Sektör Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

sektör analizi nedir

Sektör analizi nedir, avantajları nelerdir gibi konuyla ilgili merak ettiğiniz her detaya yazımızda yer verdik. Eğer siz de konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bütün sorularınızın yanıtlarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Sektör analizi, firma sahiplerinin sektörde neler olduğunu görmelerine yardımcı olur. Sektör analizi sayesinde şirketle sektördeki fırsatlardan doğru zamanda yararlanabilir ve maksimum fayda elde edebilir. Mevcut pazar eğilimlerini ve rekabet seviyesini anlamanızı sağlar. Aynı zamanda teknolojinin yakın gelecekte sektörü nasıl etkileyeceğine ışık tutar. Firmaların gelecekte karşılaşabilecekleri durumlara karşı stratejiler geliştirmelerine imkân tanır.

Sektör Analizi Nedir? 

Sektör analizi, hâlihazırda çalışılan endüstri koluyla ilgili ayrıntılı ve genel bilgilere ulaşmak için yürütülen uygulamalar olarak tanımlanabilir. Bu çalışma, şirketlere rekabet durumu, sektörün dinamikleri ve kredi şartları gibi finansal imkânlar hakkında önemli doneler sunar. Bu iş sahasının kısa, orta ve uzun vadede nasıl bir yol izleyeceği hakkında öngörüde bulunmak sektör analizi sayesinde mümkün olmaktadır. Bu yüzden sektör analizi, her girişimcinin olmazsa olmazları arasında kabul edilebilir. Çünkü yatırımların olumlu sonuç verip vermeyeceği bu çalışmanın sunduğu bilgiler ile doğru şekilde tahmin edilebilir. Sektör analizi, piyasada yer alan bir sektörün, ekonomik ve finansal durumunun belirlenmesi ve iş kolunun pazardan beklentilerinin analiz edilmesidir. 

Yapılan değerlendirmeler, sektörde faaliyet gösteren şirketin performansını bütüncül olarak göstermiş olur. Firmaların hangi risklerle karşılaşacağı ya da ne kadar iyi bir performans gösterebileceği gibi konularda ön değerlendirme sunan sektör analizinin amacı potansiyel yararın ortaya çıkarılmasıdır. Sektör analizi yaparken, faaliyet gösterilecek pazar ve o pazardaki unsurlar dikkate alınmalıdır. Bunun yanı sıra globalleşen dünyada her alanda karşımıza çıkan fizibilite çalışması da girişimcilerin bir işe yatırım yapmadan önce dikkate almaları gereken çalışmalardan biridir. Bu çalışma sektör analizinde olduğu gibi, projenin sürdürülebilirliğini ve uygulanabilirliğini göstermektedir.  

Sektör Analizi Neleri Kapsar?

Herhangi bir firmaya büyük ölçekli yatırımlar yapılmadan önce sektörü anlamak oldukça önemlidir. Örneğin bir ilaç firmasına yatırım yapıyorsunuz, öncelikle dikkate almanız gereken birkaç şey var. Bunlar sektörle ilgili olan ilaç düzenlemeleri, ilaçların talep durumu ve FDA düzenlemeleri gibi alanlardır. Bu faktörler, yatırımcılara ilaç endüstrisinin karşılaşacağı olası tehditlerin neler olduğunu, sektörün rekabet ortamını ve hangi faktörlerin lehine olduğunu anlatır. Kapsamlı bir sektör analizi, bir endüstrinin bu yönlerini anlamanıza yardımcı olacaktır. İyi bir sektör analizi, odaklanılan iş kolu ve pazar hakkında ayrıntılı veriler sunar. Sektör analizinin kapsamında aşağıdaki çalışmaların bulunması, uygulamanın daha verimli olmasını sağlar;

  • Sektöre uygun SWOT analizlerinin yapılması,
  • Yurt içi ve yurt dışı pazarlarındaki durumun belirlenmesi,
  • Rakip konumunda olan veya bu potansiyeli taşıyan firmalara yönelik bilgilerin toplanması,
  • Pazarın genel sorunlarının incelenmesi,
  • Farklı zaman dilimlerine odaklanan stratejik yol haritalarının planlanması.

Sektör Analizi Unsurları Nelerdir?

Çalışmanın iyi bir sonuç vermesi için süreç içerisinde bazı aşamaların takip edilmesi ve önceden belirlenmiş planın uygulanması önemlidir. Sektör analizi unsurları aşağıdaki gibidir;

  • Mevcut duruma göre değerlendirme yapılması,
  • Çalışmanın planlanması ve toplantıların düzenlenmesi,
  • Belirlenen plana uygun anket veya yüz yüze görüşme gibi uygulamalarla gerekli verilerin toplanması,
  • Elde edilen verilerin, önceden yapılmış çalışmaların ve diğer kaynakların değerlendirilmesi,
  • Çalışmanın sonucu olarak bir analiz raporunun hazırlanmasıdır.
sektör analizi nasıl yapılır

Sektör Analizi Nasıl Yapılır?

Sektör analizi nasıl yapılır, en çok merak edilen konular arasındadır. Sektör analizi yapılmadan önce, araştırma bölümünü parçalara ayırmak ve çalışmaları bu doğrultuda şekillendirmek yöntem bakımından kolaylık sunarken koşulları daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Sektör analizi yaparken, bu kapsamlı analizin ürün araştırması, rakip analizi, tüketici davranışları gibi başlıklarla değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Analiz etmek istediğiniz sektör hakkında bilginiz yoksa ilk olarak sektörü tanımak adına mevcut raporlar, teknik incelemeler ve sunumları kullanabilirsiniz. Bu sayede bilmeniz gereken her şeyi okuyabilir ve analizden sonra temel faktörleri belirleyebilirsiniz. Bu rapor sektörü analiz ederken ihtiyaç duyduğunuz her konuda size bir fikir verir.

1) Her Ayrıntıyı Planlayın

İyi bir başlangıç için güçlü bir plana ihtiyacınız var. İş planını ayrıntılı yapmanız ve yapılacak çalışmaları belirlemeniz bu aşamada önemli bir rol oynar. Yaptığınız çalışmalar doğrultusunda iş planınızı geliştirebilirsiniz. Ürünleriniz ve müşteri ilişkileriyle ilgili konuların dışında pazarlama stratejilerinizi plana dâhil etmeniz gerekir. Sonrasında her bir maddeyi detaylandırmalısınız.

2) Rakip Analizi

Rakipleri inceleyerek analiz yapmaya başlayabilirsiniz. İlk olarak pazardaki rekabeti ölçmeli ve bu rekabette firma olarak sizin nasıl konumlanacağınızı araştırmanız gerekir. 

3) Tüketici Alışkanlıkları

Sektör analizi yaparken tüketicilerin sektördeki ürünlere karşı nasıl bir eğilim gösterdiklerini araştırmanız önemlidir. Ürünlere yönelik talep ve bu ürünleri satın alma alışkanlıkları neler gibi sorulara yanıt bulmak gerekir. Tüketicinin alışkanlık ve beklentilerini anlamadan sektörde faaliyet göstermek zor olacaktır. 

4) Pazarın Geleceği

Analiz yaparken pazarın gelecekteki durumu hakkında da araştırmalar yapmalısınız. Pazarın mevcut durumu iyi olsa da gelecekte bu devam etmeyebilir ve yatırımlarınız boşa gidebilir. 

5) Finansal Öngörüler

Sektör analizi esnasında trendler, tüketici alışkanlıkları ve rekabeti araştırdıktan sonra finansal öngörülerinizi yapmalısınız. Dolayısıyla pazarda ne kadar bir pay alabileceğinizi ve kaç adet ürün satabileceğinizi araştırmanız gerekir. 

6) İyi Bir Ekip Oluşturun

Başarılı şirketlerin arkasında iyi bir ekip bulunur. Bu yüzden işinizi kurarken güvenilir ekip arkadaşları edinmeye özen gösterilmelidir. Alanında uzman kişilerle çalışmanız önemlidir. 

7) Pazarlama Planınızı Detaylandırın

Güçlü bir giriş yapmak için iyi bir pazarlama strateji belirlemelisiniz. İlk önce hedefiniz marka bilinirliğinizi artırıp hedef kitlelere ulaşmak olacağından pazarlama planınızı hazırlamanız gerekir. 

Sektörde Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Sektör analizi yaparken, rakiplerin mevcut durumları izlenmeli ve bu alandaki yerleri analiz edilmelidir. Pazardaki rekabeti ölçmek ve değerlendirmek, firmanızı konumlandıracağınız yeri çok daha iyi bilmenize yardımcı olur. Ayrıca ortak pazarda bulunan büyük ve küçük işletmeler izlenmeli ve firmanızın rekabet gücü ölçülmelidir. Sahip olduğunuz sermaye, rakip şirketler arasından nasıl sıyrılabileceğinizin belirleyicisidir. Özellikle e-ticarete yeni atılan bir şirketseniz ürününüzü ve markanızı tanıtmak adına reklam faaliyetlerine iyi bir bütçe ayırmalı ve marka bilinirliğinizi yükseltmelisiniz.

Sektör Analizi Örnekleri

Yukarıdaki bilgileri aşağıda yer alan BT hizmetleri sektörü, otomobil sektörü ve çelik sektörü analizine uygulayacağız.

Endüstri ParametreleriOtomobil SektörüBT HizmetleriÇelik Sektörü
Talep: Ürün/hizmet için niye sürekli bir talep olsun?Bireylerin geliri araç satışını etkiler. Kolay krediler ve faiz oranı yardımcı olur.BT hizmetleri, aynı hizmetler için düşük maliyetli teklif sağlayarak gelişir.Arz fazlası talep arz uyumsuzluğu, marj üzerinde baskı oluşturabilir. 
Anahtar tedarik sürücüleriÇelik, metal fiyatları Makul bir maliyetle eğitimli insan gücüDemir cevheri fiyatı
Değişimin derecesiTeknolojideki değişikliklerYüksek derecede değişimDüşük
İşletmenin öngörülebilirliğiYüksekHızlı teknoloji değişiklikleri nedeniyle öngörülebilirlik düşüktür.Orta
DöngüsellikArabalar için ortaTicari araç için yüksekHenüz değilYüksek
Fiyatlandırma gücüZayıfIlımlıZayıf
Şirketin sürekli geliri var mı?EvetEvetEvet
İşletmenin markaları var mı, yoksa meta mı?Bayilik güçlüdür.Orta derecede zayıf.Franchise yok.Zayıf

Sektör Analizinin Faydaları Nelerdir?

Sektör analizi yapmak, şirketlere birçok fayda sağlar. Sektör analizinin faydaları aşağıdaki gibidir;

  • Sektör içindeki yerinizi kolay bir şekilde saptayabilirsiniz.
  • Yatırımlarınızı sağlam temeller üzerine kurmanız mümkün olur.
  • Gelecekte yaşanabilecek değişimlere hazırlıklı olursunuz.
  • Müşteri ilişkilerini etkili şekilde yönetebilirsiniz.
  • Yoğun rekabet koşullarına hazırlıklı olursunuz.
  • Pazarlama ve reklam stratejilerinizi daha iyi oluşturmanız kolaylaşır.
  • Marka ve müşteri iletişimi hakkında bilgi verir.
  • Risk faktörlerini azaltır.

Sektör analizi, her iş alanında yapılabilecek bir çalışmadır. Bu analiz yardımıyla başarı düzeyinizi artırmanız mümkündür. 

Yapay zekadan yardım alarak da sektör analizi yapabilirsiniz. Gelişen teknoloji ile gerçek zamanlı olarak kullanıcılarla sohbet edebilen bir yapay zeka (AI) ürünü olan chat gpt, openai tarafından geliştirilen ve önümüzdeki döneme damgasını vuracak bir sohbet robotu olarak değerlendiriliyor. Çeşitli sektörlerle ilgili araştırmalarda yapay zeka araçlarından yararlanabilirsiniz. 

Yapay zeka dışında lot projeleri de hayatımızın önemli bir kısmını yoğun – şekilde etkisi altına almış durumda. Bu bağlantılar, günlük hayattan itibaren çalışma hayatına kadar etki ederek her alanda kolaylık sağlar. Dolayısıyla önemli teknolojilerden biri de IoT olarak adlandırılır. Çeşitli projeleri barındıran bu teknoloji, her geçen sene etki alanını katlayarak insan hayatına katılım sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir