Yazılım Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliğinin Farkı

“Sahi nedir bu yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği arasındaki fark?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Özellikle üniversite tercih dönemlerinde sıkça sorulan, gençlerin tercihlerini etkileyen “yol ayrımı” sorusu diye nitelendirsek yeridir. Ben de aynı soruyu sormuş birisi olarak sizi yalnız bırakmak istemedim. Yazımın sonlarında yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği arasındaki farkların neler olduğunu öğrenmekle kalmayacak aynı zamanda yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliğinin neler olduğunu da öğreneceksiniz. Şimdiden keyifli okumalar dilerim.

Yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği teknoloji dünyasının iki önemli dalıdır. Bu iki mühendislik dalı bilgisayar sistemlerini tasarlama, kurma, geliştirme ve bakımını sağlar. Fakat ikisinin ayrılan noktaları mevcuttur. Not: Zaten ayrılan noktaları olmasaydı isimleri aynı olurdu öyle değil mi?

Şimdi gelelim sırasıyla mühendisliklerimizi ele almaya;

Yazılım Mühendisliği Nedir?

Yazılım mühendisliği bilgisayar donanımından ziyade bilgisayar yazılımı ile ilgilenir. Bu yazılımın yaşam döngüsünü yönetmeyi amaçlar. Gereksinimlerini analiz eder, tasarlar, oluştur, kodlar, test eder ve son ürünü yönetir. Gerçek dünya problemlerini ve bu problemlerinin çözümlerini bilgisayarın anlayacağı koda döker.

Yazılım mühendisleri bilgisayar oyunları, iş uygulamaları, güvenlik uygulamaları, web siteleri, savunma, bankacılık gibi bir çok alanda yazılım tasarlar, üretir ve geliştirir. Özellikle bankacılık, havacılık ve savunma gibi alanlarda yazılımda hataya yer yoktur. Yapılacak olan en ufak hata insanların canlarına zarar gelmesine veya yüksek seviyelerde maddi hasar almalarına yol açabilir. Yazılım mühendisleri analitik düşünme becerileri yüksek, hayal gücü geniş ve stratejik düşünme yetkinliğine sahip bireylerdir. Teknolojiye sürekli artan bağımlılık nedeniyle yazılım mühendisliğinin geleceği parlak olarak görülmektedir.

Bilgisayar Mühendisliği Nedir?

Bilgisayar mühendisliği donanım ve yazılımın entagrasyonu olmak üzere daha geniş bir yelpazeyi kendinde barındıran mühendislik dalıdır. Mikroçip, devre, işlemci, bilgisayar sistemlerinde veya cihazlarında bulunan diğer bileşenleri tasarlamayı, üretmeyi, geliştirmeyi amaçlar.

Geleneksel olarak bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliği karışımı olarak görülsede son yıllarda ayrı bir disiplin olarak yer edinmiştir. Bilgisayar mühendisleri havacılık, telekomünikasyon, enerji üretimi, savunma gibi bir çok alanda çalışmaktadır. Dünya genelinde talebe yetişilemediği için ortaya çıkan çip krizlerinin yaşandığı bu zamanlarda çarpıcı bir şekilde bilgisayar mühendislerinin önemi ortaya çıkmış ve giderek artmaktadır.

Yazılım Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği Arasındaki Fark?

Buraya kadar Yazılım Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği üzerine bilgilendiğimize göre şimdi farklarını da görüyorsunuzdur. Kısaca Yazılım Mühendisleri bilgisayarın sanal kısmına daha çok odaklanıp bilgisayar sistemlerinin yazılım bileşenleriyle daha fazla ilgilidir; Bilgisayar Mühendisleri ise bilgisayarın fiziksel kısmına daha çok odaklanıp donanım ve yazılım bileşenleriyle daha fazla ilgilenir diyebiliriz.Ek olarak eğer siz de yazılım ürünleri geliştirmek istiyorsanız ve bilgisayarın sanal kısmıyla ilgilenecekseniz, iki mühendislik dalı da sektörde aynı pozisyonlarda çalışmakta ve bu fark iş ilanlarında ve alımlarında aranmamaktadır.

Umarım aklınızdaki soruları bir nebzede olsa gidermişimdir. Buraya kadar vakit ayırıp yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir