BT sektörü gelecek vadeden 4 otomasyona odaklanarak yükselişe geçiyor

Günümüzden otomasyon her sektörü etkiliyor ve şirketlerin çeşitli alanlarda uzmanlar bulmasını gerektiriyor. Artık gündelik hayatta en az birkaç otomatik işlem kullanılıyor. Örneğin, kahve makineleri belirlenen saatlere göre ayarlanabiliyor ya da paylaşılan bir belgede e-posta yoluyla bir bildirim alınabiliyor. Bu nedenle, otomasyon çeşitli biçimleriyle her sektörü değiştirmeye devam ediyor. Örneklerdeki gibi bazı otomasyon çeşitleri zamandan tasarruf sağlarken, üretimde kullanılan robotik gibi diğer olanaklar da güvenliği artırıyor, maliyetleri düşürüyor ve yüksek kaliteli ürünler ortaya çıkarıyor.

Bununla birlikte otomasyonun faydaları, kuruluşlara mevcut teknolojiden hızla yararlanmak için ilham veriyor. Fortune’un yeni bir raporuna göre, küresel endüstriyel otomasyon pazarının 2029 yılına kadar yaklaşık 395 milyar dolar büyümesi bekleniyor. 2021’deki pazar payının yaklaşık 191 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde bu, ciddi bir artış olarak göze çarpıyor.

Robotlar insanların yerini alabilir mi?

Otomasyonun tüm sektörlerde hızla büyümesinin herkes tarafından kabul görmesi gerekiyor. Çoğu kişi yapay zeka (AI) ve robotik gibi teknolojilerin insanların yerine geçeceğini düşünse de hayatı kolaylaştıran bu teknolojiyi göz ardı etmemek büyük önem arz ediyor.

2020 Dünya Ekonomik Forumu İşlerin Geleceği raporu, otomasyon kullanımı yoluyla 85 milyon iş yerinin kapanabileceğini söylese de aynı rapor, akıllı makinelerin kullanılması sonucunda 97 milyon yeni iş rolünün ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

Popüler meslekler

Otomasyonun geleceği hakkında birçok bilinmeyen faktör olmakla birlikte, kullanımının artmaya devam edeceği de belirtiliyor. Bu da makineleri geliştirmek, bakımını yapmak, sorunlarını gidermek ve iyileştirmek için yeni yeteneklere ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor. Öyle ki otomasyonun birçok avantajından yararlanmak isteyen kuruluşların, ekipleri için kalifiye otomasyon uzmanları bulması gerekiyor. Bu nedenle, şirketlerin işe alım sürecinde nelere dikkat etmesi gerektiğini belirlemesi önemlidir.

1. Otomasyon uzmanı

Bir şirketin sürekliliğini sağlayan en önemli şeylerden biri iş süreçleridir. Bu süreçler otomatikleştirildiğinde, kuruluşlar verimliliğini artırabilir ve karlılıklarını iyileştirebilir. Ancak başarıyı sağlamak için bu süreçleri otomatikleştirecek uygun bir otomasyon uzmanı bulmak gerekiyor. Bu kişiler, bir kuruluşun süreçlerini baştan sona otomatikleştiren sistemleri, uygulamaları ve araçları geliştirmekle görevlendirilmelidir. Aynı zamanda geniş bir teknik uzmanlığa ve kod yazma, veri tabanlarını kurma, donanımı yapılandırma, işletim sistemlerini test etme ve daha pek çok yeteneğe sahip olmalıdır.

2. Yazılım mühendisi (Computer Vision)

Bilgisayarla görü teknolojisinde benzersiz bir otomasyon alanı bulunur. Bu teknoloji, tipik olarak insan görsel sistemi tarafından gerçekleştirilen görevleri otomatikleştirmeyi amaçlar ve nesnelerin internetinden (IoT) robotiğe kadar çok çeşitli uygulamalarda kullanılır.

Computer Vision yazılım mühendisleri, dijital görüntüler ve videolarla ilgili karmaşık görevleri tamamlamak için zamanlarını bilgisayarları programlamak için harcarlar. Bu, bilgisayarla görü modelleri geliştirmelerine, veri kümesi kitaplıkları oluşturmalarına ve çok daha fazlasına olanak tanıyan sağlam bir beceri kümesine sahip olmaları gerektiği anlamına gelir. Bu kariyer yolu ile ilgilenen kişiler, diğer görevlerin yanı sıra prototipler geliştirip test edebilmeli, arama motorları ve sistemleri oluşturabilmeli ve büyük ölçekli görüntü verisi işleme için yazılım modülleri geliştirebilmelidir.

3. Makine öğrenimi mühendisi

Gerçek otomasyon hem yapay zeka hem de makine öğrenimi (ML) gerektirir. Makine öğreniminde, bir süreçte ne olacağını tahmin eden verileri toplamak için bir algoritma kullanılır. Zamanla makine, ek programlamaya gerek kalmadan verilerden öğrenir.

Kuruluşlar, makine öğreniminin gücünü otomasyonla birleştirmek için bir makine öğrenimi mühendisine ihtiyaç duyar. Bu kişiler, makine öğrenimi uygulamaları tasarlamak, geliştirmek, programlamak ve uygulamaktan sorumludur. Bu da hem veri bilimi hem de yazılım mühendisliği hakkında niş bilgiye sahip olmaları gerektiği anlamına gelir. Bir makine öğrenimi mühendisinin teknik bilgisi, sistem tasarımı, veri yapılarının anlaşılması ve uygulamaları programlama becerisini içermelidir.

4. Robotik mühendisi

Birçok endüstri için üretim, iş başarısı için kritik öneme sahiptir ve birçok üretim tesisi, bir şekilde gelişmiş bir otomasyon biçimi olan robotiği kullanır. Bu makinelerin güvenli ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için şirketler, bunları geliştirmek, test etmek ve bakımını yapmakla görevli profesyonellere ihtiyaç duyar.

Robotik mühendislerin robotlar tasarlayabilmesi ve inşa etmesi, gerekli robotik süreçleri kodlayabilmesi ve bir robotun inşa edildikten sonra izleyeceği prosedürleri geliştirmesi gerekir. Bu kişilerin ileri düzeyde mühendislik, robotik ve programlama bilgisine sahip olması gerektiği anlamına gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir