Bilişim sektörü için gelecekte hangi teknik becerilere ihtiyaç duyulacak?

Teknolojik ilerleme ile dünyadaki iş ekosistemi hızla değişiyor. Yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi (ML) gibi ortaya çıkan yeni çağ teknolojileri, daha otomatik bir geleceğe doğru ilerlerken iş piyasasını dönüştürüyor. Yaklaşan endüstri 5.0 devrimi, milyonlarca işi otomatikleştirerek sektörü sayısız yeni iş fırsatına yönlendirecek. Bu durumda, BT profesyonellerinin değişen ortama uyum sağlamaları ve bu mevcut pozisyonlar için gereken beceri setlerini geliştirmeleri gerekiyor.

İşte hızla değişen teknoloji sektöründe büyümek için öğrenilmesi gereken bazı yeni teknolojiler:

Yapay zeka ve makine öğrenimi

En çok talep edilen yetenekler Python, Java, R ve Doğal Dil İşleme ile ilgili yeteneklerdir. Yapay zeka ve makine öğrenimi araçlarını ve teknolojisini kullanma konusunda ustalaşmak; daha uygun, kişiselleştirilmiş ve yenilikçi ürünler ve hizmetler sunmak için gereklidir.

Bulut bilişim

Gittikçe daha fazla işletme, sunucu altyapılarından bulut çözümlerine geçiş yaptığından bulut bilişimde istihdam artıyor. Bulut platformları ayrıca yapay zeka ve makine öğrenimi ile ilgili çeşitli hizmetler de sunuyor.

AR, VR ve UX

İşletmeler, Metaverse için iki önemli teknoloji olan AR ve VR’ı geliştirmeye yatırım yapıyor. Ek olarak, çok kanallı pazarlamanın ortaya çıkışı göz önüne alındığında bu, müşterilerle kişisel bir bağlantı kurmak için kullanılabilir. Markalar, çevrimiçi marka oluşturma ve tanıma süreçlerinde artırılmış gerçekliğin önemini kabul ediyor.

BT endüstrisinde, şirketlerin daha fazla müşteri çekmesine yardımcı oldukları için kullanıcı deneyimi (UX) uzmanları yüksek talep görüyor. Potansiyel müşterilerle eğlenceli olan görsel etkileşimlerin, müşteri sadakati ile sonuçlanması daha olasıdır. Sonuç olarak, UI/UX hakkında bilgili, AR ve VR konusunda deneyime sahip programcılara artan bir talep var.

Blok zinciri (Blockchain)

Blockchain, uzmanlarına ve geliştiricilerine artan bir ihtiyaç duyan gelişmekte olan bir teknoloji sektörüdür. Blockchain teknolojisinde bilgi ve yetenekler kazanmak, başarılı bir kariyere adım atmak için yardımcı olabilir. Öyle ki önümüzdeki birkaç yıl içinde, küresel blockchain pazarının büyüklüğünün neredeyse %67 oranında artması bekleniyor. Ek olarak blockchain, uygun maliyetli güvenlik, verimlilik ve üretkenliğe katkıda bulunduğundan yüksek talep görüyor.

IoT (Nesnelerin İnterneti)

Sektörün gereksinimlerine bağlı olarak çeşitli sektörlere sahip farklı IoT uygulamaları geliştirilebilir. Programlama, güvenlik, bulut bilişim ve diğerleri de dahil olmak üzere bir IoT mühendisi olmayı öğrenmek için çeşitli teknik beceriler vardır. Bu alanlarda eğitim alındığında, IoT uzmanı olmak daha da kolaylaşacaktır.

IoT teknolojisi, çeşitli endüstrileri etkileyen en hızlı büyüyen sektördür. Raporlara göre, IoT küresel endüstrisinin muazzam bir şekilde büyümesi bekleniyor. IoT uzmanları bu nedenle yüksek talep görecek ve önümüzdeki günlerde önemli ücretler talep edecek.

Büyük veri analitiği

Gelişmiş analiz yöntemleri; terabayttan zettabayta kadar birçok kaynaktan ve boyuttan yapılandırılmış, yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış veriler de dahil olmak üzere devasa, çeşitli veri kümelerine uygulanır. İK’da analitik, büyük verilerin sıklıkla kullanıldığı ve talep gördüğü alanlardan biridir.

Full-stack Development ve DevOps

Full-stack geliştiriciler hem istemci hem de sunucu tarafında çalışabilme yetenekleri nedeniyle BT endüstrisinde en çok aranan çalışanlar arasındadır. Full-stack developer olmak için veritabanı yönetimi, sürüm kontrolü ve ön uç ve arka uç programlama gibi farklı alanlarda çok çeşitli beceri ve bilgilere sahip olmak gerekir. Çeşitli alanlardaki uzmanlıkları nedeniyle, bir yandan tonlarca para tasarrufu sağlarken bir yandan da teknoloji sorunlarını ele almak için çok önemlidir. Araçları ve altyapıyı geliştirmek, programları test etmek, sürdürmek, yükseltmek ve sunmaktan sorumlu olduklarından, benzer bir alan olan DevOps da çalışanların öğrenmesi için gereklidir.

Bilgi teknolojisi dinamiktir ve hızlı değişimlere uğrar. Çok rekabetçi BT sektöründe, geçerliliğini korumak için profesyonellerin sürekli olarak becerilerini geliştirmeleri gerekir. İşletmeler, mobil cihazların ve internetin kullanımı arttıkça müşterileri için dijital ürünler yaratmak amacıyla BT’yi benimsiyor. Bunları üretmek için müşteriyi anlamak ve amaçlarına ulaşmalarına yardımcı olacak bilgi teknolojisini kullanmak esastır. Bir kişi, yumuşak beceriler geliştirmeden önce çeviklik, eleştirel düşünme, analitik ve bilişsel yetenekler geliştirmelidir. Bu nedenle BT endüstrisinin geleceği, bu becerilerin bir kombinasyonunu gerektirecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir