Sosyal Medyada Kuşaklar

Sosyal medyada kuşak farklılıkları

Y kuşağı, Z kuşağı, X kuşağı artık gün için de sürekli duyduğumuz kelimeler aralarında yer alıyor. Bu kadar duyuyoruz ama nedir bu kuşakların arasındaki farklılıklar? Gelin birlikte bakalım.

Kuşak farklılıkları; teknolojik, sosyal, ekonomik ve politik değişimlerin, toplumların sahip oldukları kültürün mevcut yapısını değiştirmesi sonucu çıkmıştır. Bu unsurlardan dolayı farklı zaman dilimlerinde doğan kuşakların davranışlarında farklılaşmalar meydana gelmiştir.

Peki ben hangi kuşaktayım diyorsanız aşağıdan ulaşabilirsiniz.

  • 1925-1945 yılları arasında doğanlar; Sessiz Kuşak
  • 1946-1964 yılları arasında doğanlar; Bebek Patlaması Kuşağı
  • 1965-1979 yılları arasında doğanlar; X Kuşağı
  • 1980-1999 yılları arasında doğanlar; Y Kuşağı
  • 2000 yılı ve sonrasında doğanlar; Z Kuşağı

Kuşak farklılıkları sosyal mecralara nasıl yansıdı?

Z Kuşağı

Çağımızın yeni bireyleri, diğer kuşaklara göre en büyük özellikleri teknolojiyi çok çok iyi anlıyor olmaları. Z Kuşağına aslında internet kuşağı da diyebiliriz. Bu kuşak doğrudan teknolojinin içine doğan çocuklardan oluşuyor. Özellikle internet aracılığıyla sosyalleşmeyi tercih eden Z kuşağı için sosyal medya, sosyal hayatın tamamen kendisi. Onların dijital ortamda ulaşılabilir olmaları oldukça kolay. Arkadaşlıkları genelde sanal ortamda ediniyorlar, arkadaşlarıyla dışarıda vakit geçirirken de sosyal medyayı oldukça sık kullanıyorlar.

Y Kuşağı

Y kuşağı X ve Z kuşağı arasında köprü vazifesi görüyor da diyebiliriz. Her iki kuşakla da anlaşabilen ama en çok farklılığı X kuşağıyla yaşayan bir nesil. Çünkü X gibi teknolojiyi yetişkinlikte değil, çocukluklarında görmeye başladılar ama hızlıca adapte oldular. Bu sayede de teknolojik anlamda donanımlı bir kuşak ortaya çıktı. Günün çoğunu medya ve iletişim teknolojileri ile etkilişim halinde geçiriyor. Basılı medya araçları ve televizyona olan ilgileri oldukça az. Sosyal medyada var olmayı, paylaşım yapmayı ihmal etmiyolar. Y kuşağı sosyal medyada yer etmeye, kimlik oluşturmaya çalışırken, Z kuşağı doğrudan sosyal medyanın içerisine doğduğundan dolayı bunun için bir çaba sarfetmiyor.

Y kuşağı Z kuşağına göre biraz daha çekimser yaklaşıyor. En doğal halini, duygu düşüncelerini rahat rahat paylaşamıyor fakat Z kuşağı olduğu gibi, filtresiz ve özgürce kendi gerçekliğini yansıtmak için kullanıyor.

X Kuşağı

X kuşağı birçoğumuzun anne ve babasından oluşuyor diyebiliriz. Sosyal medyanın neresindeler diye merak ediyorsanız, onlar teknolojinin gelişmemiş olduğu bir zamanda dünyaya gelmişler ve şimdiki teknolojiye ayak uydurmaya çalışıyorlar. Onlar çalışma hayatına başladığında bilgisayar bile iş hayatında kullanılmıyordu. İnternetin doğuşundan kullanımına kadar her süreci yakından takip etmiş durumdalar. Onlar için internetin kendisi başlı başına bir devrim nitelğinde. Sınırlar, mesafeler hatta zamanı bile anlamlasızlaştıran bir keşif olarak görüyorlar. X kuşağının favori sosyal mecrası ise Facebook. Tabi diğer mecralarda da aktifler ve paylaşım yapıyorlar.

Sosyal medya platformlarınını hangi kuşak ne kadar kullanıyor?

Instagram sosyal medyanın en fazla kullanılan platformlarının başında yer alıyor. 35 yaş altı kullanıcı oranı %90 bu da demek oluyor ki Instagram Y ve Z kuşağına daha çok hitap ediyor.

Facebook 2 milyarı aşkın kullanıcısıyla hizmet vermeye devam etse de Y kuşağının çoğunluğu ve Z kuşağı Facebook’un artık kendilerine göre daha yaşlı kişilerce kullanıldığını, alternatif sosyal mecralar varken Facebook’un kullanımını gereksiz görüyorlar. Y kuşağının kalanı ise bu platformu sadece bilgi akışı için kullanıyor.

Twitter’ı en aktif kullananlar ise 18-29 yaş arasındakiler. Bu grubu 30-49 daha sonra ise 50-64 yaş aralığı takip ediyor.

Linkedin’e gelirsek 30-49 yaş arası kullanıcı sayısının en fazla olduğunu söyleyebiliriz. Fakat artık daha üniversiteden mezun olmamış gençler bile kendine bir profil oluşturarak network oluşturmaya başlıyorlar.

Youtube 2.5 milyarı aşkın kullanıcıyla dünyanın en büyük ikinci arama motoru olmuştur. Burada ise 18-34 yaş ve 35-49 yaş aralığındaki kişiler ağırlıklı olarak kullanıyor ve dakikada 2 milyon video gösterimi sağlanıyor.

“Ne kadar çok kuşak varsa o kadar zenginiz. Hepsine ihtiyacımız var.”