Staj, Kariyer, Şehir Seçimleri ve Tekhnelogos

Merhaba! Ben 2023 TehneStars ekibinden Ecem. Bu benim ilk blog yazım ve bu yazıda yaşadığım kararsızlık süreçlerimi, inanılmaz ve “İyi ki!” dediğim deneyimlerimi anlatacağım!

Dışarıdan bir gözle Tekhnelogos ve TekhneStars

İlk olarak Tekhnelogos ile tanışma hikayemden bahsetmek istiyorum! Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nde 4. Sınıf öğrencisiyim. Staj başvurusu yapma sürecim başladığında okul kulüplerinde aktif rol oynuyordum. Yine bir kulüp etkinliği için sponsor şirketler bulmamız gerekiyordu ve özellikle LinkedIn üzerinde bir araştırma yapmaya başladım. Bu şirketler arasında Tekhnelogos dikkatimi çekti ve takibe aldım. Birkaç gönderilerini gördükten sonra Instagram sayfalarını da takibe aldım ve sosyal medya yönetimine çok değer verdiklerini gördüm. Etkinliğimiz ne yazık ki yaşadığımız deprem felaketi sebebiyle iptal edildi, çalışmalarımızı sonlandırmak zorunda kaldık.

Aradan haftalar geçti, her zorunlu stajı olan öğrenci gibi ben de bu stresli süreci yaşamaya başladım. Sürekli başvuru yapıyor, sürekli ret cevabı alıyor ya da hiç cevap almıyordum. Ayrıca başvuruların geri dönüş süreci çok uzundu ve bu beni umutsuzluğa sürüklüyordu. Bir gün Tekhnelogos’un staj programını gördüm, TekhneStars! İnternet sitesi üzerinden programı ve şirketi daha detaylı inceledim. Adaylardan yüksek okul notları ya da mükemmel İngilizce seviyesi değil, öğrenme hevesi ve enerji bekliyorlardı. Böyle bir programa tabii ki çok heveslenmiştim ve başvurumu yaptım.

Kısa bir süre sonra mülakatlar için olumlu dönüşüm yapıldı, İK mülakatımı gerçekleştirdim. Sevgili Büşra Hanım beni ve ne istediğimi anlayabilmek için hep cana yakın bir tavırla yaklaştı. Yine birkaç gün sonra teknik mülakat için sürecimin olumlu ilerlediğini öğrendim. Teknik mülakat sürecinin nasıl ilerleyeceğine dair bir bilgilendirme bile aldım. Aslında bu bilgilendirme bile staj programına ne kadar özenildiğini belli ediyordu. Teknik mülakatımı da sadece cevap vermediğim, sorular sorarak ve öğrenerek geçirdim! Eleme süreci bitince staj programına kabul edildiğimi öğrendim, tabii ki sevinçten havalara uçtum!

TekhneStars Adına!

Staj için şehir değiştirmek

Bahsettiğim gibi İzmir’de yaşıyordum ve staj programı için şehir değiştirme kararı bu süreçten daha stresli oldu diyebilirim. İstanbul gibi bir metropolde konaklama sıkıntısı beni düşündürüyordu. Daha önce burada yaşamamıştım ve endişelerim vardı. Bu karar için kendi içimde birkaç değerlendirme yaptım.

  • Kendini tanımak

Her zaman yeni yerlere yerleşme konusunda hazır ve rahat bir insandım. Gezmek, görmek, kendi ayaklarımın üstünde durmak bana muazzam hissettiriyordu. Öğrencilik hayatımın bittiği ve gerçek hayata geçtiğim bu zaman dilimindeyse bu adımlar daha ciddi gelmeye başladı, daha yavaş.

İstanbul, Türkiye’nin yazılım sektörünün merkezi halinde, burada yaşamak ve çalışmaksa kimi insanlar için sabır gerektiriyor. Çoğu yazılımcı gibi ben de İstanbul’da çalışmak hakkında düşünüyordum. Öyleyse neden gidip görmüyordum?!

İstanbul’u deneyimlemek, hem de bunu gerçekten çalışırken yaşamak yetişkin hayatı için spoiler olabilirdi! Aynı zamanda İstanbul gibi bir şehirde görmek isteyeceğim onlarca tarihi yer ve deneyimlemediğim etkinlik olanağı vardı. Sosyal anlamda da kazanımlarım olacaktı!

  • Şirketi tanımak

İK uzmanımıza aklımdaki endişelerden bahsettiğimde bana her şartta bu sorunları çözebileceğimizi söyledi. Bu, en baştan benim için önemli bir yaklaşımdı. Staj sürecinde incelediğim kadarıyla şirketin gerçekten çalışanlarına değer verdiğini gördüm. Önemli günler, motivasyon etkinlikleri, herkesin herkesle kurabildiği iletişim, uzaktan çalışma özgürlüğü, çevreci projeler ve daha nicesi…

Hepsi bir araya gelince “Evet” dedim, bu şirketin enerjisi beni kendine çekiyor 🙂

Biz gençlerin tam da buna ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Çoğu zaman stajyer öğrenciler bu tür ortamlarda çalışma fırsatı bulamıyorlar ve verimsiz bir staj geçiriyorlar. Ayrıca kariyerlerinden beklentileri de öğrendikleri kötü çalışma koşullarının üstüne çıkamıyor, bu yüzden staj programlarının bizler için çok değerli olduğunu düşünüyorum.

Sonuç

Bu yazıyı İstanbul’da yazıyorum. Daha ilk günden çiçeklerle karşılandığım özel bir programdayım!

Şirket için hazırladığımız projedeyse frontend ekibindeyim. Öğrendiklerim sadece kodlamayla kalmıyor. Ekip toplantıları, ekip çalışması üzerine sosyal eğitimler ve farklı departmanlar arası iletişim gibi konularda da deneyim kazanıyorum.

Ekip Çalışması Eğitimi

Go Kart Etkinliğimiz

Bu yazımı bile destekleyen bir topluluk içindeyim ve çok mutluyum. Bize heves veren, önemsediğini belli eden bir ekipte geliştiğimi hissediyorum.

Laf aramızda İstanbul’da yaşamak konusunda hâlâ kafam karışık olsa da “İyi ki Tekhnelogos” diyorum! Benim staj yolculuğum bu kadardı! Siz, siz olun ışığınızı söndüren değil, sizi yıldızlardan daha parlak hissettiren insanlarla bir arada çalışmak için bir kere bile düşünmeyin!

İlk hissettiğim duygular olan sevgi ve güven çok teşekkür ediyorum! Yeniden bir arada olmak için hevesle bekliyorum!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir