Yeni bir yapay zeka film festivali başlıyor!

Gelişmekte olan yapay zeka araçlarının iyi, kötü ve çirkin yönlerine odaklanan yeni bir film festivali başlıyor. AI Uluslararası Film Festivali, yapay zekanın toplumsal etkilerini keşfetmeye odaklanan veya projelerini üretmek için yapay zeka araçlarını kullanan yaratıcıların dünyanın dört bir yanından yaklaşık 60 filmden oluşan bir listede perde açmaya hazırlanıyor.

12-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan etkinlik, sorgulamaya dayalı doğal dil işlemcileri ChatGPT ve Bard gibi yapay zeka araçlarında ve DALL-E, Jasper ve diğerlerini içeren görüntü oluşturma motorlarında son zamanlarda yaşanan gelişmeleri takip eden bir ilgi, tartışma ve yorum dalgası yaratacak.

AI Film Festivali’nin kurucusu Bert Holland, rekabetçi festivalin 30 ülkedeki film yapımcılarından yaklaşık 200 başvuru aldığını ve animasyonlu kısa filmlerden uzun metrajlı filmlere kadar çeşitli çalışmaları içerdiğini söylüyor. Belgesel keşifler, komedi dönüşleri ve yapay zeka sistemlerinin yol açtığı kasvetli gelecek hikayelerinin hepsi bu karışımda yer alıyor.

Holland, festivalin hızla gelişen yapay zeka araçlarının mevcut ve gelecekteki etkileri hakkındaki konuşmayı ve anlayışı genişletmeyi amaçladığını belirtiyor. Ayrıca, “Yapay zeka yıllardır geliştiriliyor ve büyük bir ilerlemeye tanık olduk. İnsanların daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğuna dair artan bir endişe var. Bu teknoloji dünyanın yaşayacağı pek çok değişimin itici gücü olacak ve bizim de bunlara hazırlıklı olmamız gerekiyor.” diyor.

Holland, festivalin Utah lise ve üniversite öğrencilerine açık, 1000 doların üzerinde para ödülü ve AI Uluslararası Film Festivali ödül töreninde bir gösterim sunan bir yarışma da içerdiğini vurguluyor.

Öğrenci katılımcılar ChatGPT, AI oyun teknolojisi veya her ikisini de kullanarak herhangi bir türde 1 ila 5 dakikalık filmler oluşturabilir ve üretebilirler. Festival organizatörlerine göre, başvurular yerel üniversiteler, kolejler ve eğitim kurumlarıyla ortaklaşa uluslararası film yapımcıları, festival personeli ve öğretim üyeleri tarafından değerlendirilecek. Öğrenci filmleri için son başvuru tarihi ise 10 Mayıs.

Holland, festival filmlerinden yaklaşık 40’ının gösterimlerinin 12-14 Mayıs tarihlerinde Park City’deki Metropolitan Redstone Sinemaları’nda yapılacağını ve ayrıca festival içeriğinin genişletilmiş bir listesini içeren sanal seçeneklerin de olacağını belirtiyor.

Festivalde gösterilmek üzere seçilen “Tatlım, Ben Geldim” adlı örnek film bir katil, kurban, yapay zeka asistanı, müşteri hizmetleri ve müşteri arasındaki yaşam ile ölüm arasındaki gerilimi araştırıyor.

Bu büyük teknoloji, kısa sürede inanılmaz yeni bir dünya yarattı. Hesaplanmamış risklerle karşımıza çıktığında bile pek çok kişi tarafından memnuniyetle karşılandı. Ancak hala bazı sorunlar bulunuyor. Bu kullanışlı araçların, heyecanların ve dikkat dağıtıcıların yersiz sonuçlarının denetime ihtiyaç duyabileceğinin farkına varılması hız ve güç kazanıyor.

Bununla birlikte, festival organizatörleri, sanal ve yüz yüze katılımcıların filmleri değerlendirmeye ve çeşitli kategorilerde İzleyici Seçimi Ödülleri için oy kullanmaya teşvik edileceğini de söyledi. Yüz yüze katılımcılar, belirli gösterimlerde uluslararası yönetmenler, oyuncular ve ekiple canlı tartışmalara katılabilecekler. Sektör profesyonelleri, uluslararası film yapımcıları ve akademik uzmanların katılacağı 11 Mayıs’taki bir panelde yapay zekâ araçlarının sinema dünyasını nasıl yeniden şekillendirmeye hazırlandığı tartışılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir