IoT’ ye başlamak için proje fikirleri

Nesnelerin İnterneti hakkında kavramsal düzeyde yazılmış pek çok şey bulunuyor, ancak çoğu somut bir şey içermiyor. Teknik beceri düzeyiniz ne olursa olsun, gerçek bir IoT projesine başlamak istiyorsanız, eğitimlerle bunu başarabilirsiniz.

Bir IoT projesi için neler gerekir?

Bir IoT projesine başlamadan önce düzgün bir planlama yaptığınızdan emin olmak isteyeceksiniz çünkü işin içine donanım unsuru girdiğinde yineleme çok daha pahalı hale gelir. IoT projenizi planlarken göz önünde bulundurmanız gereken başlıca şeyler bulunuyor:

Donanım

Projenizin kapsamına bağlı olarak, donanım en pahalı kısım olabilir, bu nedenle kaçınabiliyorsanız gereğinden fazla harcama yapmadığınızdan emin olmak isteyeceksiniz. Hobi projeleri veya prototipleme için çok sayıda IoT cihazı mevcuttur. Bunlar genel olarak mikro denetleyiciler ve tek kartlı bilgisayarlar (SBC’ler) kategorilerine ayrılabilir.

Mikrodenetleyiciler CPU, RAM ve depolama alanı açısından minimum kaynaklara sahip küçük bilgisayarlardır. Belirli görevleri yerine getirmek üzere programlanmışlardır ve tam bir işletim sistemine sahip değildirler. Tek kartlı bilgisayarlar, tam işletim sistemlerini çalıştırmak için yeterli kaynağa sahip olan ve çok çeşitli kullanım durumları için kullanılabilen genel amaçlı bilgisayarlardır.

Hangi donanım türünü seçeceğiniz proje gereksinimlerine bağlı olacaktır. Görevi gerçekleştirmek için yalnızca düşük güçlü bir mikrodenetleyiciye ihtiyacınız varsa, ihtiyacınız olmayan bilgi işlem kaynaklarına sahip bir SBC’ye para harcamak yerine bunu kullanmak daha mantıklıdır.

IoT araçları, çerçeveleri ve ekosistemi

Bir IoT projesi planlarken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husus da size zaman kazandıracak ve işleri kolaylaştıracak araçların hangileri olduğudur. Bu bölümde, projeniz için neyin mantıklı olduğuna karar vermek için araştırmanız gereken birkaç farklı alan bulunuyor.

Ağ protokolleri

Bant genişliği hızı ve ağ güvenilirliği IoT projeleri için büyük zorluklar olabilir. Cihazlarınızın güvenilir WiFi olan yerlerde konuşlandırılacağını biliyorsanız, bu önemli bir sorun olmayacaktır, ancak cihazların sahada olacağı projeler ve internet bağlantısı için farklı ağ protokollerini göz önünde bulundurmanız gerekecektir. İletişim için seçtiğiniz ağ protokolü, cihazın pil ömrü, verilerin güvenilirliği, bant genişliği maliyetleri ve geliştirme hızı gibi konularda önemli bir etkiye sahip olabilir.

Entegrasyon ve otomasyon araçları

IoT’nin en önemli kısımlarından biri, teorik olarak bağlayabileceğiniz ve iletişim kurmalarını ve birlikte çalışmalarını sağlayabileceğiniz tüm çeşitli cihazlar olan “şeyler” yönüdür. Bu kodun tamamını kendiniz de yazabilirsiniz, ancak kod paylaşan aktif topluluklara sahip çeşitli çerçeveler de var.

IoT platformları

Projenizin bir diğer potansiyel bileşeni de özel bir IoT platformu veya IoT bulut hizmeti olabilir. Yaygın IoT uygulama özelliklerinin uygulanmasını ve yönetilmesini kolaylaştırmak için bunlardan birkaçı mevcuttur. Bunlardan birini kullanmanız gerekip gerekmediği, projenizin ölçeğine ve hangi özelliklere ihtiyaç duyduğunuza bağlı olacaktır. IoT platformları tarafından sağlanan bazı yaygın özellikler şunlardır:

Cihaz yönetimi: Bu, cihaz yazılımını ve yapılandırma ayarlarını uzaktan kolayca güncellemenizi sağlar.
Analitik: IoT platformları, genellikle API’ler veya diğer hizmetlerle yerleşik entegrasyonlar sağlayarak verilerinizi yayınlamayı ve analiz etmeyi kolaylaştırır.
Güvenlik: Birçok platform kimlik doğrulama hizmetleri sağlar ve verilerinizi şifreler.
Ağ oluşturma: IoT platformları genellikle uçtan buluta veri aktarımına izin veren bir tür özellik sağlar.

Veri depolama

Çoğu durumda, IoT projenizden üretilen veriler için bir tür kalıcı depolama alanı isteyeceksiniz. Bu geçmiş veriler daha sonra görselleştirme, analiz veya gelecekteki eğilimlere ilişkin tahminler oluşturmak için kullanılabilir. IoT verileri genellikle bir tür zaman serisi verisidir ve bu verilerin sorgulanması söz konusu olduğunda benzersiz özelliklere sahiptir.

IoT cihazlarınızdan üreteceğiniz veri hacmine bağlı olarak ilişkisel bir veri tabanı iyi olsa da zaman serisi verilerini depolamak için optimize edilmiş alternatif seçenekleri göz önünde bulundurmaya değer olabilir.

IoT projeleri için veri depolamaya yönelik bazı yaygın veri depolama seçenekleri şunlardır:

  • Zaman serisi veri tabanları
  • Veri ambarları
  • Sütunlu veri tabanları

Bunun nedeni, daha iyi veri sıkıştırması sağlamaları ve genellikle zaman serisi verileri üzerinde çalıştırılan OLAP (çevrimiçi analitik işleme) tipi sorgular için optimize edilmiş olmalarıdır. Sonuç olarak daha hızlı sorgu performansı, daha az donanım kaynağı gereksinimi ve verilerinizi depolamak için maliyet tasarrufu elde edilir.

IoT proje fikirleri ve örnekleri

1. Ev otomasyonu

IoT projeleri için yaygın bir başlangıç noktası, bazı temel ev otomasyonlarının kurulmasıdır. Bu genellikle bir şeyin evin etrafındaki çeşitli akıllı cihazları bağlamak için bir merkez olarak kullanılmasını içerir. Belirli bir örnek, akıllı kameralara bağlanmak için bir otomasyon aracını kullanmak ve ardından bir web kancası olayı kullanarak otomatik eylemde bulunmak olabilir.

Yapay zeka güvenlik kamerası

Daha gelişmiş ve pahalı bir ev otomasyon projesi, uç cihazın kendisinde görüntü tanıma yapabilen yapay zeka destekli bir güvenlik kamerası oluşturmak olacaktır. Bu örnek için, bir video akışından alınan görüntüler üzerinde hızlı bir şekilde çıkarım yapmak amacıyla yerleşik bir GPU’ya sahip bir cihaza ihtiyacınız olacaktır.

Örnek bir kullanım durumu, telefonunuza yalnızca güvenlik kamerasında gösterilen nesnenin türüne göre uyarılar göndermek olabilir. Günün saati gibi diğer koşullar da bir faktör olabilir. Örneğin, bir mağazada kameranız varsa ve kapanış saatinden sonra bir kişi tespit edilirse, bir uyarı göndermek mantıklı olacaktır çünkü bu, birinin içeri girdiği anlamına gelebilir.

Bahçe izleme

Bitkilerin izlenmesi, daha sonra daha karmaşık projelere genişletilebilecek bazı temel bilgileri öğrenmenize yardımcı olacak bir başka iyi başlangıç IoT projesidir. Bu örnekte, bir bitkinin toprağı hakkında veri toplamak için bir sensörden veri çekmek üzere bir mikrodenetleyici programlayabilirsiniz. Bu proje daha sonra robotik kollar veya diğer cihazlar kullanılarak sensör verilerine dayalı olarak bir bitkiyi otomatik olarak sulamak için genişletilebilir.

Hava kalitesi monitörü

Hava kalitesi sağlığınız ve performansınız üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir, bu nedenle hayatınız üzerinde hızlı bir olumlu etkiye sahip olabilecek kolay bir IoT projesi bir hava kalitesi sensörü yapmaktır. Bu örnek, PM2.5 seviyelerini (partikül madde) tespit etmek için bir IoT cihazını nasıl kullanabileceğinizi göstermektedir. Ayrıca karbondioksit gibi şeyler için ek sensörler de ekleyebilirsiniz. Verileriniz toplandıktan sonra, eşikleri tanımlayabilir ve bu seviyelere göre harekete geçmek için bunları araçlardan bazılarıyla entegre edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir