DİJİTAL YER ALTI DÜNYASI

Dijital yer altı dark web’in derinliklerine girmek için “Tor” veya “Freenet” gibi benzer işe yarayan tarayıcılara ihtiyaç duyulur. Bu yazılımlar, internette birini bilinmezliğe en yaklaştıran araçlardır. Yani bağlantı kaynağınızı gizlemek için bağlantınızı binlerce sunucudan geçirir. Böylelikle internet trafiğinizin takibi zorlaşır. Kısacası her gün girmiş olduğunuz siteleri anonim olarak ziyaret etmiş olursunuz. Bu yazılımlar ve muadilleri dışında farklı bir tarayıcı kullandığınızda ise bulunduğunuz konumu ve ev ağınızı açık etmiş olursunuz. Tor yazılımı üzerinden devam edecek olursak, Tor takibi zor bir şekilde gizli bir iletişim kurma olanağı sağladığı için illegal yapılar ya da kişiler tarafından daha çok benimsenmiştir.

Çalıntı hesaplar, silahlar ve uyuşturucu gibi yüzlerce yasa dışı faaliyetlerin yürütüldüğü bir ortamın oluşmasına sebebiyet vermiştir. Örnek olarak Silk Road olarak adlandırılan dark web sitesi, alıcı ve satıcıların fotoğraf ve açıklamalar ile birlikte destekleyerek, anonim bir şekilde mal ve hizmetlerin takas edilebildiği bir pazar olarak bilinmektedir. Örneğin; bu sitelerde çalıntı banka hesapları, sahte para, silahlar, zırh deliciler, ATM hackleme rehberi, sahte pasaport, sahte sürücü belgesi, sahte diploma ve kiralık katiller de dahil olmak üzere akla gelebilecek her şey mevcuttur.

Bu yasa dışı faliyetler dışında terör örgütleri de bu gizlilikten faydalanarak, çeşitli propagandalar yapmak üzere kullanabiliyor. Dark web ya da diğer bir adı deep web, her gün kullanmış olduğunuz yüzeysel internetten, yüzlerce kat daha büyük ve en derin illegal sırların saklandığı içeriğe sahiptir. Ayrıca “Grams” adı verilen Google benzeri arama motoru üzerinden aramalar gerçekleştirilebiliyor. Dark web’in çok daha derin bölümlerinde, gerçek dünya da olduğu gibi online suçların bir işlemden önce tanıtılması ve mevcut bir üye tarafından kefil olunması gerekiyor. Buradaki faaliyetler yasa dışı chat odalarında ya da davet usulü ile çalışan forum siteleri aracılığıyla organize ediliyor.

Bu yasa dışı faaliyetlere örnek vermek gerekirse;

Korsan içerikler, uyuşturucular, sahte para, çalıntı ve lüks elektronik cihazlar, kartlar ve hesaplar, kiralık katiller hatta organ kaçakçılığı gibi bazı yasa dışı faaliyetlerin yapılabildiği iddia ediliyor.

Bu sitelerde binlerce terabyte boyutlarında çalıntı film, şarkı, oyun ve kitap gibi içerikler, reçeteli ilaç ve karşısındaki insanları mutlak kontrol altına alabilmeyi sağlayan maddeler, yüksek kaliteye, alınan miktara ve para birimlerine göre değişiklik gösteren banknotlar… Çalıntı eşya ve her ülke ya da bankadan hesap kartı hackleme, kart kopyalamanın yanı sıra insanlık dışı faaliyetler sağlayan tüccarlar, askeri eğitimlerden ya da çeşitli ülkelerden madalya kazandıran keskin nişancılık yeteneklerinden bahsediyorlar. Morglardan ya da mezarlıklardan çalınan organların bu mecralardan satılabildiği hatta gelir düzeyi düşük fakir insanların organlarını satmaya zorlayarak ya da insan kaçakçılığı yoluyla bu dehşet faaliyetlerin sürdürüldüğü de iddia ediliyor.

Yukarıda bazı yasa dışı faaliyetlere örnek verdim. Ne yazık ki bu karanlık dünya da, değinmediğim çok daha dehşet faaliyetlerde mevcuttur. Önemli bir nokta dark web’in yasal ve illegal faaliyetlere ev sahipliği yapabilmesi nedeniyle kullanıcıların bu ağı kullanırken dikkatli olmaları ve yasalara uymaları gerektiğidir. Polislerin ve ajanların bu dünyada oldukça aktif olduğunu ve illegal yollarla burada yer alan kişilerle ilgili aksiyonlar aldığını ayrıca belirtmek isterim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir