DevOps otomasyonu nedir?

Gartner’a göre, dünya çapındaki BT harcamalarının 2021 yılından 2022’ye kadar %5,5 oranında büyüyerek 4,5 trilyon dolara ulaşması ve on yıldan fazla bir süredir yıllık bazda en büyük sıçramayı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Öte yandan, birçok kuruluş yeni teknolojiler oluşturmaya yatırım yaparken para, zaman veya üst düzey yetenekler olsun, birçok BT kaynağı sadece başlangıç olarak kaldı. Bu nedenle manuel kullanım, zaman alan operasyonel süreçler, fonksiyonel silolar ve ezici bir araç koleksiyonu BT’nin iş ihtiyaçlarını karşılama yeteneğini engelleyebilir. BT hantal ve yavaş olduğunda, kuruluşlar etkisiz hale gelebilir ve yeni fırsatları kaçırır. Bu da yöneticileri alternatif yollar aramaya teşvik eder. Ancak bulut servis sağlayıcılarının artması ve DevOps otomasyon uygulamalarının popülerliği nedeniyle artık yaygın olarak kullanılabilir.

DevOps otomasyonu mühendislik mükemmeliyetçiliği için bir katalizör olarak çalışabilirken, her şirket bundan faydalanamaz. Bu durum bir yapboza benzetilebilir: Elinizde binlerce parça var, ancak referans resim yoksa başarılı olmak için mücadele etmeniz gerekir. Özetle DevOps otomasyonu yeni bir kavram olmamasına rağmen birçok BT kuruluşunun karşılaştığı durum budur. Pek çok işletme DevOps otomasyonunun tüm avantajlarının farkında değildir çünkü tam bir resme sahip değildirler. Bu nedenle kuruluş genelinde ölçeklendirme yapmakta zorlanırlar. Peki DevOps otomasyonu ve faydaları neler? DevOps otomasyonunu iyi yapan nedir? Kuruluşların DevOps otomasyonunu benimsemesine yardımcı olacak etkenlere hep birlikte bakalım:

DevOps otomasyonuna neden ihtiyacınız var?

En iyi uygulamalara bakmadan önce daha genel bir soruyu ele alalım: Neden DevOps otomasyonuna ihtiyacınız var? Otomasyon, DevOps dönüşümünün önemli bir parçasıdır çünkü işletmelerin kuruluş içinde verimlilik, öngörülemezlik ve güvenilirlik sağlamasına olanak tanır. Ayrıca gecikmeleri ortadan kaldırır ve böylece daha önemli hedefler için zaman kazandırır.

DevOps metodolojisi ilk olarak 2007’de ortaya çıktığından beri otomasyon önemli ölçüde gelişti ve teslimatı, entegrasyonu ve dağıtımı otomatikleştirmekten gözlemlenebilirlik, güvenilirlik ve iyileştirmeye yönelik yenilikçi otomatikleştirme yaklaşımlarını kullanmaya kadar yeni alanlara taşındı. Peki faydaları nelerdir? Hem mühendislik hem de iş açısından avantajlara bir göz atalım:

Mühendislik açısından DevOps otomasyonu:

  • Geliştirme ekiplerinin daha etkili olmasına yardımcı olur,
  • Takımlar arası bağımlılığı azaltır,
  • Mühendislerin Kod Olarak Altyapı (IaC) kullanılarak altyapı sağlama ve yapılandırma için manuel süreçleri azaltmalarını sağlar,
  • Şeffaflığı artırarak daha yüksek üretkenliğe yol açar,
  • Yaratıcı düşünme ve yenilik için daha fazla ‘zihin alanı’ bırakır,
  • Ürün kalitesini iyileştirir ve serbest bırakma sıklığını artırır,
  • Daha hızlı geri bildirim alınmasına yardımcı olur.

İş açısından DevOps otomasyonu:

  • Özellik dağıtımı için teslim sürelerini azaltır,
  • Hataları otomatik olarak bulup düzelterek güvenilirliği ve kullanılabilirliği artırır,
  • İnsan hatasını azaltır,
  • Büyük ekiplere olan ihtiyacı ortadan kaldırarak diğer hedefler için para tasarrufu sağlar,
  • Farklı geliştirme ekipleri tarafından tekrarlanan çabaları azaltır,
  • Zaman kaybını en aza indirir,
  • Kolay ancak etkili problem çözme teknikleri sunar,
  • BT maliyetlerini düşürür ve iş değerini artırır.

Bununla birlikte, DevOps otomasyonunun avantajlarından tam olarak yararlanmak için metodolojinin doğru anlaşılması ve uygulanması gerekir. DevOps araçlarından bir sürü satın alınabilir ve zamandan, paradan ve kaynaklardan tasarruf edilebilir. Ancak her zaman sonuç alınamayabilir. Peki bu neyden kaynaklanabilir? Bu durum esas olarak DevOps hakkındaki yanlış anlamalar nedeniyle yalnızca yeni araçlarla ilgili değil, aynı zamanda kuruluş genelinde daha etkili iş birliği ve iletişim ile ilgilidir.

Mükemmel DevOps otomasyonunun temel amacı, içinde bir self servis sistemi oluşturmaktır. Bu da şu şekilde gerçekleştirilir:

  • Olay yönetimi otomatikleştirilir,
  • Kaynaklar talep üzerine geliştiricilere sunulur,
  • Uygulamalar, iş gereksinimlerini karşılamak için yeniden tasarlanır,
  • Tasarım ve geliştirme ekipleri, güvenlik uzmanlarıyla yakın iş birliği içinde çalışır.

Bu tablo gerçek olamayacak kadar iyi görünse de kuruluşlar bu modele mümkün olduğunca yaklaşmalıdır. Genel olarak bu, mühendislerin üretime yeni kod yayınlayıp dağıtırken sahip oldukları ortak darboğazları gidermekle başlar ve yazılım üretimdeyken operasyonel süreçleri otomatikleştirmenin yollarını aramaya devam eder. Operasyonel aşamadaki zorlukları azaltmak için özellikle tekrarlayan olayların verilerini analiz etmek ve sık ve kronik olaylara yol açan sorunları belirlemek esastır.

Neyi ve nasıl otomatikleştireceğinize karar vermeden önce, mühendislik ekibinize tekrarlayan görevlerin en sorunlu kaynakları hakkında sorular sorun. Bu, hangi tekrarlayan ve manuel görevlerin otomasyona en çok ihtiyaç duyduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır. İşte akılda tutulması gereken birkaç genel ipucu:

1. Sürümler ve iyileştirmeler için bir CDP oluşturulmasına öncelik verin ve iş çevikliğini iyileştirin.

2. Uygulamayı basitleştirmek, eğitimden zaman kazanmak ve DevOps uygulamalarınızı daha yaygın hale getirmek için açık standartları kullanın. Buluta taşınırken paketleme, çalışma zamanı ve yapılandırma için topluluk odaklı standartlar daha da önemlidir.

3. Kodunuzu yeniden kullanılabilir ve farklı kodlar ve ortamlar için uygun hale getirmek adına dinamik değişkenler kullanın.

4. Daha yüksek hız, daha düşük risk ve daha iyi özelleştirmeler için MACH mimarisini tercih edin.

5. Yeniden çalışmayı en aza indirmek ve iş hedeflerinize ulaştığında etkili olmak için esnek araçları seçin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir