Yiyecek ve içecek endüstrisindeki robotik yenilikler

Şimdilerde yiyecek ve içecek endüstrisindeki robotik kullanımı zirveye ulaştı. Üreticiler, yiyecek ve içecek tüketimiyle ilgili hızla değişen tüketici alışkanlıklarına ayak uydurmak için robotik otomasyona giderek daha fazla yöneliyor.

2022’de robotik otomasyon endüstrisi

Yiyecek ve içecek üretiminde faaliyet gösteren robot stok miktarı 2014’ten bu yana neredeyse iki katına çıktı. Sektörde 10.000 çalışan başına düşen robot sayısının önümüzdeki 5 yılda %47 oranında artacağı ve gıda robotik pazarının 2028 yılına kadar 2 milyar dolar değerinde artması bekleniyor. Bu artış otomasyon kullanımında geleneksel olarak diğer üretici endüstrilerinin gerisinde kalmış bir sektör için oldukça önemli bir atılımdır. Öyle ki endüstride robot kullanımındaki bu artışa çeşitli faktörler katkıda bulunuyor. Bu da üretim sektörlerinde robotiğin daha geniş bir şekilde yer bulmasına neden oluyor.

Bununla birlikte, gıda endüstrisinde robotiklerin şu anda gelişmesine neden olan daha spesifik değişiklikler var. Bu değişiklikler; artan gıda düzenlemeleri, dijitalleştirme gereksinimi, verimlilik ve sürdürülebilirliğe odaklanma, iş piyasasında beceri eksiklikleri, yiyecek ve içeceklerle ilgili değişen tüketici alışkanlıkları olarak sıralanıyor. Bu nedenle robotlar, şirketlerin bu değişiklikleri kârlı kalacak şekilde yönlendirmek için kullandıkları giderek daha popüler hale gelen bir araç haline geliyor.

Pandemi, tüketici satın alma alışkanlıklarını neredeyse bir gecede değiştirdiği için gıda üreticilerine yeni bir dizi talep getirdi. Örneğin 2020’deki satın almalar, birçok şirketin değişen ürün taleplerine hızla yanıt verme konusunda ne kadar hazırlıksız olduğunu gösterdi. Birçok insan da çevrimiçi yiyecek ve içecek satın almaya başladı ve bu da birçok şirketin lojistiğindeki aksaklıkları ortaya çıkardı. Artık robotların yiyecek ve içecek endüstrisinde şirketlere yardımcı olacağı 6 yeni trend bulunuyor:

1. Karanlık mutfaklar

Hayalet veya bulut mutfaklar olarak da bilinen karanlık mutfaklar, restoranda bulunan müşteriler veya paket servis yerine teslimat için optimize ediliyor. Robotlar, tam otomatik karanlık mutfaklarda paketleme ve yiyecek hazırlamaya kadar her yerde kullanılabiliyor.

2. Daha fazla cobot uygulaması

Birçok yiyecek ve içecek operasyonu hala çok sayıda manuel süreçler içeriyor. İnsan işçilerin varlığı, tüm gıda üretimi iş akışını geleneksel otomasyonla tamamen otomatikleştirmeyi zorlaştırabilir. İş birlikçi robotlar, şirketlere robotik paletleme veya alma ve yerleştirme gibi süreçlerinin yalnızca küçük bir bölümünü otomatikleştirme olanağı sunuyor. Cobot kullanan yiyecek ve içecek şirketlerinde her zaman yeni örnekler ortaya çıkıyor.

3. Gıda güvenliğine daha fazla odaklanma

Gıda güvenliği, yiyecek ve içecek endüstrisinde her zaman son derece önemli bir unsurdur. Ancak COVID-19 bu ihtiyacı daha da önemli hale getirdi. Üreticilerin, gıda güvenliklerini yönetim kurulu genelinde kontrol etmeleri ve iyileştirmeleri istendi.

Robotlar, insan dokunuşlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırarak gıda güvenliğini artırmaya yardımcı olabilir. Birçok gıda üreticisi, belirli gıda işleme görevleri için robotlar kullanarak tesislerinde çapraz kontaminasyon riskini azalttı.

4. Dijitalleşme

Şirketlerin operasyonlarını dijitalleştirmeye yönelik talep beklentisi nedeniyle pek çok endüstri şu anda bir değişim yaşıyor. Yiyecek ve içecek endüstrisinin dijitalleştirilmesi, ürünleri izlemek için akıllı sensörlerin kullanılmasını, bulut tabanlı envanter takibini ve gelişmiş sipariş işlemeyi içerebilir.

Gıda paletleme, son zamanlarda dijitalleşme içeren bir görevdir. Robot programlama ve ilgili bilgisayar sistemlerindeki gelişmeler sayesinde, şirketler artık ürün hatlarındaki değişikliklere uyum sağlamak için palet tasarımlarını ve yerleşim planlarını hızla değiştirebiliyor.

5. Sürdürülebilir paketleme

Gereksiz atıkları azaltmanın yollarını arayan şirketlerle birlikte, yiyecek ve içecek ürünleri için daha sürdürülebilir paketleme seçenekleri için talepler artıyor. Bazı rakamlara göre üretilen gıdaların neredeyse %40’ı yenmiyor. Bu israfı azaltmak için gelişmiş paketleme teknolojisi ve malzemeleri kullanılabilir. Robotlar ayrıca paketleme sürecindeki gereksiz atıkları da azaltabilir.

6. Anında ölçeklenebilirlik

COVID-19 pandemisinin çok net bir şekilde ortaya koyduğu bir diğer şey ise pazarın çok hızlı değişebileceğidir. Yiyecek ve içecek üreticilerinin, pazardaki ve tedarik zincirindeki değişikliklere yanıt verebilmek için üretimlerini neredeyse bir gecede ölçeklendirmesi gerekebilir. İş birlikçi robotlar, üretimi akıllı bir şekilde ölçeklendirmenin harika bir yoludur.

Şimdilerde sektördeki popüler seçeneklerden biri de robotik paletlemedir. Çoğu yiyecek ve içecek üreticisi gibi, muhtemelen ürünlerinizi ve malzemelerinizi paletlemeniz ve paletlerden çıkarmanız gerekiyor. Robotik paletleme de bunun için hızlı ve kolay bir çözümdür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir