Mailde CC ve BCC Nedir? Ne İşe Yarar?

Mailde CC ve BCC Nedir? Ne İşe Yarar?

Mailde cc ne demek, cc ve bcc arasındaki farklar nelerdir gibi konuyla ilgili merak ettiğiniz her detaya yazımızda yer verdik. Eğer siz de konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bütün sorularınızın yanıtlarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Mail yazmak, profesyonel anlamda en fazla tercih edilen iletişim metotları arasındadır. Bu yüzden günlük mesainin önemli bir bölümünü geçirdiğiniz mail kutusunu doğru bir şekilde yönetmek son derece önemlidir. İşlerinizi verimli hale getirmek ve iletişim becerilerinizi geliştirmek için özellikle cc ve bcc kullanımını bilmeniz gerekmektedir. 

Mailde CC Nedir?

Mailde cc ne demek en çok merak edilen konulardan biridir. Cc açılımı mail olarak İngilizcede carbon copy’dir. Türkçe’ye karbon kopya şeklinde çevrilir. Cc kullanımı fiziksel olarak posta gönderilen zamanlardan kalma bir alışkanlıktır. Fiziksel olarak birden fazla insana aynı postayı göndermek istendiği zamanlarda karbon kâğıtlarıyla kopya çıkarılırdı. Karbon kâğıdı postadaki yazıları kopyaladığından, bu işlem günümüzdeki cc karbon kopyalama tekniğini doğurdu. 

Mailde birinci alıcının dışında gönderilen mail alıcısından başka bir kişiye mailin bir kopyasını iletmek istiyorsanız cc kısmını kullanabilirsiniz. Örneğin bir şirkette Fizibilite çalışması yapacağınızı düşünelim. Bu çalışmayla ilgili ekip arkadaşlarınız ve üstlerinizle mail üzerinden yazışıyorsunuz. Mail göndereceğiniz zaman departmandaki ekip arkadaşlarınızın adresini alıcı mail adresi bölümünü yazacaksınız ancak departmanının müdürünün de mailden haberdar olmasını istiyorsunuz. Departman müdürünüzün mailini cc kısmına ekleyebilirsiniz. Cc’ye ekledikten sonra artık müdürünüz de mail döngüsüne girer ve yazdığınız her mail müdürünüze de gider. 

Mail cc sıralaması ise e-posta göndereceğiniz kişilerin adreslerini bir sıralama gözetmeksizin yapabilirsiniz.

Mailde CC Ne İşe Yarar?

Cc alanı profesyonel olarak e-posta kurallarında önemli bir rol oynar. Gönderilecek olan mailden dolaylı etkilenecek ama direkt şekilde aksiyon alması gereken kişileri bilgilendirmek için kullanılır.  Bu yüzden işyerinde veya profesyonel anlamda cc kullanımı yaygındır. 

Cc kısmına eklenen bireylerin çoğu durumda konudan sadece haberdar olması beklenir. Bu kişilerin genel olarak işlem yapması ya da e-postayı yanıtlaması gerekmez. Günümüzde birden fazla insana aynı maili atmanız gerektiğinde cc kullanmak verimli ve etkili bir araçtır. Modern anlamda en fazla kullanılan iletişim yöntemleri arasında bulunan cc, “kime” alanından tek tek isim seçmekten kolaydır. Bunun için e-postanın cc alanına aynı maili göndereceğiniz bireylerin adreslerini girmeniz yeterlidir. 

Mailde cc nasıl eklenir öğrendikten sonra hangi durumlarda kullanılması gerektiğini de bilmeniz önemlidir. Cc ekleme oldukça etkili bir yöntem olsa da gereksiz yere kullanılmaması gerekir. Her gün birçok maile maruz kalınan iletişim ağında kişileri gerçekten ilişkili oldukları e-postalara dâhil etmek gerekir. Bu nedenle birini bir e-postaya eklemeden önce kişinin bu maili görmesinin gerekli olup olmadığını değerlendirmelisiniz. Mailde cc kullanmanız gerektiği konusunda aşağıdaki örnekleri inceleyebilirsiniz:

  • Yöneticinize bilgi verirken, ekip arkadaşlarınızı ya da doğrudan işin bir parçası olan diğer kişileri cc ile bilgilendirebilirsiniz.
  • Bir başkası adına iş yapıyorsanız ilgili kişileri işin işleyişlerini görebilmeleri için cc’ye ekleyebilirsiniz.
  • Yönetim ya da ekip üyeleri gibi kişiler belirli projelerlerden haberdar edilmeyi talep ettiğinde cc kullanabilirsiniz. 

Mailde Bcc Nedir?

Mailde bcc ne demek diye merak ediyorsanız İngilizce blind carbon copy olarak bilinen bcc, Türkçe’de gizli karbon kopya şeklinde çevrilir. Bcc, aslında cc gibi aynı maili birden fazla insana göndermek için kullanılan bir yöntemdir. Fakat bcc eklemenin cc’den farkı e-posta listesindeki bireylerin bilgi bölümünde gizli tutulmasıdır. Bcc eklediğiniz insanlar aynı maili yolladığınız kişiler diğer kişileri göremez. 

Mailde BCC Ne İşe Yarar?

Profesyonel iş yaşamında oldukça pratik ve etkili yöntemlerden biri olan bcc, kullanıcılarına birçok avantaj sağlar. Bcc alanına girdiğiniz alıcı, orijinal alıcının haberi olmadan mailin kendi kopyasını alabilir. Bu durum kişinin kendisine gönderilen mailin kopyasının iletildiğini görmemesi anlamına gelir. Bcc ekleme özellikle birbirini tanımayan insanlara aynı e-postanın gönderilmesi durumunda oldukça faydalıdır. 

Toplu Mail Nasıl Gönderilir?

Bcc kullanımı birbirinden bağımsız kişilere aynı etkinlik, duyuru ya da bilgi maili göndermeniz gerektiği durumlarda tercih edilir. Mailde bcc mail atma cc kadar kolay bir işlemdir. Bunun için mail gönderirken kime bölümünde bcc bölümüne isimleri yazmanız gerekir. Bcc mail limit en fazla 500 alıcıya tek bir e-posta veya 500 ayrı e-posta olabilir. Alıcı isimlerini sıraladıktan sonra maili ilgili kişilere gönderebilirsiniz. Bcc uygun şekilde kullanıldığında mail alıcılarını korumak için etkilidir. 

Bcc göndereceğiniz durumlar aşağıda gibidir:

  • Birbirini tanımayan müşterilerinize veya kişilere etkinlik gibi bilgi maili gönderirken bcc kullanabilirsiniz.
  • Bir kişiye hassas bir bilgi vermeniz durumunda bcc kullanabilirsiniz.
  • Alternatif olarak, çok fazla kişiye tek alıcı olduklarını göstermek amacıyla bcc’yi kullanabilirsiniz.

Toplu Mail Gönderiminde Adreslerin Gizli Kalması Nasıl Yapılır?

Mail iletisindeki gizli (bbc) bölümüne bir alıcının ismini eklerseniz, iletinin kopyası o kişiye gönderilir. Fakat bu ad iletinin diğer alıcıları tarafından görünmez. Siz gizli (bcc) bölümünü açtıktan sonra, tekrar kapatılana kadar oluşturduğunuz iletilerde gösterilir. 

CC ve BCC Farkı Nedir?

Cc ve bcc arasındaki temel fark oldukça basittir. Bir alıcıya cc yöntemiyle mail gönderdiğinizde e-posta zincirindeki kişiler mailin diğerleriyle birlikte kendilerine iletildiğini bilir. Cc’ye eklenen alıcılar ayrıntıları görebilir ve maile yanıt verebilir. Fakat bir kişiyi bcc olarak e-posta’ya eklediğinizde gönderici dışındaki mail zincirindeki kimse ilgili kişinin alıcı listesinde olduğunu bilmez. Bu sayede e-posta zincirindeki alıcıların bilgileri gizli kalabilir. 

CC ve BCC İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cc ve bcc ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir;

  • Cc ve bcc bölümlerine eklediğiniz alıcılar, mailin içeriğini görebilir. Özel ya da hassas bilgiler içeren bir mail gönderiyorsanız, bu alanları dikkatli kullanmalısınız.
  • Alıcıları cc veya bcc’ye eklerken, izinlerini dikkate almalısınız. Kişisel bilgilerini paylaşmak ya da başkalarının bu bilgilere erişimini istemeyebilirler. İzin almadan kişileri eklememelisiniz.
  • Cc ve bcc’ye çok fazla alıcı eklemek, mail trafiğini artırabilir. Söz konusu durum, gereksiz iletişim karmaşasına neden olabilir. Alıcıları seçerken ve cc-bcc alanlarını düzenlerken, iletişimi etkili tutmaya özen göstermelisiniz.
  • Yanlışlıkla cc ya da bcc alanına kişi eklemek, veri sızıntısı veya gizlilik ihlali riskini artırabilir. Maili göndermeden önce kişileri doğru seçtiğinizden emin olmalısınız.
  • Şirkette oryantasyon esnasında işe yeni başlayan kişileri tanıtırken cc kullanabilirsiniz. Bu durum ilk tanıştırmadan sonra iletişim ayrıntılarının paylaşılmasına olanak tanır. 

Mail Atarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

E-posta iş hayatında kullanılan en önemli iletişim araçlarından biridir. Peki, mail gönderirken nelere dikkat edilmelidir? 

1) Hitap

Mail yazarken konuya başlamadan önce uygun bir hitap kullanmalısınız. E-posta göndereceğiniz kişinin adını biliyorsanız örneğin Ayşe Hanım Merhabalar, gibi bir hitap kullanarak yazınıza başlayabilirsiniz. Ancak kişiyi tanımıyor ve unisex bir isme sahipse Merhabalar, diye başlamanız daha uygun olacaktır.

2) Kendinizi Tanıtmak

Karşınızdaki kişiye ilk kez mail gönderecekseniz ve sizi tanımıyorsa mailinizde konuya girmeden önce kendinizi tanıtmalısınız.

3) Kısa Ve Net İçerik

E-postanızda anlatmak istediğiniz şeyi fazla uzatmadan anlatmalısınız. Kısa ve net cümleler mailinizin anlaşılırlığını ve okunmasını artıracaktır. 

4) Doğru Konu 

Gönderdiğiniz mailde konunun yazılı olduğu alan önemlidir. Alıcıların günde yüzlerce mail aldığını unutmamalısınız. Bu yüzden mailinizin konusunu iyi belirlemelisiniz.

5) Uygun Saat

Mailinizi göndereceğiniz saate dikkat etmelisiniz. Çalışma saatleri içerisinde maillerinizi göndermelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir