Dijital Pazarlama Stratejileri Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Dijital pazarlama stratejileri

Dijital pazarlama stratejileri nedir, aşamaları nelerdir gibi konuyla ilgili merak ettiğiniz her detaya yazımızda yer verdik. Eğer siz de konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bütün sorularınızın yanıtlarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Günümüzde birçok kişi ya da şirket, ürünlerinin reklamlarını yapmak istemektedir. Kurumların hazırladığı ürünler artık dijital ortamlarda pazarlanmaktadır. Bunun en önemli nedeni çağın getirmiş olduğu gelişmiş teknolojidir. Firmaların reklamlarını yapacağı ürünler için dijital pazarlama stratejisi oluşturması bu yüzden çok önemlidir. 1990’larda başlayan dijital pazarlama günümüzde önem kazanmış ve bu önemini korumaya devam etmektedir. Dijital pazarlamanın bu kadar önemli olmasının nedeni teknolojinin gelişmiş ve kolay ulaşılabilir olmasıdır. Ürünlerin dijital pazarlama sayesinde kullanıcıları sunulması insan hayatını kolaylaştıran etmenlerdir.

Dijital Pazarlama Stratejileri Nelerdir?

Dijital pazarlama stratejileri nelerdir, en çok merak edilen konular arasındadır. Müşteriniz veya potansiyel müşterinizle dijital kanallarda ve diğer cihazlarda etkileşim kurmanız gerekir. sosyal ağlardan ve dizüstü bilgisayarlara, tabletlerden akıllı telefonlara kadar günümüzün tüketicileri firmalardan sorunsuz ve entegre bir deneyim sunmalarını beklemektedir. Başarılı bir dijital pazarlama stratejisi oluşturmanız için yaygın kullanılan dijital pazarlama kanalları ayrıntılı şekilde aşağıda bulabilirsiniz.

1) E-posta ile pazarlama

E-posta ile pazarlama, B2C ve B2B pazarlamacıları tarafından kullanılan, eski ve en iyi bilinen dijital pazarlama formlarındandır. E-postayla pazarlama sayesinde müşteri verilerini toplar, müşterilerin tercihlerini anlamak için sınıflandırır ve onları e-posta listenize ekleme izni alırsınız. E-posta içeriği; şirketiniz ve etkinlikleriniz hakkındaki haberler, müşteri başarı hikâyeleri, ürün ve hizmetleriniz, kişiye özel teklifler, örnek olay incelemelerine bağlantılar ve teknik özetler hakkında bilgi içerebilir. 

2) Video pazarlama

Video en iyi dijital pazarlama kanallarındandır. İnsanlar eğlence ve araştırma için video izliyor ve paylaşır. B2B alıcıları ve B2C tüketicileri satın alım kararlarını video aracılığıyla verir. Video pazarlama dijital trafiği ve dönüştürme oranlarını artırır. Video paylaşmak, içeriklerin daha fazla kişinin görmesinin anahtarıdır. Bu yüzden youtube gibi sitelerden yararlanmanız ve videolarınızı sosyal medya kanallarınızda tanıtmanız gerekir. 

3) Sosyal medyada pazarlama

Sosyal medya, hedef kitleye ulaşmanın ve doğrudan bağlantı kurmanın çok iyi bir yoludur. Hangi sosyal medya kanalını kullanacağınız, hedef kitlenize bağlıdır. Facebook hala en büyük sosyal medya platformudur. Twitter B2B alıcıları içerisinde popüler. Instagram ve TikTok milenyum ve Z kuşağı arasında popüler. LinkedIn ise B2B alıcılarıyla bağlantı kurmak için harika bir platform.

4) Kısa mesajlar 

Kısa mesajlar, müşterilere ulaşmanın doğrudan yoludur. Fakat mesajlar kısa ve öz olursa daha etkili hale gelir. Pazarlama ekipleri, sadece metin içeren kısa mesaj (sms) ya da multimedya mesajlarından (mms) yararlanabilir.

5) İçerik pazarlama

İçerik pazarlama, farklı potansiyel müşterilere kişiye özel yollarla seslenmenize imkân tanır. İçeriğiniz kişiye özel hale gelirse insanları cezbeder ve dikkatlerini çekmenizi sağlar. Fakat içeriğiniz hedef kitlenizin ilgi alanıyla uyumlu olmalıdır. 

6) SEO ve PPC 

İyi bir arama motoru optimizasyonu (SEO), web sitesi içeriğini optimize eder. Bu sayede arama sonuçlarında yüksek sıralarda ve daha fazla görülür. En iyi seo sonuçları, sayfa optimizasyonu ve anahtar sözcüğe bağlıdır. İçeriğinizde iyi araştırılmış sözcükler ve uzun formda anahtar sözcükler kullanmak SEO’nuzu daha iyi hale getirir. Tıklama başına ödemeli (PPC) reklamlarda belirli bağlantıya gelen tıklama için ödeme yapılır. Ppc reklamlar potansiyel müşterilerin ve hedeflenen müşterilerinizin içerik akışlarında görüntülenir.

7) Web sitesi

Web siteniz, çoğunlukla potansiyel müşterilerin markanızla iletişim kurduğu temas noktasıdır. İyi bir web tasarımı, bütün dijital varlıkları istikrarlı marka çalışması ile tanıtabilir. 

8) Görüntülü reklamcılık

Pazarlamacılar, potansiyel müşteriye ulaşmak amacıyla üçüncü taraf sitelerde reklamlar gösterebilir. Banner’lar, kenar çubuğu kutuları ve video reklamlar bu amaçla kullanılabilir.

9) Satış ortaklı pazarlama

Birçok içerik yazarı ve sosyal medya kullanıcısı, çeşitli ürün ve hizmetleri tanıtmak amacıyla blog ve sosyal medya kanallarını kullandıkları için satış bazlı pazarlamacıdır. Bu durum performansa dayalı pazarlamadır. Satış ortaklı pazarlamacılar ürünleri tanıtmak karşılığında komisyon kazanır. 

10) Reklamcılık

Geleneksel reklamcılık medyası son birkaç yılda önemli dönüşümler geçirdi. Teknoloji, çeşitli dijital kanallar ve diğer platformlarda hedefe yönelik medya satın alımlarını mümkün hale getirdi. Dijital pazarlama trendleri her yıl bir önceki seneden farklı akımlar ortaya çıkıyor. Her alanda dijitalleşme bu dönemde şirketlerin de dijital dünyada etkin ve daha aktif bir rol almasını sağladı.

Dijital pazarlama stratejisi

Dijital Pazarlama Stratejisi Nasıl Yapılır?

Günümüzün bir gerekliliği olan tüketim insanlarda çok fazla artmıştır. Bunun sebebi şüphesiz bireylerin önüne çıkan reklamlardır. Bu reklamlar insanların daha çok ürün almasını sağlayan dijital pazarlama yöntemleri olarak düşünülebilir. Bu yöntemler özellikle üreticiler için son derece önemlidir. Bu yöntemleri en iyi şekilde kullanan üreticiler sonunda ürünlerini başarıya taşımaktadır. Bu başarının en önemli nedenlerinden biri de dijital pazarlama stratejileridir. Dijital pazarlama stratejileri ise aşağıdaki gibidir;

  • Hedef kitlenin belirleyin.
  • İzleyeceğiniz basamakların önemini kavrayın.
  • Alıcı personeller oluşturun.
  • Belirlenen basamaklarda kullanıcıların nerede olduğunu belirleyin.
  • Hedefleriniz için kılavuzlar belirleyin.
  • İçeriklerinizi paylaşın.
  • Mevcut içerikleri değerlendirin.
  • Analiz ve takip çalışması yapın. 

Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Pazarlama kampanyası olarak hedef kitlenizle iletişim kurmak için çeşitli dijital pazarlama stratejileri ve kanalları kullanabilirsiniz. Genel manada pazarlama stratejisi birkaç adım içermektedir. Bu adımlar aşağıdaki gibidir;

Pazarlama hedeflerini tanımlama

Pazarlama geniş kapsamlı bir alandır. Bu yüzden bir pazarlama kampanyasına başlamadan önce hedeflerinizi belirlemeniz gerekir. Hedefleri belirlemek, stratejinizi ve bütçenizi düzenleyerek en iyi etkiyi yaratmanıza yardımcı olur.

Hedef kitle

Dijital pazarlama stratejileri belirlenirken önemli noktalardan biri de kimin dikkatini çekmeye çalıştığınızdır. Hedef kitleniz hakkında (yaş ve gelir vb.) daha fazla detaya ulaşmak, onlarla nasıl bağlantı kuracağınızı belirlemeye yardımcı olur.

Pazarlama kanalları ve pazarlama taktikleri

Kimlere ulaşmak istediğinize belirlediğinizde onlara nasıl ulaşmak istediğinize de karar vermeniz gerekir. Genç müşterilerle bağlantı kurmaya çalışan pazarlamacı olduğunuzu varsayalım. Bu durumda, çabanızın çoğunu içerik yayınlamak yerine bütçenizi çeşitli platformlarda sosyal medya reklamlarına ayırabilirsiniz.

İçerik ve mesajları geliştirin, optimize edin

Verileri analiz edip ve hedef kitlenizle ilgili mümkün olduğunca fazla şey öğrenmeye çalışmalısınız. Örneğin müşterilerinizin bilgisayar yerine daha çok telefon kullanmayı tercih ediyorsa onlara ulaştıracağınız hizmetin mobil görüntüleme için optimize edilmesi önemlidir. 

Dijital Pazarlama Stratejisinin Temelini Oluşturacak Bileşenler Nelerdir?

Dijital pazarlamanın temel performans göstergeleri, pazarlama kampanyasının performansını ölçmek için kullanılmaktadır. Dijital pazarlama stratejileri üzerinde çalışırken hangi dijital pazarlama temel bileşenlerinin kullanılacağını belirlemek amaçların belirlenmesini ve aşağıdaki veriler dâhil kampanya performansını ölçmeyi kolaylaştırır.

  • Ziyaretçilerin web sitesine geri dönmesi, tüketicilerin daha fazla içerik kullanmak ya da belirli eylemi gerçekleştirmek için giriş sayfanıza dönmesi etkileşim kurulduğunu gösterir.
  • İlk ziyaret, kişilerin web sitenizi nasıl bulduklarını ve nasıl etkileşime girdiklerini anlayın.
  • Web trafiği kaynakları, kişilerin web sitenizi nasıl bulduklarını gösterir.
  • Toplam ziyaret sayısı, her ziyaretçinin gezinme oturumlarının sayısı.
  • Toplam benzersiz ziyaret sayısı, web sitenizi ziyaret eden kişi sayısı.

Dijital Pazarlama Stratejisinin Aşamaları 

Dijital pazarlama stratejileri aşamaları aşağıdaki gibi özetlenebilir.

Hedef Belirleme

Dijital pazarlama hedeflerinizin işletmenizin temel yapısı ve amacıyla bağlantılı olması gerekir. Etkin bir dijital pazarlama stratejisinde amacın net bir biçimde belirlenmesi, hedefin ölçülebilir olması hayati önem arz eder.

Hedef Kitle 

Mevcut ve potansiyel müşterilerin psikolojisini anlamak ve alışkanlıklarını bilmek başarılı dijital pazarlama stratejisi için önemlidir. 

Pazar Araştırması

Bir örnek üzerinden ilerleyecek olursak Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve İrlanda’da yeni ürünle tanışanların en fazla kullandığı platformlar televizyon ve sosyal medya olurken, Polonya’da tüketiciler arama motorları ve yorum siteleriyle yeni bir ürünle tanışır. Sadece bu veriler bile ülkeler için hazırlanan dijital pazarlama stratejisinde ciddi farklılıklar yaratır. Sonuç olarak pazarın potansiyeli etkin bir pazarlamanın olmazsa olmazıdır.

Rekabet Araştırması

Dijital pazarlamanın en iyi yanı verilerden beslenmesidir. Herkes dijital alanda bir iz bırakır. Bu izleri takip ederek hedef kitlenizi belirleyebilir, pazarın potansiyelinin ölçebilir ve rakiplerinizi analiz edebilirsiniz. 

SWOT Analizi

Şirketinizin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek, fırsatları ve tehditleri ortaya çıkarmak, etkin bir dijital pazarlama stratejisi açısından önemlidir. 

Müşteri Profili

Yurt dışına çıktığınızda ülkenin insanlarıyla konuşmak istersiniz. Bazen farklı nedenlerden dolayı iletişim kuramayabilirsiniz. Aynı durum pazarlama için de geçerlidir. Kiminle konuşmak istediğinizi bilmek için müşteri profilinin net şekilde belirlenmesi önemlidir. 

Pazarlama Kanalları ve Satın Alma Aşamaları

Bu kısımda hangi pazarlama araçları sizin için uygun, müşterinin değerlendirme ve dönüşüm aşamaları nelerdir gibi soruların yanıt bulması gerekir.

Dijital Strateji Örnekleri Nelerdir?

Günümüzde önemini arttıran pazarlama dijital ortama taşındığından dijital pazarlama hizmeti büyük önem kazanmıştır. Bu kadar önem kazanan bu konuda pazarlama için belirli başlı stratejiler ve yöntemler geliştirilmiştir. Geliştiren bu örnekler ise şirketlerin en çok kullandığı strateji yöntemi e-posta ile olandır. Bu yöntemde şirketler müşterilerin kendi sitelerine kayıt olduktan sonra ürünlerinin tanıtımlarını e posta ile sağlıyor. 

Dijital pazarlama stratejilerinin en önemli örneği sosyal medya platformlarıdır. Sosyal medya platformlarında ünlülere belirli miktar ücret ve örnek ürün göndererek tanıtımının yapılması günümüzde fazladır. Bunun nedeni tüketicilerin alacakları ürünün başka biri tarafından kullanılıp değerlendirmesidir. Diğer bir pazarlama ise video pazarlama yöntemidir. Bu yöntem ürünleriniz için video olarak hazırlayarak onları tanıtmanızdan geçer. 

Globalleşen dünyada her alanda karşımıza çıkan fizibilite çalışması da girişimcilerin bir işe yatırım yapmadan önce dikkate almaları gereken çalışmalardan biridir. Bu çalışma sektör analizinde olduğu gibi, projenin sürdürülebilirliğini ve uygulanabilirliğini göstermektedir. Gelişen teknolojinin son ürünlerinden bir tanesi olan Chat GPT, gerçek zamanlı olarak kullanıcılarla sohbet edebilen bir yapay zekâ ürünü. Öyle ki, yapay zekâ ile birlikte öğrenmeyi ve öğrendiği bilgileri aktarmayı başarabilen bu ürün, şimdiden en büyük arama motorlarından olan Google’a rakip olarak görülmeye başlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir