Firewall (Güvenlik Duvarı) Nedir? Ne İşe Yarar?

firewall güvenlik duvarı nedir

Firewall, yani bilinen adı ile güvenlik duvarı, bilgisayarlar ve internet ile iç içe yaşayanların sıklıkla karşılaştığı terimlerden bir tanesidir. Öyle ki, kullanıcılar sadece bu terim ile karşılaşmakla kalmayıp, farkında olarak veya olmadan güvenlik duvarının sağladığı avantajlardan ve korumadan faydalanır. En basit ve temel açıklaması ile firewall, bilgisayarda bulunan yazılımların, internete veri akışı gerçekleştirdiği esnada bu veri akışını sınırlayan bir tür araç olarak değerlendirilir. Yani, bilgisayar içinde bulunan kullanıcılara ait verilerin korunması, güvenlik duvarı sayesinde gerçekleştirilir. Bu sayede kişisel ve birçok önemli bilginin, kullanıcının izni olmadan internet ortamına yayılması engellenir. Sadece kullanıcı iznine bağlı olarak veri paylaşımının yapılmasına izin veren bu araç, yıllar içinde geliştirilerek son halini almış ve bilgisayar-internet ilişkisinde vazgeçilmez hale gelmiştir.

Firewall Nedir?

İnternet trafiği çerçevesinde değerlendirilirken, yaptığı iş tıpkı bir trafik polisinin görevlerine benzeyen güvenlik duvarı yani firewall hakkında kullanıcılar sık sık firewall nedir sorusunu dile getirir. Ortaya çıkışının henüz başlarındayken basit bir filtre görevi gören fakat teknolojinin ve buna bağlı olarak teknolojik unsurların da gelişimi ile birlikte bambaşka boyutlara ulaşan güvenlik duvarı, işlevsellik açısından oldukça mühim bir pozisyonda kendini konumlandırmıştır.

Başlangıçta güvenli ve güvensiz ağlar arasında bir duvar görevi gören ve işlevleri günümüze kıyasla oldukça kısıtlı olan güvenlik duvarı, artık veri merkezlerinin ana unsurlarından bir tanesi haline gelmiştir. Bu sayede hangi bilginin ve verinin karşıya aktarılıp aktarılmayacağına karar verecek kadar yüksek bir karar mekanizması haline evrilmiştir. Özellikle güvenlik duvarı sistemleri içerisinde yer alan ve kendine has işleyişe sahip filtreleme mekanizması ile güvenlik duvarı, gerek dışarıdan gelen saldırılara karşı bir savunma sistemi gerekse tüm ağ akışının belirli kurallar çerçevesinde işleyişini mümkün kılan bir araç olarak kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.

Firewall Ne İşe Yarar?

Bilgisayar ve internet arasında gerçekleşen ağ trafiğinin denetlenmesi üzerine ortaya çıkmış olan firewall, halihazırda sistemi içerisinde barındırdığı filtreler aracılığı ile bu denetimi gerçekleştirir. Kullanıcı bazında merak edilen güvenlik duvarı ne işe yarar sorusunun cevabı da aslında bu sistemin çalışma biçiminin açıklanması ile kolay bir şekilde özetlenebilir. Güvenlik duvarı yani firewall, ortaya çıkış amacı olarak bilgilerin güvenli bir şekilde taşınmasını sağlama ve olası saldırılardan bağlı bulunduğu sistemi koruma görevini esas almaktadır.

Bilgisayarlar ve diğer teknolojik cihazlar arasında sürekli olarak bir veri akışı sağlanır. Bu veri akışı sayesinde cihazlar durmadan iletişimde kalır. Bu iletişim, internet aracılığı ile sağlanır ve güvenlik duvarı da bu iletişimin hem doğru bir biçimde gerçekleşmesi için hem de olası kötü amaçlı aksiyonların önlenmesi için çalışmasını sürdürür. X bağlantı noktasından Y hedefine gidecek olan veri akışının denetlenmesi, ancak güvenlik duvarı aracılığı ile sağlanabilir.

Firewall Nasıl Kullanılır?

Veri akışı güvenliğinden sorumlu olan firewall hakkında merak edilen bir diğer soru ise güvenlik duvarı nasıl kullanılır sorusu olmaktadır. Güvenlik duvarı, her ne kadar mühim bir görevi üstlense de kullanım açısından da oldukça basit bir sisteme sahiptir. Olaya bir “filtreleme” mantığı ile bakıldığında, firewall ile yeni tanışan bir kullanıcı bile sistemi hızlı bir şekilde çözümleyebilir.

Filtreleme görevi baz alınarak kullanılması gereken güvenlik duvarı sistemi, kendine ait bir listeye sahiptir. Bu liste içerisinde güvenli olarak değerlendirilen veri akışı trafiği herhangi bir biçimde engele maruz kalmadan işleyişine devam eder. Listede belirtilen filtrelere takılan trafik ise, kullanıcı verilerini koruma ve işleyişin doğru bir biçimde ilerleyebilmesi adına güvenlik duvarı tarafından engellenir. Veri akışını bir trafik olarak nitelendirdiğimizde, güvenlik duvarının da bir trafik polisi olarak nitelendirilmesi gerekir.

Firewall Nerelerde Kullanılır?

İnternet dünyası, günümüzde oldukça geniş bir hale gelmiştir. Öyledir ki bu geniş dünyanın kullanıcılar bazında birçok faydası bulunur. Fakat bu denli genişliğe sahip bir dünya, içerisinde faydalı uygulamalar, ihtiyaç duyulan yazılımlar ve sayısız bilgiye sahipken bir yandan da bir o kadar zararlı uygulamalara ve kötü amaçlı yazılımlara da ev sahipliği yapar. Bu yüzden web uygulamalarında güvenlik ve çok daha fazlası da veri güvenliği açısından oldukça önemlidir. Bu noktada, bilgisayarlar aracılığı ile internet üzerinden kurulan iletişimde bir güvenlik duvarı kullanmak zaruri bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Firewall kullanım alanları da bu nedenle internetin ve kullanıcının olduğu, önemli bilgilerin yer aldığı ve güvenilir veri akışına ihtiyaç duyulan her ortamı kapsamaktadır. Güvenlik duvarının kullanım alanlarını merak eden bir kullanıcı da öncelikle güvenlik duvarı nedir sorusunun cevabını bulmalıdır. Kullanıcılar, güvenlik duvarı hakkında ihtiyaç duyduğu tüm sorulara, sistemin çalışma biçimini anladığı zaman kolayca ulaşabilir.

Firewall (Güvenlik Duvarı) Çeşitleri Nelerdir?

Bir veri güvenliği hizmeti veren güvenlik duvarı veya firewall cihazı, kullanım amacına ve ihtiyaç duyulan hizmete göre kendi içinde çeşitlenmektedir. Bu çeşitlenme, farklı hizmet sektörlerinde iş yapan firmaların işleyişine göre belirlenir. Firewall teknolojisi açısından bu çeşitlenmeyi açmak gerekirse mevcut iki sınıf bulunur. Bu sınıflar “yapılarına göre firewall” ve “mimarisine göre firewall” olarak ikiye ayrılır.

Yapılarına göre firewall çeşitleri;

  1. Donanımsal Firewall
  2. Yazılımsal Firewall

Mimarisine göre firewall çeşitleri ise;

  1. Statik Paket Filtre Güvenlik Duvarları
  2. Devre Seviyesi Güvenlik Duvarları
  3. Dinamik Paket Filtre Güvenlik Duvarları
  4. Proxy Destekli Güvenlik Duvarları
  5. Hibrit Güvenlik Duvarları

olarak kendi içinde türlere ayrılır.

Aralarında bulunan en belirgin farklardan bir tanesi donanımsal olarak hizmet veren firewall, sistem harici olarak bir cihaza yani donanıma ihtiyaç duyar. Yazılımsal olarak hizmet veren firewall ise ayrı bir cihaza ihtiyaç duymaksızın sistemin bir parçası haline gelerek görevini yapar. Her iki türün de kendine ait avantajları ve dezavantajları bulunur.

Firewall Ne Kadar Güvenlidir?

İnternet ortamı, insanlar tarafından keşfedilmiş en büyük ortamlardan bir tanesidir. Ucu bucağı olmayan bu ortamda ise güvenli bir biçimde iletişimde kalmak, veri alışverişi yapmak ve bunları yaparken de özel bilgilerin koruma altında kalmasını sağlamak bir hayli zordur. Firewall ne demek sorusunun cevabı da bu zorlukların üstesinden gelebilecek bir sistemin gerekliliği düşünülürken bulunmuştur. İnternet ortamındaki güvenliğinizi sağlamak için tasarlanan güvenlik duvarları, ihtiyacınız olan hizmeti size en iyi şekilde verebilmek için tasarlanmıştır. Fakat günümüzde %100 oranında bir koruma sağlamak, hele ki internet ortamı gibi sonsuz bir dünyanın içerisinde mümkün değildir. Yine de güvenlik duvarı, ihtiyacınız olan güvenliği maksimum düzeyde size sunmaktadır.

Güvenlik Duvarına Sahip Olmamanın Riskleri Nelerdir?

Güvenlik duvarı yani firewall, teknolojinin çok yüksek derecede geliştiği bir dünya içerisinde olmazsa olmaz sistemlerden bir tanesidir. Faydalı ve ihtiyaç duyulan bilgilerle dolu internet ortamı bir yandan da karanlık bir yüze sahiptir. Bu nedenle sürekli olarak veya ara ara internette gezinen bir kullanıcının kötü amaçlı bir yazılım veya kötü amaçlı başka bir kullanıcı ile karşılaşması oldukça yüksek ihtimalli bir gerçektir. Güvenlik duvarı sayesinde internet akışı, en azından sizin tarafınızdan yine sizin izninize bırakılır. Bu sayede size ikinci bir gözden geçirme şansı tanınır. Öyle ki internet ortamındaki bir bağlantıya tıkladığınızda birden tüm bilgilerinizin karşı tarafa sızdırıldığı veya önemli bilgilerinize zarar geldiği durumlarla karşılaşmanız olasıdır. Güvenlik duvarları tüm bu izinlerin belirlenen kurallar çerçevesinde gerçekleşmesine olanak tanıyarak sizi ve şirketinizi en üst düzeyde korur. Yani bir güvenlik duvarına sahip olmamanın en büyük ve en önemli dezavantajı riske giren veri güvenliği olarak değerlendirilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir