Pazarlama Türleri ve Çeşitleri Nelerdir?

pazarlama türleri ve çeşitleri

Pazarlama, birçok bilim dalını ve yaklaşımı bir araya getiren bir alan olarak düşünülebilir. Peki, bunun dışında, pazarlama ve pazarlama türleri hakkında neler biliyoruz? Pazarlamanın temel tanımı son derece basit! 

Kısaca; ürünleri, yetenekleri ve hizmetleri değere dönüştürme süreci olduğu söylenebilir. Pazarlamanın farklı türleri arasında reklam önemli bir rol oynar. Ancak sıkça karşılaştığımız reklamların pazarlama türleri içinde hangi türe ait olduğunu tam olarak anlamak bazen zor olabilir. Bu noktada, dijital dünyanın temelini oluşturan pazarlama stratejileri hakkında önemli noktaları derlediğimiz bu içerik, fayda sağlayabilir.  

Pazarlama Nedir?

Pazarlama, ürün veya hizmetlerin tüketicinin istek ve ihtiyaçlarına uygun bir şekilde sunulması sürecidir. Bu, finansal verimle birlikte KPI’ları içerir. Etkili pazarlama türleri, şirketin toplumda ve müşteri gözünde değer kazanmasını sağlar, müşteri ile duygusal bağlar kurulmasına olanak tanır ve işletmenin itibarını artırır.

Pazarlama çeşitleri ve örnekleri söz konusu olduğunda; ürün ve hizmet üretiminin yanı sıra, bunların doğru hedef kitleye ulaştırılması da önemlidir. Kaliteli ürün üretmek kadar, müşteri ihtiyaçlarını anlamak ve karşılamak da göz önünde bulundurulmalıdır. Pazarlama türleri; üretim, operasyon, fizibilite çalışması ve ARGE süreçlerinde önemli bir rol oynar, müşteri geri bildirimlerine dayanarak stratejiler belirlenir ve doğru pazarlama türleri seçilir.

Pazarlama Türleri Nelerdir?

Pazarlama, işletmelerin ürün ve hizmetlerini hedef kitleye ulaştırma, marka bilinirliğini artırma ve müşteri ilişkilerini güçlendirme amacıyla kullanılan stratejik bir faaliyettir. Peki, pazarlama türleri nelerdir? Dijital sektörde reklam stratejileri nasıl belirlenir? Pazarlama türleri, bu stratejilerin farklı odaklara ve yöntemlere sahip kategorileridir. Bu yazıda, pazarlama türleri ve çeşitleri gibi önemli konuları bulabilirsiniz. İş dünyasındaki rekabet dolu ortamda, doğru pazarlama stratejilerini belirlemek işletmeler için kritik bir öneme sahiptir. İşte, iş yaşamında önemli yer edinen pazarlama türleri!

Doğrudan Pazarlama (Direct Marketing)

Doğrudan pazarlama stratejisi, işletmelerin tüketicilerle aracı kullanmadan direkt iletişim kurmasıdır. Sıkça kullanılan yöntemler arasında e-mail pazarlama, el ilanları ve müşterilere katalog gönderme bulunur.

Viral Pazarlama

Bir ürün veya hizmetin tanıtımını, kitlenin paylaşımlarına dayandıran bir stratejidir. İletilmek istenen mesaj, sadece hedef kitlesi değil; genel halk tarafından da paylaşıldığında “viral” olarak nitelendirilir. Etkili bir sektör analizi yapılması ve ilgili pazarlamanın başarıya ulaşması halinde, mesajınız hemen hemen herkesin sosyal medya akışında yer alabilir.

Gerilla Pazarlama 

Gerilla pazarlama, geleneksel olmayan stratejilere, yüksek enerjiye ve yaratıcılığa dayanan bir reklam tarzıdır. Amacı tüketiciyi şaşırtmak, unutulmaz bir izlenim bırakmak ve yoğun bir şekilde sosyal medyada konuşulmakla ilgilenir.

Dijital Pazarlama 

Dijital pazarlama, elektronik araçlar ve interneti kullanarak gerçekleştirilen tüm pazarlama faaliyetlerinin bütünüdür. Pazarlama türleri arasında önemli yere sahip olan bu stratejide işletmeler; arama motorları, sosyal medya ve diğer online platformlar gibi dijital kanalları kullanır. Amaç; mevcut ve potansiyel müşterileriyle iletişim kurmaktır.

İçerik Pazarlaması (Content Marketing)

İçerik pazarlama, dijital dünyada sıkça kullanılır ve marka ile son tüketici arasında etkili bir “organik bağ” kurma amacını taşır. Bu yöntem, sadece markalar tarafından değil, aynı zamanda blog sayfaları, küçük projeler ve bireysel girişimler tarafından da tercih edilir.

Geleneksel Pazarlama

Perakende ya da (B2B) pazarlama stratejilerinin bir parçasıdır. ”Offline” pazarlama olarak da bilinir.  Bu pazarlama çeşidi,  şirketlerin uzun süredir kullandığı, tanıtım ve reklam faaliyetlerinin temelini oluşturan yöntemleri içerir.

Influencer Marketing

Farklı sosyal medya platformlarında, takipçi sayısı yüksek olan kişilerin ürettikleri içerik üzerinden bir marka veya ürün hakkında deneyimlerini, görüşlerini takipçilerine iletme yöntemine “Influencer Marketing” adı verilir.

Marka Pazarlaması (Brand Marketing) Nedir?

Ürün veya hizmetlerinizi genel marka imajınızla öne çıkarmayı amaçlayan bir pazarlama tekniğidir. Bu strateji, markanızı tanıtmak ve genel olarak görünür ve tanınır hale getirmek için izlediğiniz yolun özeti gibidir.

Arama Motoru Pazarlaması (Search Engine Marketing)

Arama motoru pazarlaması (SEM), web sitelerinin arama sonuçlarında öne çıkabilmek için yapılan çalışmaların genel adıdır. Özellikle ürün ve hizmet satışı yapan web siteleri için, arama motorlarında üst sıralarda yer almak, ziyaretçi çekme ve satış yapma konusunda büyük bir öneme sahiptir.

Sosyal Medya Pazarlaması (Social Media Marketing)

Sosyal medya pazarlaması, hizmetleri tanıtmak amacıyla sosyal ağları kullanmasıdır. Bu strateji, işletmenizi ve ürünlerinizi çeşitli sosyal medya platformlarında tanıtma amacıyla içerik oluşturma sürecini içerir.

Yerel Pazarlama (Native Marketing)

Yerel pazarlama stratejisi, belirli bir miktar ücret karşılığında saygın yayıncılara başvurmayı ve ilgili içeriğin kendi web sitelerinde yayınlanması için talepte bulunmayı içerir. Bu süreçte, içeriğinizin doğal bir parçası gibi sunulmasını sağlayarak, bir tür gizli pazarlama çeşitleri stratejisi izlemiş olursunuz. Bu sayede, içeriğiniz ya da kampanyanız daha geniş bir kitle tarafından fark edilmiş olur.

Ürün Pazarlama (Product Marketing)

Ürün pazarlama stratejisi, bir ürünün belirli bir pazarda tanıtılması ve müşterilere ulaştırılması sürecini ifade eder. Bu strateji, ürünün eksiksiz üretiminden başlar. Ardından doğru hedef kitle belirlenir. Ürünün tanıtımı için uygun stratejiler oluşturulur ve belirlenen hedef kitleye ürün ulaştırılır.

En Çok Tercih Edilen Pazarlama Türleri

Başarılı olmak için iş dünyasında doğru pazarlama stratejilerini belirlemek büyük öneme sahiptir. Bu noktada; işletmelerin hedef kitleye etkili bir şekilde ulaşmak için farklı pazarlama türleri benimsediğini söylemek mümkün. İşte günümüzde en çok tercih edilen önemli pazarlama çeşitleri!

Dijital Pazarlama

Dijital pazarlama, içeriğin dijital medya kanalları aracılığıyla oluşturulması ve yayılmasını içerir. Bu içerik, SEO, SEM, PPC gibi reklam yöntemleriyle dijital kanallarda tanıtılır. Söz konusu dijital kanallar arasında; web siteleri, sosyal medya platformları, e-posta ve mobil uygulamalar gibi çeşitli kanallar gösterilebilir.

Dijital pazarlama, pazarlamacıların hedeflerini belirlemelerine, bir hedef kitlesi belirlemelerine ve bu kitlesiyle etkileşim kurabilmek için en etkili dijital pazarlama planını oluşturmalarına yardımcı olur. Bu stratejiler, belirli bir kampanya veya programın yönetiminde kullanılabilecek bir çerçeve sunar ve elde edilen sonuçları değerlendirmek için rehberlik eder.

Etkileşimli Pazarlama (Influencer Marketing)

Sosyal medya, içerik oluşturucuların ve fenomenlerin birbirinden farklı içerikler oluşturduğu bir ortam sunar. Bu kişilerin yarattığı etki, takipçi ve ziyaretçi potansiyeli üzerinde belirleyici bir rol oynar. Tam da burada ‘Influencer Marketing’ etkisinden söz etmek gerek! Sıklıkla tercih edilen bu strateji, marka ve işletmelerin ürünlerini internet fenomenleri veya içerik oluşturucuların önerileriyle etkili bir şekilde pazarlamalarına olanak tanır.

Sosyal Medya Pazarlaması (Social Media Marketing)

Sosyal medya pazarlaması, işletmelerin potansiyel müşterilere ve mevcut müşterilere ulaşmak için sıklıkla tercih ettiği pazarlama çeşitleri arasındadır. Müşteriler zaten sosyal medyada markalarla etkileşim halindedir, bu nedenle Facebook, Twitter, Instagram ve Pinterest gibi platformlar üzerinden doğrudan hedef kitle ile iletişim kurmak mümkün. Başarılı bir sosyal medya pazarlaması, işinizi dikkate değer bir şekilde geliştirir ve sadık müşteri kazanımı sağlar.

Doğrudan Pazarlama (Direct Marketing)

Pazarlama türleri arasında tercih edilen bir diğer strateji ise; Direct Marketing! Kitle iletişim araçları yerine; tüketicilerle doğrudan iletişim kurmaya odaklanan bir pazarlama türüdür. Bu teknikte; posta, e-posta, sosyal medya ve mesajlaşma kampanyaları gibi çeşitli dağıtım sistemleri tercih edilir. Söz konusu bu yaklaşım, genellikle reklam medyasındaki aracıları ortadan kaldırarak etkileşimin artmasını hedefler.

Siz de işletmenizi etkili bir şekilde tanıtmak ve müşterilerle bağlantı kurmak için farklı pazarlama türleri ve stratejilerini değerlendirmeyi düşünebilirsiniz. Hedef kitlenizi belirleyin, uygun pazarlama yöntemlerini seçin ve markanızı daha geniş kitlelere ulaştırın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir