Masa başında çalışırken nasıl oturulmalı?

Gün boyu masa başında oturmak sağlıklı bir seçenek olmasa da oturma şekli ve günlük rutinde yapılacak birkaç küçük değişiklik ile saatlerce oturmanın sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek mümkün. Peki nasıl?

İş yerinde ya da evde bilgisayar başında çok fazla oturarak zaman harcıyorsanız omuz, boyun, bilek ağrıları ve göz yorgunluğu bir süre sonra kendisini hissettirecektir. Vücudumuzun anatomisi bütün gün bir klavyeye dokunmak veya bir fareye tıklamak gibi tekrarlayan faaliyetlerde bulunmaya, gözlerimizin anatomisi de saatlerce parlak bir monitöre bakmaya uygun değildir. Durumu daha da kötüleştiren şey ise bunun sürekli tekrar etmesidir. İş istasyonunuzu nasıl daha sağlıklı hale getireceğinize dair bazı ipuçları ise günlük rutinlerinizin vücudunuz üzerindeki etkilerini azaltacaktır;

Bacaklar: Uyluklar yere paralel, alt bacaklar ise dikey ve zemine 90 derece açıda olmalıdır.
Koltuk yüksekliği: Ayarlanabilir sandalyeler, ayaklar yerde veya bir ayak desteği üzerindeyken yükseklik, diz arkası ile aynı seviyede olacak şekilde değiştirilmelidir.
Kollar: Ön kollar yere paralel ve dirsekler vücuda yakın olacak şekilde üst kollar masaya 90 derece dikey olarak konmalıdır.
Bilekler: Bilekleriniz düz olmalı ve herhangi bir yere sabitlenmemelidir.
Sırt: Sırtınız dik veya hafif yatık olmalı ve hiçbir şekilde bükülmemelidir.
Ayaklar: Ayaklar, bacakların alt kısmına 90 derece olmalıdır.
Görüş: Görüş açısı, dümdüz ileriye bakma ile yatay olarak 35 derece altında olmalıdır.

Ekipman kullanımı

Rahat ve doğru oturma pozisyonundan sonra, kullandığınız tüm ekipmanı da doğru bir şekilde yerleştirmek gerekir;

Klavye: Dik duruşunuzu koruyabileceğiniz yükseklikte, kollarınız yanlara doğru gevşek, dirseklerinizden ve bileklerinizden 90 derecelik açı yapacak şekilde yerleştirilmelidir.
Mouse: Düz bir bilekle erişilebilmesi için dirseğinizle aynı seviyede olmalıdır. Uzun süreli kullanımlarda dirsek veya ön kol desteklenmeli ve parmaklar fare düğmelerinin üzerinde gezinmek yerine, düğmelerin üzerinde durmalıdır.
Monitör: Doğrudan önünüze yerleştirdiğiniz monitörün yüksekliği, herhangi bir aşırı boyun hareketi olmadan tüm ekranı görmenizi sağlamalıdır. Parlamayı en aza indirmek için de ekran eğik olmalıdır.
İş belgeleri: Belgelerdeki metni bilgisayara aktardığınız bir iş yapıyorsanız, boyun ve göz yorgunluğunu önlemek için bir belge tutucu ile evrakları göz hizanıza yerleştirmelisiniz.
Telefon: Telefon kolayca erişilebilecek bir yerde olmalıdır ve aynı anda yazıp konuşmanız gerekiyorsa, kulaklık en iyi seçenektir.

Masanızda hareket etmeyi unutmayın

Vücudumuz hareket etmek için tasarlandı. Bu yüzden belirli aralıklarda hareket de edilmelidir. Masanızda gerinmeyi, koltuğunuza yaslanmayı ve bacaklarınızı ve kollarınızı esnetmeyi ihmal etmemelisiniz. Öte yandan, bütün gün omuzlarınızı kamburlaştırarak oturmanın neden olduğu omuzlarınızdan ve boynunuzdan gelen baskıyı azaltmak için de birkaç omuz kaldırma hareketi yapmalısınız. Göz yorgunluğunu ve gerginlik oluşumunu önlemek için de düzenli molalar vermelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir