Bootstrap Nedir? Ne İşe Yarar?

Bootstrap Nedir? Ne İşe Yarar

Temel olarak bootstrap, HTML, CSS ve JavaScript ile yazılmış, kullanımı kolay ve yeniden kullanılabilir kod parçalarından oluşan açık kaynaklı bir web uygulaması geliştirme araç takımıdır. Açık kaynak ve ücretsiz olması, ayrıca kullanıcı odaklı tasarımı ile oldukça yaygın bir şekilde kullanılır. Twitter mühendisleri olan Marc Otto ve Jacob Thornton tarafından oluşturulan araç takımı, etkileşimli ve aynı zamanda yüksek duyarlı web uygulamaları geliştirmek amacı ile tasarlanmıştır. Öğrenmesi de oldukça kolay olan bu geliştirme araç takımı ile projeler çok daha pratik bir şekilde tamamlanırken, istenen sonuçlara ulaşma oranı da bir hayli yüksek seviyelere çıkmaktadır. Sürekli olarak CSS yazma ile vakit harcayan bir geliştiricinin mutlaka incelemesi gereken sistemler arasındadır.

Bootstrap Nedir?

Bootstrap nedir konusuna gelmeden önce bir web uygulamasının kullanıcıya ulaşana kadar geçtiği yolları öğrenmek ve kullanıcı ile ilk etkileşime geçtiği yerde arka planda olanları anlamak konuyu daha iyi kavrayabilmek açısından oldukça önemlidir. Bu yapı HTML kodlarından meydana gelmektedir. Basamaklı stil şablonları ise görsel formatın oluşmasında rol oynar. Son olarak JavaScript ile uygulama içerisinde kullanıcılar tarafından görüntülenen slaytlar ve açılıp kapanan menüler gibi dinamik işlevler meydana gelir.

Bu yapıyı bir iskelet olarak tanımlamak gerekirse, bootstrap bu iskelete ve bir araç takımına sahip olan en kullanışlı CSS iskeletlerinden biri olarak değerlendirilir. Temel olarak kendine web uygulamalarını daha hızlı, daha esnek ve çok daha duyarlı hale getirme amacını edinmiştir. Mobil öncelikli siteleri oluşturmak için oldukça pratik bir yapıya sahip olan bootstrap; hızlı, kullanışlı ve çok daha kompakt bir yapı olarak da tanımlanabilir. Ayrıca CSS yazarken uzun vakitler harcayan ve bu durumdan sıkılmış bir frontend geliştiricisi tarafından da oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Bootstrap ile Neler Yapılabilir?

Açık bir koda sahip olması ve kullanım açısından oldukça pratik ve basit bir yapıda tasarlanması, birçok kullanıcının dikkatini bootstrap kullanımı hakkında detaylı bilgiler öğrenmeye çeker. Bu noktada kullanıcıların sıkça merak ettiği sorular arasında ilk etapta bootstrap ile neler yapılabilir sorusu gelir. Kullanıcılara kolaylık sunması ile öne çıkan bu sistem içerisinde yapılabilecek şeyler sınırsıza yakındır. Bu nedenle madde madde yapılabilecek şeyleri yazmak yerine temel noktada ne yapıldığına değinmek çok daha açıklayıcı olmaktadır.

Özetlemek gerekirse, bootstrap sayesinde duyarlı bir web uygulaması geliştirmek mümkündür. Son zamanlarda değişen kullanıcı deneyimleri ve istekleri doğrultusunda web uygulamalarını daha duyarlı bir hale getirmek de bir zorunluluk haline gelmiştir. “Responsive tasarımlar” olarak da adlandırılan bu tür, kullanıcı deneyimini iyileştiren kriterlerden biridir. Sunduğu hazır kodlar ile pratik bir tasarım imkanı sunan bootstrap sayesinde sadece kopyala-yapıştır yaparak web sitesinin tamamını yeniden tasarlamaya yarayan kodlar, anında kullanıma hazır bir hale gelebilir. Firefox, Internet Explorer, Chrome, Opera, Safari gibi en popüler tarayıcılarla da tam uyumlu bir halde çalışabilir. Bootstrap ile yapılabilen projeler arasında zetacad projesi de öne çıkan projeler arasında yer alır.

Bootstrap Nasıl Çalışır?

Bootstrap dünyasına adım atmadan önce birçok kullanıcının aklında bootstrap nasıl kullanılır sorusu yer alır. Bu noktada bootstrap çalışmak için iki farklı yönteme ihtiyaç duymaktadır. Bootstrap kullanımı için ihtiyaç duyulan yöntemlerden ilki, bootstrap download bölümünde yer alan kaynak dosyalarını indirip ardından ilgili proje dizinine dahil etme yöntemi olarak tanımlanır. Proje dizinine dahil edilen kaynak kodlarını belirli kurallar çerçevesinde çağırarak kullanıma kolay ve pratik bir biçimde başlanabilir.

Yöntemlerden ikincisi ise direkt olarak bootstrap cdn üzerinden kaynak kodlarını kullanma yöntemidir. Bu yöntemde proje dizinine herhangi bir biçimde ekleme yapmaya gereksinim duymadan hızlı ve direkt şekilde bootstrap kullanmaya başlamak mümkündür. Her iki yöntemin de proje bazlı olarak avantajları bulunmaktadır. Fakat hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, ihtiyaç halinde CSS kodu yazmak ile kıyaslanamayacak derecede zamandan tasarruf edilmesine olanak sağlar. Bu sayede bootstrap ile tanışan bir kullanıcı, edindiği avantajlardan dolayı projelerini hem tam olarak istediği bir şekilde yönlendirilirken, zaman açısından da oldukça rahat ve stressiz bir proje yönetimi elde eder.

bootstrap programı nedir

Bootstrap Sistemi Nedir?

Bootstrap sistemi veya bootstrap program nedir sorusu geliştiricilerin sıklıkla merak ettiği sorulardan bir tanesidir. Ana hatlarıyla bootstrap, birçok farklı fonksiyonlar gerçekleştirebilen koleksiyonlara sahip olsa da, temelde 3 ana dosyaya sahiptir ve bu şekilde sistemini oluşturmuştur. Bu dosyalar bootstrap.css, bootstrap.js ve glyphicons olarak adlandırılır.

  • Bootstrap.css

Web sitesinin düzenini yoluna koyan ve yöneten dosya bootstrap.css dosyasıdır. Bir web sayfasının yapısını yönetirken HTML, sitenin genel düzeni için ise CSS kullanılır. Bu sebeple yapılmak istenen işlemin gerçekleştirilebilmesi için bu iki yapının bir arada ve düzgün bir biçimde çalışması gerekmektedir. Fonksiyonları sayesinde sınırsız sayıda web sayfasını aynı anda istenen şekle sokabilen CSS, web sayfalarının ve uygulamalarının vazgeçilmezi konumundadır.

  • Bootstrap.js

Bootstrap’in çekirdek dosyası olarak da tanımlanan bootstrap.js, web sitesinin kullanıcı duyarlı yani interaktif bir hale gelmesine olanak sağlayan JavaScript dosyalarını içerisinde barındırır. Kullanıcılar adına tekrar tekrar JavaScript sözdizimi yazma zahmetini ortadan kaldırmaya yarar. Özellikle mobil duyarlı bir tasarım oluşturmak için oldukça gerekli olan “jQuery” yani açık kaynaklı bir JavaScript kütüphanesini içerisinde barındırır.

  • Glyphicons

Web sitelerinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilen elementlerden bir tanesi de ikonlardır. Bootstrap sistemi de ikon ihtiyacını glyphicons aracılığı ile giderir. İçerisinde temel fonksiyonlar için yeterli sayılabilecek birçok ücretsiz seçeneği barındıran glyphicons, ayrıca ücretli seçenekleri ile de çok sayıda alternatife sahiptir.

Tüm bu dosyalar ve özellikleri bootstrap sistemini açıklarken aynı zamanda bootstrap ne işe yarar sorusuna da cevap verir.

Bootstrap’in Avantajları Nelerdir?

Teknolojinin oldukça geliştiği bu çağda artık insanlar birçok farklı donanım özelliklerine, işletim sistemlerine, ekran boyutların ve etkileşim şekillerine sahip cihazlar kullanıyor. Bu sebeple bir web sitesi veya uygulamasının tüm bu cihazlarla uyumlu bir şekilde çalışması gerekiyor. Bootstrap bu konuda uygulama geliştiricilerine büyük avantajlar sağlıyor. Fakat bu avantajlar sadece bu konu ile sınırlı kalmıyor. Bootstrap’in öne çıkan diğer avantajlarını sıralamak gerekirse;

  • Zaman Tasarrufu: Bootstrap’in geliştiriciler bazında sağladığı en büyük avantajlardan bir tanesi çok hızlı bir şekilde tasarımlar yapılmasına olanak sağlaması olarak değerlendirilir. Bunu yaparken kaliteden ödün vermemesi de oldukça önemli bir nokta olarak sayılmaktadır.
  • Kullanım Kolaylığı: Temel seviyede HTML ve CSS bilgisine sahip bir geliştirici, bootstrap’i de hızlı ve kolay bir biçimde kavrayabilir.
  • Duyarlı Tasarım: Tüm cihazlara ve farklı donanımlara kolay bir şekilde entegre olabilen bootstrap ile her zaman duyarlı tasarım olarak adlandırılan kullanıcı odaklı geliştirmeler yapılabilir.
  • Açık Kaynak: Tamamen ücretsiz ve açık bir kaynağa sahip olan bootstrap, kullanıcılar tarafından oldukça sevilmektedir.
  • Özelleştirme: Çeşitli alternatiflere sahip tasarım şekilleri sayesinde beğeniye göre veya projeye özel geliştirmeler yapılabilir.

Bootstrap Kullanmak Mantıklı Mı?

Bootstrap ne demek sorusu hakkında merak edilen her şeyi öğrenen bir kullanıcı ilk defa kullanma konusunda bazen farklı çekincelere sahip olabilir. Fakat bootstrap kullanmaya başladıktan sonra bu çekincelerin hepsi yerini hızlı ve verimli projeler ile gelen mutluluğa bırakır. Geliştiricilere oldukça esnek bir hareket alanı sağlamasının yanında pratik bir kullanıma sahip olması ile bootstrap, en sevilen sistemlerden bir tanesine sahiptir. Bunun yanında derin HTML ve CSS bilgisine sahip olmayan bir geliştiricinin dahi hemen alışabildiği bootstrap, her açıdan kullanıcı odaklı olarak çalışmasına devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir