydalanır. İnternet üzerinden oluşturulan bu sistemlerin şirketlere daha hızlı, daha esnek ve daha ölçeklenebilir kaynaklar sunması hedeflenir. Tüm bu hedefler sunucu, depolama, veritabanı, ağ iletişimi, yazılım, analitik ve zeka hizmetlerini içerisinde barındırır. Bu sayede firmalar kendilerine ait bir veri merkezi, IT ekibi ve yazılımsal konularda destek verecek takım kurarken çok daha düşük maliyetler ile bu hizmetlerden faydalanabilir. Bu nedenle günümüzde bulut sistemlerinin avantajlarından faydalanmayan bir şirket, faydalanan bir şirkete göre bu konuda çok daha fazla ücret ödemekle karşı karşıya kalır.

Bulut Bilişim Ne İşe Yarar?

Gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkmış bulut bilişim sistemleri, irili ufaklı neredeyse her şirket tarafından kullanılır. İnternet üzerinden çeşitli hizmetlerin paylaşımını mümkün kılan bu sistemler, yurt içi ve yurt dışı yapılan tüm işlemlerin daha güvenli ve hızlı bir biçimde gerçekleştirmesine olanak sağlar. Özellikle şirketler ve çeşitli kurumlar tarafından veri yedekleme, durum kurtarma, yazılım geliştirme ve test etme gibi birçok önemli uygulamalar, bulut sistemleri aracılığı ile yapılır.

Bulut teknolojisinin getirdiği avantajlar arasında en çok öne çıkan, düşük maliyet avantajıdır. İhtiyaca göre ölçeklendirilerek kullanılan servisler sayesinde hizmette sınır kalkarken, kullanıma göre yapılan ödemeler sayesinde de maliyetlerde hatırı sayılır derecede düşüşler meydana gelir. Bulut sisteminin avantajları arasında yer alan bir diğer madde ise hybrid çözümlerdir. İlgili şirket veya kurumlar isterse kendi veri merkezlerini kullanırken, isterlerse de bulut tedarikçilerinin veri merkezi ile ortak bir kullanım sağlayabilirler.

Bulut Bilişim Türleri Nelerdir?

Birçok çözümü bünyesinde barındıran bulut sistemleri, ihtiyaca göre çeşitli planlar sunar. Bu sayede hizmet almak isteyen şirket, kendi müşteri çeşitliliğine ve iş modeline göre ihtiyacı olan bir planı seçebilir. Bulut bilişim çözümleri kendi içerisinde 3 türe ayrılır. Bunlar;

Genel Bulut

Genel bulut ortamı içerisinde bulunan bilişim altyapısının tamamı, hizmetleri internet üzerinden müşteriye sağlayan sağlayıcının ve bulut tedarikçisinin kendi şirket içi ortamında bulunur. Bu modelde birden fazla kullanıcı bulut teknolojisinin altyapısından aynı anda faydalanır.

Özel Bulut

İsminden de anlaşılacağı üzere özel bulut, sadece tek bir kullanıcının kullanımına ayrılmıştır. Burada bulut sistemi, isteğe göre ya şirketin kendi tesisinde ya da bulut sağlayıcısının veri merkezinde yer alır. Özel bulut, en üst düzey kontrole sahip ve en güvenli türlerin başında gelir.

Hibrit Bulut

Hibrit bulutlar, hem genel hem de özel bulutların bir birleşimi olarak yer alır. Bu tür içinde bulut hizmeti alan kurumların kritik olarak gördüğü yazılım ve uygulamalar kurumların kendi merkezinde, ikinci planda kalan uygulamalar ise bulut tedarikçisinin veri merkezinde yer alır.

Bulut Bilişim Özellikleri Nelerdir?

Temelde bulut bilişimin özellikleri, sistemi tanımlayan her cümleyi kapsamaktadır. Bu nedenle bulut bilişimin özelliklerinin hepsini maddeler halinde anlatmak yetersiz kalacaktır. Fakat bulut bilişimin şirketler ve tüm kullanıcılar tarafından sevilerek kullanılmasını sağlayan belli başlı özellikleri bulunur. Aynı zamanda bu özellikler şirketlerin yavaş yavaş dijital dönüşüme geçişini temsil eden özellikler olarak da sayılabilir. Özellikleri sıralamak gerekirse;

  • Şirketin hizmet kapsamında kullandığı donanımların ve yazılımların fiziksel değil sanal ortamda barınmasını sağlamak.
  • Şirket içinde kurulan fiziksel veri depolama uygulamalarının bakımı, kontrolü vs. için harcanan ücretleri azaltmak.
  • Felaket önleme sistemleri sayesinde verilerin güvenli bir biçimde depolanmalarını sağlamak.
  • Yedekleme, boyutlandırma ve yapılandırma gibi işlemleri otomatik hale getirmek.
  • Sanallaştırma ile gelen ayrıntılı bir kontrol mekanizması sayesinde daha hızlı çözüm üretme imkanı sağlamak

gibi başlıca özellikler sıralanabilir. Fakat bu özellikler ile kısıtlı kalmayan bulut bilişim faydaları sayısız avantajı ile zamandan ve masraftan tasarruf imkanı sunar.

Bulut Bilişim Nasıl Çalışır?

Bulut bilişim, internet aracılığı ile verilerin depolanmasını sağlayan sistemler olarak açıklanabilir. Çalışma mantığı ise oldukça basittir. Bir sanal depolama aracılığı ile internet üzerinden veri depolanmasını sağlayan bu sistem, cihaz farketmeksizin kullanıcıların depoladığı bilgilere her daim erişebilmesini mümkün kılar. Bulut bilişim hizmet modelleri 3 adettir. Bunlar, altyapı (IaaS), platform (PaaS) ve yazılım (SaaS) olarak adlandırılır.

Hizmet Olarak Altyapı (IaaS)

Kullanıcıların depolama alanı, sunucular ve bağlantılar gibi birçok hizmeti herhangi bir internet altyapısı satın almadan kullanmalarına olanak sağlar. IaaS, internet üzerinden temel bir bilgi işlem ve depolama alanı sunarak iş yükünü hafifletir.

Hizmet Olarak Platform (PaaS)

IaaS sistemi üzerine kurulan PaaS sistemleri, uygulamaları geliştirmek ve test etmek için gereken ara katman ve işletim sistemlerini sınar. PaaS ortamı, kullanıcıların; veri kümelerini, geliştirme araçlarını ve iş analitiği uygulamalarını yüklemesine ve ayrıca barındırmasına olanak sağlar.

Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)

SaaS, müşteri talepleri üzerine değişen ve tamamen işlevsel olarak web tabanlı uygulamalar sunar. Uygulamalar genel olarak kullanıcılara yöneliktir ve e-posta, ERP, CRM, proje takibi ve dahasını kapsayabilir.

Bulut Bilişim Nerelerde Kullanılır?

Oldukça işlevsel olan bulut bilişim teknolojisi, birçok alanda kullanıcılara hizmet verir. Özellikle şirketler tarafından sıkça kullanılan bulut sistemleri, veri yedekleme, e-posta hizmetleri, olası veri kaybını önleme, büyük ölçekli veri analizleri ve çeşitli internet uygulamaları gibi alanlarda kullanılır. İnşaat sektörü gibi geniş bir sektör içerisinde de yer alan bulut bilişim sistemleri, BIM yazılım trendleri arasında yer alıyor. Günümüzde hemen hemen her sektörde kullanılan bulut sistemleri sayesinde veri güvenliği ve istenen veri akışı kolaylıkla sağlanırken, maliyet avantajları ile de bu sistemler sıklıkla tercih ediliyor.

Bulut Bilişimin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Bulut bilişim tarihçesi 1950’lere dayanan bir sistemdir. Maliyetten tasarruf etmek ve daha verimli çalışmak isteyen şirketler için öne atılan bu düşünce, ilk olarak 2006 yılında Amazon S3 ile gerçek anlamda hizmet vermeye başladı.

Ortaya çıkış amacı ve sağladığı avantajlar arasında doğrudan bir ilişki olan bulut bilişim sistemleri; veri güvenliği, ucuz maliyet, çözüm odaklı uygulamalar, yüksek kapasiteli depolama hizmetleri, her zaman ve her cihaz üzerinden erişim, sınırsız veriden faydalanma gibi amaçları içerisinde barındırmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir