Tekhnelogos’un staj programı TekhneStar’da bir yazılımcı adayı olarak neler deneyimledim?

Merhaba, bu blog yazımda sizlere 2022 TekhneStars sürecinde neler yaşadığımı, sürecin nasıl ilerlediğini ve yeni adayların neler ile karşılaşacağıyla ilgili bilgi vermeye çalışacağım.

Öncelikle TekhneStars süreci başlamadan önce TekhneStars programına katılım için bir ön bilgilendirme başvurusu yapmamız gerekiyordu. Bu başvuru tamamen hangi departmanda çalışmak istediğimiz önceliklerimizin ve hedeflerimizin neler olduğu gibi bilgilerden oluşuyordu.

İnsan Kaynakları departmanıyla görüşmem nasıl geçti?

Başvuru formunu tamamladıktan sonraki aşamada insan kaynakları ekibiyle görüşme yapmamız için mail yoluyla iletişime geçildi. İnsan kaynakları görüşmesi benim için oldukça samimi ve sohbet niteliğinde geçti. Bu konuşmada neler yaptığım, hangi konularda ilerlemek istediğim, staj sürecinde neler yapacağım, teknik ve kişisel becerilerimin neler olduğu gibi konular üzerinde konuştuk. Ayrıca bu aşamada şirketin hangi fikirleri benimsediği, hangi yazılım alanlarında geliştirmeler yaptığı ve hangi ürünleri sektöre kazandırdığı hakkında bilgi aldım.   

Teknik mülakat süreci nasıl ilerliyor?

Sonraki aşamada teknik mülakat ile ilgili bir geri bildirim maili aldım. Bu mailde teknik mülakatta kimler ile görüşeceğimiz hakkında bilgiler yer alıyordu.

Ben ilk başvuruda Backend alanına yönelimimin olduğunu belirttiğim için teknik mülakatıma Backend alanında uzman olan Bora Bey ve Emre Bey yer aldılar. Teknik mülakat benim için oldukça tecrübe doluydu, 30 dakika sürmesine rağmen birçok şey öğrendim diyebilirim. Ayrıca mülakat tamamen soru-cevap şeklinde değildi. Bizden geçmiş bilgilerimiz ve verdiğimiz cevaplarla birlikte sorunlara nasıl yaklaştığımızı, çözüm için nasıl fikirler yürüttüğümüzü ve neler yaptığımızı anlatmamızı istediler.

Tüm bu mülakat süreçleri geçtikten sonra başarılı olduğum konusunda bir geri dönüş mail’i aldım.

TekhneStarslı olduktan sonra neler yaptım?

İlk iş günümde şirket içerisindeki insan kaynakları departmanı çalışanları eşliğinde tüm stajyerlerin birbirleriyle tanışması ve şirketi yakından tanıyabilmesi için bir oryantasyon gerçekleştirdik. Tüm stajyer arkadaşlarım oldukça samimi ve sıcak kanlıydı bu konuda insan kaynakları departmanının büyük rolü olduğunu düşünüyorum. İletişim ve paylaşım konusuna oldukça önem veren bir stajyer ekibiydik.

İçtenlikle söyleyebilirim ki şirketin ilk günlerinde hiç yabancılık çekmedim. Bu benim aşırı sosyal olmamdan ya da daha az sosyal olmamdan kaynaklanan bir durum değildi. Şirket içerisindeki ekipler oldukça sıcakkanlıydı. Bu durumun şirketin önceki yıllarında da staj programları yürütmesiyle ilgili olduğunu düşünüyorum.

Mentorlerle bir araya gelme sürecimiz

Daha sonraki süreçte her TekhneStars ekibi üyesi için mentor atamaları gerçekleşti. Mentor atamaları stajyerlerin yönelimleri üzerine gerçekleştirilmişti. Örneğin; Ben Backend alanına yönelim gösterdiğim için mentorüm de Backend alanında uzmandı. Aynı şekilde Frontend ya da diğer alanlar içinde bu durum aynıydı. Mentor atamaları gerçekleştikten sonra mentorlerimizle birlikte staj sürecinde neler yapacağımız, hangi kaynakları kullanacağımız, hangi yapı ve sistemleri öğrenmemiz gerektiği konusunda konuştuk ve bir yol haritası çizdik. Staj süreci ortalama iki ya da üç ay sürecek şekildeydi. Bu süreçte ilk birkaç hafta bize verilen görevler ve öğrenmemiz gereken konular üzerinden ilerledik. Ancak öğrenimlerimiz mentorlerimiz tarafından sıklıkla kontrol ediliyor ve ilerlemelerimizi inceliyorlardı.

Ayrıca öğrenim görmek için şirketin kaynaklarından yararlanabiliyorduk. Bu öğrenim sürecinin amacı tüm TekhneStars ekip üyelerini belirlenen konular üzerinde eşit seviyede bilgi sahibi olmasıyla ilgiliydi. Ekip oldukça renkli ve farklı kişilerden oluşuyordu henüz yeni başlayanlar, daha deneyimliler, farklı ilgi alanları olanlar. Örneğin; bazı arkadaşlarım robotik ve yapay zeka konusunda daha bilgiliyken bazı arkadaşlarım veri analizi ve işlenmesi konusunda daha deneyimliydi. Bu birkaç haftalık öğrenim sürecinde seçtiğimiz alana göre herkes alanında bilgi sahibi olacaktı. Bunu yapmamızın en büyük nedeni ise bu öğrenim sürecinin sonunda geliştireceğimiz projeydi. Bu projede kullandığımız yapıları konusunda herkes fikir sahibi olmalıydı ve böylece süreçten kopmamalıydı.

Proje geliştirme serüvenimiz

Şimdi geliştirdiğimiz bu proje hakkında bilgi vereyim. Öncelikle bu konuda oldukça şanslı olduğumuzu düşünüyorum çünkü gerçek anlamda kullanılabilir bir ürün ortaya koyduk. Staj süreci, önceden bizim için planlanmıştı. Bu plana göre ilk birkaç hafta eğitim niteliğinde geçmişti ancak bu eğitimden sonra öğrendiğimiz konuları gerçek bir projede deneyimleyebilmemiz adına bizden bir envanter yönetim sistemi yapmamızı istediler. Aslında hazırda kullanılan bir envanter yönetim sistemi mevcuttu ancak sıfırdan bir proje yapmamızı talep ettiler. Biz de mentorlerimizle birlikte bu projenin Backend’inde .NET Core ve Fronend’inde ise ReactJS kullanma kararı aldık.

Projeye başlamadan önce projenin gereksinimlerini, bizden nelerin istendiğini ve eski envanter yönetim sistemindeki eksikleri belirledik. Daha sonra bu eksiklikleri kapsamlı bir doküman haline getirdik. Bu süreçleri mentorlerimiz eşliğinde gerçekleştirdik böylece daha doğru sonuçları elde ettiğimizi düşünüyorum.

Daha sonra TekhneStars ekibiyle beraber toplantılar gerçekleştirerek sürecin nasıl ilerleyeceğini planladık. Toplantıda görev dağılımını, projeye nereden başlanacağını, hangi mimarinin kullanılacağını ve ekiplerin nasıl dağılacağını konuştuk.

Projeyi yürütürken öncelikle planlamaya uygun olarak yapmamız gereken entegrasyonları gerçekleştirmeye çalıştık. Karşılaştığımız sorunları öncelikle araştırmalar yaparak çözmeye çalıştık, çözemediğimiz sorunları çalışma arkadaşlarımıza ve mentorlerimize danıştık. Çok fazla yeni mimari, yazılım aracı ve kod standardı öğrendiğimi söyleyebilirim. Ayrıca projeyi geliştirirken tamamen şirketin standartlarına uygun bir proje olmasına dikkat ettik. Hata ya da eksik yaptığımız yerlerde mentorlerimizden yapıcı geri dönüşler aldık ve daha doğru şekilde ilerlemeye özen gösterdik. Ayrıca kodlarımızın ve entegrasyonlarımızın mentorler tarafından denetlenmesi için Github gibi yapılar kullandık böylece hem Github konusunda daha fazla tecrübe edindik hem de daha rahat bir şekilde çalışabiliyorduk.

Eğitim içerisinde eğitim fırsatı yakaladım.

Süreç ilerlerken bir yandan da yüz yüze kişisel gelişim eğitimleri ve online yazılım eğitimleri aldık. Projede loglama, transaction yönetimi, cache mekanizmaları, güvenlik önlemleri, yazılım testleri gibi öğrenmek istediğim konuları deneyimleme fırsatı buldum. Tabi herkes kendi yönelimine göre bir ilerleme gerçekleştirdi diyebilirim.

Sonuç olarak proje belirlenen tarihin biraz ilerisinde tamamlanmış olsa da şuan şirketimizde kullanılan envanter yönetim sistemi 2022 TekhneStars ekibi tarafından yapılıp ürün haline getirildi. Biz de yazılım sektörüne hizmet eden ve insan ihtiyacını karşılayan bir üründe yer alma deneyimi elde ettik.

Bu süreçte benimle beraber yer alan tüm ekip arkadaşlarıma ve mentorlerime teşekkür ediyorum.

Benim için oldukça keyifli, verimli ve deneyim dolu üç ay geçti. Bu üç ayın sonunda Tekhnelogos ekibine katıldım ve gelişimimi devam ettirmeyi sürdürüyorum.

Umarım yeni Starlara biraz fikir verebilmişimdir, yararlı olması dileğiyle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir